Slovenske odbojkarice so s porazom začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Foto: SVF
Slovenske odbojkarice so s porazom začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Foto: SVF

Slovenke so začele zbrano in z dobrim sprejemom podajalki Sari Najdič omogočale organizacijo uspešnih napadov, ki jih je večinoma zaključevala Iza Mlakar. Ob tem so zelo dobro igrale tudi v bloku in obrambi, točke sta dodajali Monika Potokar in Tina Grudina na začetnem udarcu, Slovenija pa je prvi niz dobila kar s 25:13.

Na začetku drugega niza so varovanke Bruna Najdiča povedle z 8:3. Tudi po prvem tehničnem odmoru se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Z dobrimi začetnimi udarci, borbenostjo v obrambi, kjer je odlično igrala Katja Medved, ter uspešnimi varanji v protinapadih Marine Cvetanović in Potokarjeve so nizale točko za točko in ušle na 15:7. Mlakarjeva je sklenila napad za zmago v drugem nizu s 25:20.

Tretji niz so nekoliko odločneje začele Belorusinje in z asom Oksane Kavalčuk povedle s 6:3. Po novi točki tekmic je moral Najdič svoje igralke, ki so prvič na tekmi nekoliko več grešile pri začetnih udarcih in tudi v napadu, poklicati na klop. Nato je sledil še drugi polminutni odmor, tudi ta pa ni prinesel preobrata, razigrane Belorusinje so namreč odlično servirale, dobro pa so igrale tudi v bloku in predvsem v napadih in protinapadih ter se veselile prepričljive zmage s 25:16.

Začetek četrtega niza je pripadel Slovenkam, ki so vodile s 5:3, na šesti točki pa so jih beloruske odbojkarice prvič ujele. Sledilo je še izenačenje na 9:9. Belorusinje so na drugi tehnični odmor odšle z dvema točkama naskoka, prednost pa so kljub preizkušeni dvojni menjavi Najdičeve z Mojco Božič in Mlakarjeve z Urško Igličar v nadaljevanju še povišale - na 22:17. Na koncu je bilo 25:20.

Začetek odločilnega niza je pripadel slovenskim dekletom, ki so na začetni udarec Najdičeve in z blokom Nadežji Malasajevi povedle s 3:0. Tudi z nekaj sreče so Belorusinje hitro poravnale na 5:5 in si v nadaljevanju na račun napak Slovenk priigrale vodstvo z 8:6 in 10:7. Pri 13:9 so Slovenke na servis Nike Blagne dosegle dve točki, a so Belorusinje izkoristile drugo zaključno žogo in slavile s 15:12.
Izjavi po tekmi

Bruno Najdič, selektor Slovenije: "Skozi celotno srečanje smo igrali dobro. Tisti padci, ki so se morda videli, niso posledica naše slabe igre, ampak odlične igre Belorusinj. Te so v prvih dveh nizih naredile veliko napak, mi pa smo igrali na zares visoki ravni. V naslednjih treh nizih pa so tekmice vsega skupaj naredile le pet napak, kar se na tej ravni redko dogaja. Mi smo še naprej imeli dovolj dober sprejem, dovolj dober napad in igro v obrambi, prevladale pa so izkušnje, ki jih imajo Belorusinje občutno več."

Monika Potokar, reprezentantka Slovenije: "V prvih dveh nizih nam je igra super tekla. Dobro smo servirale in tekmice onemogočile v napadu. V tretjem nizu se je vse obrnilo. Padla nam je zbranost, Kavalčukova nam je povzročala precej težav v napadu in tudi nismo več tako dobro servirale. Zelo mi je žal, da nismo izkoristile priložnosti, ki se nam je ponudila na pladnju in upam, da bo že jutri drugače."

Kvalifikacije za EP 2017 (Ž)

Skupina F, Brno:
SLOVENIJA - BELORUSIJA
2:3 (13, 20, -16, -20, -12)
Slovenija: Božič, Blagne, Medved, Igličar 1, Zdovc, Mlakar 31, Najdič 1, Ščuka, Cvetanović 14, Potokar 11, Planinšec 11, Založnik, Sobočan, Grudina 9.

Belorusija: Kavalčuk 20, Palčeuska, Malasaj 10, Kalinovska-Guengoer 15, Klimovič 12, Silancjeva 3, Kučko 5, Pavljukovska, Serik 1, Jonava, Markevič 14, Mihailenko 1.

ČEŠKA - GRČIJA
3:0 (12, 20, 15)

Sobota:
SLOVENIJA - ČEŠKA ob 18.00
BELORUSIJA - GRČIJA

Nedelja:
SLOVENIJA - GRČIJA ob 15.00
BELORUSIJA - ČEŠKA
Drugi turnir skupine F bo med 23. in 25. septembrom v Mariboru. Zmagovalec skupine se bo uvrstil na EP, ki bo v Azerbajdžanu in Gruziji. Drugouvrščena ekipa bo igrala v oktobrskih dodatnih kvalifikacijah.