Slovenija je na tem EP-ju premagala Avstrijo in Turčijo, izgubila pa proti Srbiji. Finska si je po porazih s Francijo in Italijo repasaž zagotovila v zadnjem krogu z zmago nad Belgijo. Foto: EPA
Slovenija je na tem EP-ju premagala Avstrijo in Turčijo, izgubila pa proti Srbiji. Finska si je po porazih s Francijo in Italijo repasaž zagotovila v zadnjem krogu z zmago nad Belgijo. Foto: EPA
Slovenski odbojkarji se še nikoli niso uvrstili med osem najboljših reprezentanc v Evropi. Foto: Reuters

Če vam reprezentančne lestvice malo pomenijo, imamo oprijemljivejše podatke. Finci so v svetovni ligi letos dvakrat premagali Srbe, padli so tudi Argentinci in Portugalci. Skandinavci v najmočnejšem reprezentančnem temovanju sodelujejo že šest let.

Preporod prinesel Italijan
Še leta 2003 sta bila Finska in Slovenija skupaj na olimpijskih kvalifikacijah, potem pa se je finska pot začela strmo vzpenjati. "Finsko spremljamo že nekaj let. Z njimi smo igrali v Kuopiu na kvalifikacijah za OI. Takrat smo bili na precej podobnem nivoju. Potem so Finci angažirali italijanskega stokovnjaka Maura Berutta, ki je vpeljal nov sistem s precej večjim obsegom dela. Popeljal jih je na vrh Evropske lige in v svetovno ligo ter do četrtega mesta na EP-ju," je preporod Finske opisal pomočnik slovenskega selektorja Tine Satler.

Igrajo v najmočnejših evropskih ligah
V finski reprezentanci izstopa organizator igre Mikka Esko, na katerega se v slovenskem taboru še posebej pripravljajo. "Poznamo ga, igra v Italiji v Modeni. Finci vsi igrajo v Italiji, Rusiji in na Poljskem, tako da ni dvoma o tem, da gre za vrhunske igralce," pravi Sebastjan Škorc.

Slovenci boljši na turnirju v Mariboru
Kljub vsemu ... Slovenija je na pripravljalnem turnirju v Mariboru Finsko premagala (3:1), zato je uvrstitev v četrtfinale povsem realen cilj. "Skušamo razviti naš servis na optimalen nivo. Na treningih to dobro zgleda, na tekmah pa tega še nismo pokazali. Manjka nam nekaj strpnosti pri začetnem udarcu in bloku. Ko začne to delovati, je stvar precej lažja. Z dobrim servisom moramo preprečili htiro razigravanje finskih napadalcev," je povedal Vid Jakopin.

Zmaga prinaša obračun z Italijo
V primeru zmage bi se Slovenija uvrstila v četrtfinale, kjer bi se v četrtek ob 19. uri prav tako na Dunaju pomerila z Italijo. Prenos tekme bo na TV SLO 2.

Repasaž za četrtfinale, sreda:
BOLGARIJA - ESTONIJA (Karlovy Vary) 15.00
FRANCIJA - TURČIJA (Dunaj) 15.30
ČEŠKA - POLJSKA (Karlovy Vary) ob 18.00
SLOVENIJA - FINSKA (Dunaj) 20.10

Četrtfinale, četrtek:
RUSIJA - 2D/3B (Karlovy Vary) 15.00
ITALIJA - 2A/3C (Dunaj) 16.00
SLOVAŠKA - 2B/3D (Karlovy Vary) 18.00
SRBIJA - 2C/3A (Dunaj) 19.00