"Risi" so le za en sam glas ugnali #hetoteam, oboji pa vse druge ekipe, čeprav so oboji ob enem velikem uspehu letos doživeli tudi veliko razočaranje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tina Maze
Letošnja zima Tine Maze dokazuje, kako izjemna in skorajda neponovljiva sezona ji je uspela v 2012/13. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zahvala športnikov Slovenije za leto 2013

Vsi, ki so jim športni novinarji namenili glasove, si jih zaslužijo. Tekmujejo v veliko ostrejši in globalni konkurenci kot večina Slovencev v svojem poklicu. In vendar je tudi precej takšnih, ki vsak dan izkusijo, kaj pomeni tekmovati z vsem svetom.

"Uspešni uspešnim" je bil moto prireditve. Športnike je povezal z uspešnimi slovenskimi podjetniki, umetniki in humanitarnimi delavci. Med podeljevalci so bili: Rok Biček, Ivo Boscarol, Matevž Lenarčič, Anita Ogulin ...

Sporočilo zmagovalcev: Vse se da!
Tina Maze
prepričljivo, Peter Prevc v zimskošportnem narodu pričakovano in hokejisti morda presenetljivo. Pri vseh najboljših prepričuje zgodba – nemogoče je mogoče oziroma vse se da. V državi, kjer se marsičesa ne da oziroma raje kot poti do rešitev iščemo izgovore za obstoječe stanje, je to močno sporočilo.

Hokejisti so si naziv ekipa leta prislužili za uspešne olimpijske kvalifikacije ter prehiteli rokometaše, ki so bili četrti na svetu. Košarkarji, ki so poskrbeli za evforijo med domačim prvenstvom, so bili šele peti, pred njimi so bili še smučarski skakalci in mariborski nogometaši.

Več kot medalje je vredno doseči nemogoče
Že slišim pomisleke ali zlobne jezike: da je res nenavadno, da priznanje dobiš za tekmovanje, ki ga še ni bilo. In vendar – po svoje tudi v športu več kot preštevanje medalj in razpredanje o vrednosti 4. ali 5. mesta pomeni premagati samega sebe. Doseči nemogoče. No, le včasih.

Tako popolnih zgodb, kot je bila v zadnji sezoni zgodba Tine Maze v slovenskem športu, sploh pa ekipnem, ni veliko. Ob vseh sicer uspešnih, a manj popolnih, pa je prostora za osebna mnenja, razprave in pomisleke več.

Zahvala športnikov Slovenije za leto 2013