Odbojka
Slovenske odbojkarice še nikoli niso premagale belgijske reprezentance, praznih rok so ostale še sedmič. Upanje, da bi se odličnim gostjam lahko oddolžile za poraz v sredo v Antwerpnu, se je hitro razblinilo, že sredi prvega niza je bilo jasno, da jim ne bo pomagalo niti domače igrišče. Foto: www.alesfevzer.com
V mariborski dvorani Tabor se je zbralo 600 gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Slovenske odbojkarice nem...

Dodaj v

Nič od presenečenja, Belgijke gladko premagale Slovenke

Slovenke še naprej na drugem mestu, ki še vodi na EP 2019
25. avgust 2018 ob 22:00
Maribor - MMC RTV SLO

Belgijske odbojkarice so pretrd oreh za slovenske, še drugič v razmiku nekaj dni so jih premagale v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2019, tudi tokrat s 3:0 v nizih (17, 16, 23). Slovenkam ni pomagalo niti domače igrišče.

Belgijke, ki v štirih tekmah niso izgubile niti enega niza, so bile tudi tokrat precej boljše tekmice in so zmagale celo nekoliko lažje kot na prvi tekmi. Gostje so bile boljše v vseh elementih, predvsem pa so imele boljše napadalke.

Slovenke, ki so imele tudi precej težav s sprejemom, so bile podobno kot na prvi tekmi na začetku nizov enakovredne, serije dobrih servisov gostij pa so bile dovolj, da so pobegnile.

Že prvi niz je pokazal, da bo presenečenje težko dosegljivo. Domače so tekmo dobro začele, vodile s 6:3 in zadnjič z 9:8, a zaradi odličnih servisov so gostje prišle do šestih zaporednih točk, vodstvo z 10:9 je bilo njihovo prvo na tekmi. Po točki Eve Mori so se Slovenke približale na 12:14, nato pa je ob servisih Marlies Janssens Belgija naredila še eno serijo, prišla do vodstva z 20:12, ki ga je brez težav obdržala do konca niza.

Drugi niz je bil kopija prvega, v tretjem pa je vendarle prišlo do nekaj napetosti. Belgijke so sicer vodile z 18:12, a so se Slovenke predvsem zaradi dobrih servisov Ele Pintar vrnile v igro, povedle z 22:21, nato pa tudi še izenačile na 23:23. Na njihovo žalost je v naslednji točki žoga po napadu Ize Mlakar končala v avtu, sledila pa je še ena napaka in poraz.

Slovenke še naprej druge
Slovenke po štirih tekmah ostajajo pri dveh zmagah, a še vedno z lepimi možnostmi, da se uvrstijo na prvenstvo, na katerega bosta potovali prvi dve ekipi (poleg Belgije in Slovenije sta v skupini še Izrael in Islandija).

Zadnja dva kroga kvalifikacij, Slovenija bo najprej gostovala v Izraelu, kjer si bo že lahko zagotovila drugo mesto, bosta na sporedu januarja.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2019
SKUPINA A

SLOVENIJA – BELGIJA
0:3 (17, 16, 23)

Slovenija: Mori 3, Grudina 7, Vovk 1, Jerala, Blažič 3, Zdovc Sporer, Mikl, Mlakar 16, Najdič, Pintar, Sobočan 3, Bračko, Pahor,Planinšec 4.

Belgija: Neyt, Herbots 10, Lemmens 1, Herrman 7, Flament, Van Gestel 9, Grobelna 14, Wandewiele, Strumilo, Jansssens 6, J. Van der Vyver, Goliat 1, I. Van der Vyver 3, Van Avermaet, Guilliams.

Vrstni red: Belgija 12, Slovenija 6, Izrael 3, Islandija brez točke.

