Foto:
Foto:

Dan po težko prigarani zmagi nad Portugalsko so bili Slovenci na začetku brez energije, na koncu pa je le pretehtala njihova kakovost. Najmlajši reprezentant Klemen Čebulj je sredi drugega niza v igro vstopil namesto nerazpoloženega kapetana in sprejemalca Tineta Urnauta, kar je bila ključna poteza selektorja Veselina Vukoviča.

V prvem nizu je Ukrajina kljub zaostanku 8:4 izid izenačila na 15 in uvodni niz dobila s 25:21. V drugem je vodila s 15:11 in 21:16, takrat pa je Slovenija spoznala, da je vrag vzel šalo in da se z olimpijskim ognjem ne gre igrati. Ukrajina je prva prišla do 23. točke, toda po asu Gasparinija za 26:24 je bil izid v nizih izenačen na 1:1.

V tretjem nizu si nobena ekipa dlje časa ni priborila večje prednosti, na koncu je bila mirnejša Slovenija, ki je povedla z 20:17, z druge črte pa je niz zaključil Klemen Čebulj, ki je s prihodom na igrišče prinesel prepotrebno svežino.

V zadnjem nizu je Slovenija prevladovala in izkoristila drugo zaključno žogo.

Slovenija je tako osvojila prvo mesto v skupini B in se bo v petkovem polfinalu izognila Finski, prvouvrščeni ekipi skupine A. Tekmec bodo Hrvati, ki so s 3:2 izločili Nizozemce.

Izjavi po tekmi:
Veselin Vuković:
"Moram reči, da smo pričakovali tako težko tekmo. Ukrajina sicer ne kotira visoko na svetovni lestvici, je pa zelo dobra ekipa. Po prihodu Klemena Čebulja v igro se je položaj bistveno spremenil, tako glede učinka, čustev, motivacije in borbenosti. Vsega skratka, kar naredi dobro igro. Klemen je nocoj pokazal, da je velika perspektiva slovenske odbojke. Danes je bil na tej pomembni tekmi najboljši posameznik s skoraj 70 odstotnim izkoristkom v napadu, z odličnim servisom in blokom. To je dejstvo, ki daje veliko upanje. Važno je, da smo prvi v skupini, kar nam daje določeno mero samozavesti. Upam, da nas bo jutrišnja igra pripeljala do finala, ker je to pomemben korak za nas. Ni namreč izključeno, da bosta iz turnirja tukaj šli naprej dve reprezentanci. Nadejam se, da nam je ostal še ta korak do turnirja v Bolgariji."

Klemen Čebulj: "Začeli smo z zadržkom, vendar smo nato v drugem nizu naredili preobrat. Mislim, da je bil glavni razlog, da smo se zavedli, za kaj se borimo in smo se tako hoteli dokazati. Seveda so olimpijske igre sanje vsakega športnika in prepričan sem, da je bil to glavni razlog, da smo to tekmo na koncu le dobili."


Kvalifikacije za OI, Osijek, skupina B:
SLOVENIJA
- UKRAJINA
3:1 (-21, 24, 21, 18)

Slovenija: Flajs 13, Pajenk 8, Planinc, Satler 2, Šket, Gasparini 23, Čebron 3, Škorc, Urnaut 5, Vidič, Ropret, Čebulj 15.

Ukrajina: Žilinskij 3, Gumenjuk 2, Storožilov 2, Kapajev 2, Djačkov 13, Kapelus, Antonik, Tatarincev 10, Terjomenko, Rudnickji 5, Fomin, Tomin 25.

Skupina A:
FINSKA
- NIZOZEMSKA 3:1

HRVAŠKA - FINSKA 0:3

HRVAŠKA - NIZOZEMSKA
3:2 (-18, -19, 21, 33, 12)

Polfinale, petek ob 17.20:
SLOVENIJA - HRVAŠKA

Ob 20.20:
FINSKA - PORTUGALSKA

Finale bo v soboto. Zmagovalec se uvrsti na zadnji kvalifikacijski turnir, ki bo maja.