Slovenke so bile boljše v vseh elementih igre. Foto: EPA
Slovenke so bile boljše v vseh elementih igre. Foto: EPA

Na zadnji tekmi skupinskega dela se bodo v sredo ob 17. uri pomerile z Ukrajino. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju. Za napredovanje morajo Slovenke zmagati vsaj s 3:1 in ob tem upati, da Ukrajinke na zadnji tekmi v četrtek ne odščipnejo točke Poljski.

Varovanke slovenskega selektorja Marca Bonitte so bile ves čas srečanje boljše tekmice. Madžarke, ki jih vodi nekdanji slovenski selektor Alessandro Chiappini, so vodile na začetku drugega in tretjega niza, a le za kratek čas. Slovenke so bile boljše v vseh elementih odbojkarske igre, tako pri servisu kot sprejemu, bloku in organizaciji igre. Zmaga tako ni bila vprašljiva.

Prva zmaga slovenskih odbojkaric na EP-ju

Blestele so predvsem mlade igralke. 18-letna Nika Milošič je dosegla 15 točk, 20-letna Lorena Lorbek Fijok in 17-letna Maša Pucelj pa po 13.

Bonitta je spet nekoliko premešal svojo zasedbo in na igrišče poslal podajalko Saro Najdič, korektorico Izo Mlakar, srednji blokerki Sašo Planinšec in Niko Milošič, sprejemalki Loreno Lorber Fijok in Mašo Pucelj ter prosto igralko Katjo Banko.

Slovenke so dobro odprle tekmo in povedle s 5:2. Madžarke so sicer izenačile na sedem, a so si Slovenke v nadaljevanju priigrale štiri točke naskoka in prednost zanesljivo držale. Vodstvo z 20:15 je pomenilo prvo prednost s petimi točkami, tudi zaključek niza pa je potekal popolnoma po slovenskih notah. Varovanke Bonite so izkoristile drugo zaključno žogo za zmago v prvem nizu s 25:19.

Odbojkarice vesele po prvi zmagi na EP-ju

Podoben je bil začetek drugega niza. Slovenija je povedla s 4:1, a so nato Madžarke nanizale štiri točke zapored in prišle v prednost prvič na tekmi (4:5). Izenačeno je bilo do sredine niza (14:14), nato pa so Slovenke znova prevzele pobudo. Nabrale so si nekaj točk naskoka in v zaključek niza prišle z vodstvom 22:16. Zaloga je omogočila sproščen zaključek niza, zmago s 25:18 in vodstvo 2:0.

V tretjem nizu so Madžarke povedle s 3:1, a so se Slovenke hitro zbrale in nanizale štiri točke zapored. Tekma se je v nadaljevanju spremenila v enosmerno ulico. Vodstvo so Slovenke višale praktično iz napada v napad in ob koncu povedle celo z dvomestno prednostjo.


IZJAVE PO TEKMI

Foto: EPA
Foto: EPA

Nika Milošič: "Danes smo prikazale res zbrano igro, držale smo se sistema, za katerega smo se dogovorili. Ampak še vedno bi na trenutke lahko naša igra bila videti bolje. Zmožni smo prikazati še več, kot smo danes, ampak sem res vesela, da smo tekmo končali z rezultatom 3:0, kar je bil tudi cilj. V sredo je nova tekma in pomembno je, da jo odigramo s čisto glavo in zelo zbrano, da dosežemo novo zmago. Zagotovo je Ukrajina zelo dobra ekipa, ima dobre vse elemente, ampak če igramo zelo zbrane in če vseh sedem igralk v igrišču pokaže svojo igro, smo zmožne premagati Ukrajino. Moramo zelo napadalno in agresivno začeti s servisom, zato da jim malo odmaknemo sprejem od mreže ter bo potem lažje sestaviti blok in potem tudi obrambo. Držati se moramo vseh elementov in sistema, za katerega se bomo dogovorili."

Sara Najdič: "Zagotovo se zavedamo, da bi lahko to tekmo tudi bolje odigrale, ampak moramo biti zadovoljne s to zmago. Potrebovale smo to zmago, predvsem za glavo po treh težkih tekmah oziroma porazih. Za sredo pa vemo, da nas čaka močan nasprotnik. Če primerjam to Ukrajino s tisto iz leta 2019, je to boljša, bolj uigrana ekipa. Vse moči, ki jih še imamo, moramo usmeriti v sredno tekmo in iti na nož, do krvi na zmago. Najboljše bi bilo 3:0."

Lorena Lorber Fijok: "Z igro samo nismo najbolj zadovoljni, v sredo bo treba prikazati bistveno več. Z rezultatom smo vseeno zagotovo zadovoljne. Tri nize smo osvojile takoj, ampak v sredo bo treba pokazati še tisto več, česar smo zmožne, več energije, začeti napadalno. Vesele smo za prvo zmago, v sredo pa moramo to igro nadgraditi in upam, da nadaljujemo v tem slogu."


Skupina A, Gent

SLOVENIJA – MADŽARSKA
3:0 (19, 18, 16)

Slovenija: Mlakar 11, Pogačar 1, Pucelj 13, Lorber Fijok 13, Zatković 2, Šiftar, Najdić 1, Velikonja Grbac, Milošič 15, Boisa, Mazej, Planinšec 7, Banko, Ramić.

Madžarska: Vezsenyi, Toth, Kump, Glemboczki 10, Török, Nacsa-Pekarik 5, Berko, Nemeth 18, Kiss 4, Petovary 1, Pinter 1, Kertesz, Bosko 1, Laszlop.


BELGIJA – POLJSKA
0:3 (-22, -23, -21)


Sreda ob 17.00:
SLOVENIJA – UKRAJINA (prenos na TV SLO 2)

Ob 20.00:
MADŽARSKA – SRBIJA


Četrtek ob 17.00:
POLJSKA – UKRAJINA

Ob 20.00:
SRBIJA – BELGIJA

Vrstni red: Srbija in Poljska po 9, Ukrajina in Belgija po 6, Slovenija 3, Madžarska brez točk.