Na evropsko prvenstvo, ki bo na Madžarskem, Poljskem, Slovaškem in v Turčiji, vodita prvo in drugo mesto.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
cukrpetr
# 26.08.2018 ob 12:57
#Pero
Se strinjam.
Je pa več hudičev, ja.
Kot tudi to, da je v reprezentanci kar 8 igralk NKBM Branik in nobene iz Calcita denimo? Če prištejem še Sašo, jih je 9. Sicer jih je 4-5 čisto upravičeno. Noben pa me ne bo prepričal, da ni nikjer drugje sposobnih igralk.
Spozorstvo bo reprezentanca zelo drago plačala in pelje v pristransko delo ter v slepo ulico.
Pero#
# 25.08.2018 ob 23:00
Še tukaj moj komentar ženskih tekem.
Dokler bo trener vstrajal pri taki postavi na sprejemu, ni upanja za slovensko žensko odbojko. Če misli, da je višina najpomembnejša, se prav gotovo moti. Najprej je sprejem, potem pa ostalo. Tudi Morijeva nima najboljše izbire pri podajah. Človek izgubi voljo za gledanje.
Glede na rezultat 0:2 bi trener lahko naredil kakšno menjavo v zadnjem setu.
cukrpetr
# 26.08.2018 ob 20:56
gen i
sla je nazaj v gorico
mojcapokrajculja
# 25.08.2018 ob 22:51
sej bo boljše
zdej se bomo lahko posvetili srebrnim fantom
stalin
# 29.08.2018 ob 22:57
deloma - lapsus lingue, mea culpa
dobro bodi.
pocasnela
# 27.08.2018 ob 21:41
Razumem tako Cukrpetra kot zagovornike NKBM Branik
Jaz sem svoje razmišljanje podala v prejšnjih prispevkih
Še vedno trdim, da kvaliteto imamo, rabimo pa strokovni tim, ki pravilno postavi to perspektivo. Kot figure na šahovnici. Zaman bomo čakali zvezo, da bo to storila.
Zame je trenutno prva postava, ki je takoj konkurenčna Belgijski (če ne bi bilo nekih ovir, zamer, kaj jaz vem vsega,..torej idealno) naslednja:
Eva Mori, Saša Planinšec, Sara Hutinski, Maja Pahor, Lana Ščuka, Iza Mlakar, Nika Markovič (ena od zadnjih dveh igra sprejemalko - kar ni nič posebnega saj imamo primer v moški reprezentanci: Šket je "preskočil na sprejemalca", v ženski odbojki pa veliko takih npr. Ortolani, Plak, Smarzek,...levoroki pa Tirozzi, Balkenstein Grotheus)
Na centrih imamo še odlično Tino Grudina in Elo Pintar ter Valentino Založnik - sladke skrbi
Po moje bi moral Chiapinni več uporabljati ti. dvojno menjavo podajalke-korektorice tj. glede na moj predlog Darja Eržen-Sara Najdič, ki je borbena podajalka, odlična v polju in natančnih podaj
Če zaključimo z igralnim mestom, ki je najbolj izpostavljeno-sprejemalsko-napadalno-ti. cona 4 (štirka): imamo tu kar nekaj igralk dodatno k prvi postavi: Pia Blažič, Ana Marija Vovk ter Anita Sobočan, ki po potrebi lahko menja tudi prosto igralko
Pa kot večkrat omenjam: Mojca Pene (l.89, lani igrala za Brno, ki je bilo v polfinalu na Češkem), Sara Valenčič (Top volley Antwerp, BEL)
Torej ni vse tako izgubljeno na sprejemu kot nekateri komentirajo
Tudi mlade imajo seveda potencial, ampak morajo še dati skoz kako Evropsko ligo, mednarodno člansko tekmo itd. (Jerala, Zdovc Šporer,...)
Na korektorskem mestu in centru so sladke skrbi, saj je igralk veliko, npr. na centru še Teja Bavdaž, Sara Đukić, Marina Kaučič, Brina Bračko, Nina Prunseins,
Pri liberih tudi ni težav, saj je tu odlična Veronika Mikl, pa Dobaj, Sešel,...
Torej pred strokovnim štabom in team managerjem (ga reprezentanca sploh ima?) je naloga sestaviti ekipo za Evropsko prvenstvo. Če bo uspešna, bomo prav gotovo v četrfinalu. Pa mimogrede, Belgijo smo v mladinskih tekmovanjih vedno premagovali, je 4-0 za Slovenke.
cukrpetr
# 26.08.2018 ob 23:58
grudina in blažič - gen i volley

