Slovenski odbojkarji bodo po St. Peterburgu, Izmirju in Dunaju obiskali še Herning. Foto: Aleš Fevžer
Slovenski odbojkarji bodo po St. Peterburgu, Izmirju in Dunaju obiskali še Herning. Foto: Aleš Fevžer
V Stožicah se je zbralo 2.500 navijačev. Foto: Aleš Fevžer
Luka Slabe
Luka Slabe je zelo čustveno spremljal tekmo, na koncu pa si je lahko oddahnil, saj so njegovi izbranci izpolnili vse cilje. Foto: Aleš Fevžer
Odmevi po uvrstitvi odbojkarjev na EP

Pot na septembrsko prvenstvo na Danskem in Poljskem so si Slovenci utrli že z zmago nad Hrvaško s 3:1 v Kaštel Sučurcu.

Slovenci bodo na evropskem prvenstvu igrali v skupini C v Herningu, kjer bodo še Srbi, Finci in Nizozemci.
Hrvati bolje začeli, nato pa popustili
V Stožicah se je zbralo 2.500 gledalcev. Slovenci so tako kot prvo tekmo na Hrvaškem, tokrat z Mitjo Gasparinijem na mestu korektorja, začeli medlo. Zaradi slabega sprejema so hitro zaostajali z 1:4, a so se v nasprotju s prvim obračunom ekspresno zbrali. Po blokih Gasparinija in Klemna Čebulja so prišli v vodstvo z 9:8, prvo večjo prednost (17:13) pa so jim zagotovili servisi Gasparinija in bloka Alena Pajenka in kapetana Tineta Urnauta. Hrvati so se po zaslugi servisov še približali na točko zaostanka (17:16), toda selektor Luka Slabe je z menjavo sprejemalca, Čebulja je zamenjal Andrej Flajs, vrnil na pričakovane tirnice. Gostitelji so spet ušli za tri točke ter zanesljivo zmagali v prvem nizu.

Sijajen zaključek Slovencev v 2. nizu
Zgodba prvega niza se je ponovila tudi v drugem. Na začetku so bili gostje za odtenek bolj prepričljivi, vendar le do vodstva 13:11, nato pa so naredili nekaj napak, tako da so Slovenci prišli do štirih zaporednih točk. Ko so povedli za štiri, je bilo videti, da se bodo sprehodili do vodstva z 2:0, toda še zdaleč ni bilo tako. Zaradi slabega sprejema so se znašli v škripcih, kockasti so celo prvi prišli do zaključne žoge. Z zvito potezo jo je rešil Dejan Vinčić, nato pa sta svoje z blokoma dodala Matevž Kamnik in Urnaut.

Ob koncu drugega niza je v slovenski vrsti v igro stopil Alen Šket, z dvema odličnima servisoma svoji ekipi priboril vodstvo s 4:1, ob tehničnem odmoru pa so Slovenci že vodili z 8:3 in še niso popuščali. Pri 14:5 je kazalo, da so južni sosedi na kolenih, vendar so še poskušali vstati (8:14), več pa jim ni uspelo (25:17).


Izjavi po tekmi:
Luka Slabe:
"Izpolnili smo cilj, vemo pa, da nas čaka še veliko dela. Danes so moji fantje igrali na robu svojih moči, utrujenost se je kazala na treningih in tudi na tekmi. Strahu pred tekmo ni bilo. Nervoza je bila tudi prisotna, a pozitivna. Mi zaupamo sami vase, bolj kot Hrvatov smo se bali poškodb zaradi utrujenosti. Na srečo se je vse srečno izteklo. Hvala tudi gledalcem. Kot sem rekel, z našimi dobrimi igrami se bodo počasi polnile tudi Stožice. Odmor je zdaj nujno potreben, za evropsko prvenstvo pa se bomo začeli pripravljati 15. julija. Tekmece na Danskem že spremljamo."

Matevž Kamnik: "Fantastična zmaga, uvrstili smo se na evropsko prvenstvo, kar je bil naš cilj. Kariera odbojkarja je kratka, zato smo veseli vsakega tovrstnega uspeha. Svoje delo smo opravili, kot je treba, čeprav priznavamo, da se napake še pojavljajo. Oni so poskušali pritiskati s servisom, iskati luknje v bloku, a jim ni uspelo. Zasluženo na prvenstvo potujemo mi, poskušali bomo izboljšati uvrstitev s prejšnjega prvenstva. Priprave bodo daljše, imeli bomo več časa, da napake odpravimo. Dve, tri take napake, ki smo jih zdaj delali, bi lahko bile proti boljšemu tekmecu usodne."

Dodatne kvalifikacije za EP (M), povratna tekma:
SLOVENIJA - Hrvaška 3:1
3:0 (21, 24, 17)

Slovenija: Flajs 2, Pajenk 7, Brulec, Šket 8, Gasparini 6, Kamnik 5, Plot, Vinčič 3, Klobučar, Urnaut 8, Vidič, Čebulj 4.

Hrvaška: Žukovski 4, Sabljak 9, Galić 9, Nojić 1, Ščerbakov, Raić 8, Sarčević, Čosić 3, Peterlin, Zimakijević, Išek 8, Prlić, Puljić 3.

Izid prve tekme je v krepkem tisku.

Odmevi po uvrstitvi odbojkarjev na EP