Odbojkaricam Calcita je uspel velik preobrat. Foto: BoBo
Odbojkaricam Calcita je uspel velik preobrat. Foto: BoBo
Iza Mlakar
Mariborčanke so zapravile lepo prednost. Foto: BoBo
Monika Potokar
Naslednji dvoboj bo v petek. Foto: BoBo
Odbojkarice Calcita povedle v finalu


Odbojkarice Calcita Volleyballa in Nove KBM Branika se še sedmič zaporedoma v finalu končnice državnega prvenstva borijo za naslov državnih. Štirikrat so se naslova veselile Mariborčanke, ki so do zdaj skupaj že 13-krat osvojile naslov državnih prvakinj. V letošnji sezoni sta v dozdajšnjih šestih medsebojnih obračunih obe ekipi slavili po trikrat, z nekaj boljšo popotnico pa so v finale prišle Ljubljančanke, ki so dobile tudi zadnjo letošnjo tekmo, s to zmago pa so prišle do prvega mesta v modri skupini in finala srednjeevropske lige.
Prvo finalno tekmo končnice so bolje začele gostje iz Maribora, ki so ob boljšem servisu in sprejemu z dvema zaporednima asoma Saše Planinšec na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo petih točk. Prednost je narasla že za šest točk, tretjo zaključno žogo pa so gostje izkoristile za 1:0. Drugi niz je bil bolj izenačen, a nato so Mariborčanke povedle 21:17. Imele so že štiri zaključne žoge, Sarah Ammerman in Marina Kaučilč sta poskrbeli, da je bil izid 2:0.
Začetek tretjega niza se za ljubljansko ekipo ni začel najbolje, saj so gostje povedle s 5:2, z delnim izidom 5:0 na servis Tine Grudine pa so se domačinke vrnile v igro in s točko Monike Potokar prvič na tekmi na tehnični odmor odšle s prednostjo. Ko so povedle za tri, prednosti niso več izpustile iz rok. V četrtem nizu je bil zaostanek Mariborčank kmalu pet točk. Calcit je odlično igral in povedel s 13:4 ter visoko prednost zadržal do konca niza za 2:2.
Še tretjič v letošnji sezoni je dvoboj med Calcitom Ljubljano in Novo KBM Branikom odločal tie-break. Oba dozdajšnja so dobile Mariborčanke, ki so vanj seveda vstopile z vsemi najboljšimi igralkami, medtem ko je domači trener Gašper Ribič tako ali tako vso tekmo igral praktično v isti zasedbi. Gostiteljice so povedle 6:2. Mariborčanke so se priključile na 10:9, izenačile na 12:12, Potokarjeva in Olivera Kostić pa sta odbojkaricam Calcita le priborili dve zaključni žogi, že prvo je z blokom izkoristila Elena Kučej.


Izjavi po tekmi:
Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: "Na nas je bilo pred tekmo večje breme, zato smo začeli nesproščeno, medtem ko so Mariborčanke dobro servirali, zato smo imeli veliko težav na sprejemu. Igrali smo na visoke žoge, kar je proti njim težko. Poleg tega naš servis ni bil takšen, kot smo si želeli, zato pa je bil njihov sprejem odličen in so se lahko razigrale. K sreči se je tehtnica obrnila na našo stran, s točke v točko smo igrali bolje in na koncu smo le prikazali dobro igro. Vesel sem, da smo dobili to tekmo, kajti v primeru poraza nam bi bilo zelo težko, saj bo druga tekma v Mariboru. Tako bomo lahko tja odšli sproščeno in verjamem, da bomo prikazali še boljšo igro."
Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: "Začeli smo dobro, vendar tudi v tretjem nizu nismo bili nikoli daleč zadaj, nekajkrat smo prišli na točko zaostanka, vendar preprosto nismo mogli mimo tega, da bi mi morda prišli do vodstva. Je pa res, da smo že v tretjem nizu nekoliko padli v igri, morda najbolj na servisu, hkrati pa tudi na sprejemu in v napadu in tu je bila ta razlika v primerjavi s prvima dvema nizoma. S tem, da sta prva dva niza po moji oceni obe ekipi igrali dobro, tudi tretjega, v četrtem nas ni bilo nikjer, v tie-breaku pa žal svojih priložnosti nismo izkoristili. Čeprav smo tekmo izgubili, obstajajo pozitivni občutki, saj je bila to naša najboljša tekma, odkar spet vodim ekipo."


Finale, prva tekma:
CALCIT LJUBLJANA - NOVA KBM BRANIK 1:0
3:2 (-20, -24, 21, 12, 12)

Calcit Ljubljana: Grudina 13, Božič, Igličar, Forštnarič, Kučej 9, Kostić 26, Hribar 2, Jerala, Turk, Potokar 12, Koleva 15, Van de Vyver 4.

Nova KBM Branik: Mlakar 24, Blagne 1, Kaučič 10, Sužnik, Cvetanović 8, Ammerman 7, Vovk 2, Najdič 2, Keglevič, Planinšec 8, Sobočan 3, Pintar, Eržen.

Druga tekma bo v petek ob 19.00.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na tri zmage.


Za 3. mesto, prva tekma, sreda, 4. 5., ob 19.00:
GEN-I VOLLEY - VITAL LJUBLJANA 0:0

2. tekma bo v soboto, 7. 5., ob 19.00.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na dve zmagi.

Odbojkarice Calcita povedle v finalu