pahor - poljska
rezusKristus
# 26.08.2018 ob 14:20
Bo za na EP, tam pa kanon futr
Mesani obcutki torej
pocasnela
# 29.08.2018 ob 13:46
ja to so uradni vzroki, kaj pa če niso videle perspektive - ko imaš 2 opciji - vrhunsko odbojko - 8 treningov na teden, itd. in stanje kot je bilo - potem so se odločile kot so se
Kot vem, je hotela Recek nadaljevati, ampak ji ni nihče zares pomagal, tako se je pač odločila za vrnitev v ZDA in družino ter trenersko delo
Turška reprezentanca je res prvi vzpon začela s Chiappinijem, ampak je to že zelo nazaj. Polovico eklipe sedaj tvori U23, imajo pa odbojkarskega Murinha, tj Giudettija, ki je najprej dvignil Nemčijo, nato Nizozemsko in sedaj še Turčijo.
Mislim, da zdaj že malce pretiravamo. prihaja moška odbojka, svetovno in "brain-storming oz po slo. viharjenje možgan" za žensko reprezentanco.
pocasnela
# 28.08.2018 ob 16:02
pa še nekaj sem razmišljala...
gre za izjemno slab "managment" z reprezentanco - npr. "zgodilo" se je, da je pred 2 leti prenehala z igranjem veliki talent Živa Recek (l. 93), ki bi sedaj popolnoma spadala v ekipo.
En dokaz več, kako slabo se dela z ekipo "ob igrišču"!
Poleg nje je prenehala še Elena Kučej (l.94), pa Tjaša Turnšek (l.88), Tea Lenarčič (l-90) - zdi se mi, da nekaj ne more bit v redu - in to kljub 3 medaljam? Poleg vsega tega slabega vodenja, ki se dogaja ženski reprezentanci. Ženska odbojka je z naskokom najmnožičnejši ženski šport v Sloveniji, verjetno tudi v svetovnem pogledu. Konkurenca je ubijalska, mi pa se obnašamo kot da nastopa 10 reprezentanc v svetovnem merilu?
Nekdo je zapisal, da nismo amerika - nismo res, pa vseeno se dela z perspektivnimi igralkami "kot svija z mehom" - s tem se zmanšuje "pool" - izbor igralk. Spet slab managmnet, dobrega kot zgleda namenjajo samo moški članski reprezentanci. Že 30let skoraj nepretrgoma. Ampak takle mamo, sedaj je čas, da se posvetimo kot običajno moški reprezentanci.
cukrpetr
# 26.08.2018 ob 23:38
Iza Mlakar, Ela Pintar, Anita Sobočan, Sara Najdič, Brina Bračko, Ana Marija Vovk, Alja Jerala, Darja Eržen (se vrača iz Formisa, kjer je bila posojena), Saša Planinšec pa je iz MB (tudi sem rekel da je bivša igralka)
stalin
# 29.08.2018 ob 13:33
#tonček1
Iz zanesljivih virov vem, da se Ščuka ni odpovedala reprezentanci, ampak po dogovoru izpušča poletno akcijo (je tudi na spisku reprezentance: https://www.cev.eu/Competition-Area/CompetitionTeamDetails.aspx?TeamID=
10879&ID=1053
Eržen se bo pozdravila, za Hutinski pa ne vem, ampak na centrih ni nekih težav, kajne tu sta Grudina in Planinšec, pa Pintar...Upam seveda, da bo igrala

