Sebastian Vettel je ponovil lansko zmago v Melbournu, Lewis Hamilton, ki je bil daleč najhitrejši v kvalifikacijah, pa se je lahko le prijel za glavo. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je ponovil lansko zmago v Melbournu, Lewis Hamilton, ki je bil daleč najhitrejši v kvalifikacijah, pa se je lahko le prijel za glavo. Foto: Reuters
Hamilton je dirko začel z najboljšega položaja, na koncu pa osvojil drugo mesto. Mercedes ni mogel skriti razočaranja. Foto: Reuters
Vettel v Melbournu Hamiltonu vrnil milo za drago
Vettel izkoristil virtualni varnostni avtomobil

Hamilton se je moral na koncu zadovoljiti z drugim mestom. Startal je dobro, obdržal vodilni položaj pred Ferrarijema, ko je šel dirkač Mercedesa po tretjini dirke po nove (mehkejše) pnevmatike, pa je vodstvo prevzel Vettel. Nemec je šel v bokse v idealnem trenutku, v 29. krogu, ob virtualnem varnostnem avtomobilu (ob okvari dirkalnika Romaina Grosjeana), na stezo pa je prišel pred Hamiltonom. Vodstvo je obdržal do cilja. Hamilton ga je sicer poskušal prehiteti, približal se je na šest desetink, a več mu ni uspelo.

Uspeh Ferrarija, ki je izbral odlično taktiko, je s tretjim mestom dopolnil Kimi Räikkönen. Četrti je bil Daniel Ricciardo v Red Bullu. Odlično dirko je imel Fernando Alonso, ki je z očitno konkurenčnejšim McLarnom končal na petem mestu.

Vettel, ki je startal s tretjega položaja, je slavil 48. zmago kariere, tretjo na stezi v Albert Parku. Šele petič se je zgodilo, da je Vettel zmagal, potem ko ni startal iz prve vrste. Če ga je po sobotnih kvalifikacijah Hamilton izzival, da mu je z neverjetnim hitrim krogom izbrisal nasmeh z obraza, je Nemec tokrat tisti, ki se je zadnji smejal, medtem ko so pri Mercedesu finiš dirke spremljali precej sklonjenih glav.

Pri Ferrariju slavje vseeno ni bilo preveč bučno, saj so se zavedali, da so imeli tudi nekaj sreče. "Zelo dober občutek ob zmagi. Z varnostnim avtomobilom smo imeli precej sreče, naravnost odlično se je izteklo. Hamilton je izvajal pritisk, nato pa popustil in v zadnjih petih krogih sem le še užival. A kljub vsemu, treba bo narediti še nekaj domače naloge," je povedal Vettel.

Hamilton je poudaril, da mimo Vettla ni mogel: "Naš dirkalnik je bil danes vrhunski, a konkurenti so naredili boljše delo. Pod črto lahko rečem, da imamo znova odlične razmere za zmage, a je na tej progi res težko prehitevati. Poskušal sem vse, a ni šlo mimo, zadnjih pet krogov sem nato le še varčeval z motorjem."

Poleg Mercedesa je razočarano tudi moštvo Haas. Kevin Magnussen in Romain Grosjean sta namreč odstopila zaradi tehnične okvare.

Skupno bo v sezoni 2018 na sporedu 21 dirk, naslednja bo 8. aprila v Bahrajnu.

Končni vrstni red po 58 krogih:        
 1. S. VETTEL      Ferrari  1:29:33,283
 2. L. HAMILTON    Mercedes      +5,036
 3. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari        6,309
 4. D. RICCIARDO   Red Bull       7,069
 5. F. ALONSO      McLaren       27,886
 6. M. VERSTAPPEN  Red Bull      28,945
 7. N. HÜLKENBERG  Renault       32,671
 8. V. BOTTAS      Mercedes      34,339
 9. S. VANDOORNE   McLaren       34,921
10. C. SAINZ       Renault       45,722
11. S. PEREZ       Force India   46,817
12. E. OCON        Force India 1:00,278
13. C. LECLERC     Sauber      1:15,759
14. L. STROLL      Williams    1:18,288
15. B. HARTLEY     Toro Rosso    1 krog
                                       
Vettel v Melbournu Hamiltonu vrnil milo za drago
Vettel izkoristil virtualni varnostni avtomobil