Sedaj pa se posvetimo moškim, o ženskah bo govora šele konec decembra. (morda malo prej, če bodo kaj objavljali o evropskih pokalih). Mislim, da smo si povedali vse.
stalin
# 29.08.2018 ob 17:16
Deni00
kakorkoli že, Ščuka je prvič po 9 letih prosila za razumevanje in deloma prosto poletje. Verjetno so razlogi dovolj tehtni, da so se tako dogovorili. S srcem je vedno igrala vsa ta leta za reprezentanco, od kadetske do članske reprzentance. Pa prav nobene trenutno škode ni, reprezentanca bo šla na EP. Pa še nekatere mlajše so dobile priložnost, selektor je preveril njihovo kakovost in jo popravljal.
Kritizirajio jo pa tisti, morda celo od pravih zvezdnic, ki so v preteklosti večkrat odpovedale nastop za reprezentanco. Verjetno so bili tudi pri njih upravičeni razlogi, "kavčarji" nismo v poziciji, da bi sodili o temu. Kot pravi @tonček, do zdej je vse ok, treba se je uvrstit na EP in potem naprej. Zdej je reprezentančna pavza do konca decembra, medtem pa svetovno prvenstvo za moške pred vrati...Verjamem, da boš užival v dobri odbojki.
cukrpetr
# 27.08.2018 ob 00:26
zanimivo
kam pa gre Eržen?
za Vovk nisem siguren, ker je visoka odškodnina?
top
# 27.08.2018 ob 00:17
Vovk Formis, Eržen Poljska, Planinšec Dresden.
Iz Kamnika pa res ni nobene ja.
mkermc
# 29.08.2018 ob 19:14
@stalin
Kako to mislis deloma prosto poletje? Reprezentanca je imela dve akcije. Mediteranske in kvalifikacije in se Ščuka ni odzvala ne na eno ne na drugo. In se ne strinjam da je vse ok. Ja je, smo na dobri poti. Ampak moremo pa zmagat v Izraelu. Z Ščuko bi Belgiji že vzeli kakšen set in tudi če bi punce slučajno izgubile v Izraelu bi jih lahko reševal tak set.
mkermc
# 29.08.2018 ob 13:36
@počasnela
Če dodam k @Tonček1 je Recek ostala v ZDA in rodila. Je iz naših koncev. Pa sem še malo gledal google. Kučej je nehala zaradi poškodb, Lenarčič zaradi poklicne kariere. Tako da tukaj navajaš kar malo nepreverjene podatke.
Googlal sem tudi Chaipinija. Turška reprezentanca ki ji gre zadnje čase zelo dobro, je njegovo delo v veliki meri. Je delal po enakem načinu z mladimi in one zdaj razturajo.
tonček1
# 27.08.2018 ob 08:40
Punce so se borile do konca, žal ni bilo dovolj za set. Drugače pa se je vidlo, da ni igrala Pahor. Razlika med nami in Belgijo pa je najmanj en razred. Belgijke so odigrale na zelo visokem nivoju, ki ga mi žal nimamo. Trener dela dobro in veliko, ne more pa nadomestit kvalitetnega dela v klubih. Sedaj je najbolj pomembno, da pridemo na EP. Gremooo Slovenke.
top
# 26.08.2018 ob 22:26
Cukrpetr.
Precej na palec tole računaš.
Se pravi, od Branika so igralke tudi še tiste, ke so igrale dve sezoni nazaj in tiste, ki jih drugo leto ne bo več, od Calcita pa ni nobene?
Pa še potem jih ni osem.
Digitalija
# 26.08.2018 ob 16:05
Mal prespat, pozabit slabe igre in naprej. Nekaj akcij je bilo odlučnih, žal premalo.
tonček1
# 29.08.2018 ob 15:48
@mkermc
se popolnoma strinjam s tabo, da Chaipini dela dobro, le da ima pri nas manj izbire pri kvalitetnih igralkah, ker se v naših klubih žal ne dela na taki ravni kot v odbojkarsko razvitih državah. Pri nas se zaradi tega dosti bolj pozna, če manjka kakšna talentirana dobra igralka ali ko pride do poškodb. Pozna se tudi, če talentirane igralke ne gredo igrat v tujino, kjer lahko pridobijo prepotrebne izkušnje za igranje na najvišjem nivoju.
Deni00
# 29.08.2018 ob 15:18
stalin!
kakšne floskule so to! potem se lahko vsaka odloči da spusti, pa da ima malo počitnic po naporni sezoni (njena sezona se je zaključila konec marca) Dejmo dejmo! Samo zvezde se lahko tako obnašajo. Če te reprezentanca rabi in si zdrav je lepo da se odzoveš in ji pomagaš po najboljših močeh. Taki so pravi športniki in igrajo s srcem za svojo državo.
tonček1
# 29.08.2018 ob 07:05
@pocasnela
Zanimivo razmišljanje, vendar je realnost taka, da je Hutinski
Menda poškodovana, Ščuka se je baje odpovedala reprezentanci, Pahor zadnjo tekmo in Ržen pošodovani potem pa to tvoje pozitivno razmišljanje žal takoj odpade. Se pa strinjam, da bi s Hutinski, Ščuko in drugimi zdravimi in pripravljenimi igralkami, ki želijo igrati za reprezentanco zelo veliko pridobili. Sedaj je glavni cilj uvrstitev na EP potem pa ...
top
# 27.08.2018 ob 00:59
Gre se za to, da imaš različne vatle za Maribor in Kamnik.
Punce so odigrale kot so, in selektor je odvodil kot je.
Vsem itak ne bo nikoli vse prav.
Od kot so doma in kam gredo ni pomembno.
Do Ep je še dolga, vmes pa sta še dve tekmi in cela sezona.
top
# 26.08.2018 ob 23:57
Grudina, Blažič, Pahor.
Nič?
Fs
# 25.08.2018 ob 22:40
Misliš pri Belgijkah ali Slovenkah?
mkermc
# 27.08.2018 ob 08:59
@toncek1
Bravo tako se razmišlja. Pa Mihalinec je bila še iz Calcita pa je zavrnila drugi del reprezentance. Pa Ščuka ni Maribor pa je tudi sploh letos bilo ni. Tako da @cukrpetr res malo strelja mimo
Deni00
# 27.08.2018 ob 08:56
zanimiva debata! Italijan že vidi kdo ima talent in dela na dolgoročno obdobje. Nabor igralk je bil kar velik pred uradnimi tekmami, starejše igralke so bile tudi poklicane (pa so se zgleda ustrašle ali pa niso hotele sodelovati) zato pustimo človeku, da dela svoje delo. Sprejema jih reprezentančni trener ne more v dveh mesecih naučit, tu se pokaže delo klubov in njihovih trenerje, kateri vemo, kdo so. Majhne ali velike igralke, važno da pokažejo kaj znajo ko so tisti moment na igrišču in proti komu igrajo. Če igraš vrhunsko odbojko je višina izrednega pomena, nižje ekipe tega ne morejo dosečt, to je dokazano in so tudi tako rangirane na lestvici.
blbl
# 26.08.2018 ob 20:33
cukrpetr

a ni Tina Grudina pri calcitu? :P
dukeslander
# 25.08.2018 ob 22:34
Seveda, če pa ni niti ene na vić
Kazalo