Slovenci so se izkazali na mreži. Foto: EPA
Slovenci so se izkazali na mreži. Foto: EPA
Veselin Vuković
Varovanci Veselina Vukovića so proti Špancem zares navdušili. Foto: Ervin Čurlič
Slovenski odbojkarji ukrotili Špance

Evropski prvaki iz leta 2007 so bili enakovredni le v drugem nizu, ki so ga tudi dobili (28:26). Prej in pozneje so na igrišču povsem gospodarili Slovenci. Varovanci Veselina Vukovića so pokazali vrhunsko predstavo. Blesteli so na mreži, izid v blokih je bil kar 19:7. Slovenija ima tako lepo priložnost, da se neposredno uvrsti na turnir v Avstriji in na Češkem.

Škoda je treh zapravljenih žog za zmago v drugem nizu. Tako bi bila prednost Vukovićeve vrste pred odhodom v Tel Aviv, kjer bo drugi turnir konec prihodnjega tedna, še večja. Slovenci se v Izrael podajajo s šestimi, Španci pa petimi točkami.
Španci enakovredni le v 3. nizu
Kapetan Tine Urnaut je bil zelo razpoložen na začetku dvoboja in najzaslužnejši, da je ob izidu 8:5 Marcelo Mendez moral posredovati s polminutno prekinitvijo. Urnaut je z odličnim servisom priigral tri zaporedne točke za vodstvo 15:9. Do konca niza so Slovenci brez težav zadržali visoko prednost (25:17).

Drugi niz je bil ves čas izenačen. Sloveniji je uspelo povesti s 24:22, a zaradi napak pri sprejemu je Špancem uspelo izid v nizih izenačiti. Slovenci so nato znova strnili svoje vrste. Dominirali so na mreži, kjer sta se izkazala Matevž Kamnik in Alen Šket. Posledično so v zadnjih dveh nizih nasprotnikom dovolili le po 15 točk.

Odbojkarice le do tretjega mesta
Slabšo izhodišče so si v Belgiji priigrale slovenske odbojkarice, ki so izgubile z gostiteljicami (2:3) in so tako na turnirju zasedele tretje mesto. Po dobrem začetku Slovenk so pobudo prevzele Belgijke. Varovankam Tilna Kozamernika je v trejtem nizu vendarle uspelo preobrniti rezultat. Dobro igro so nadaljevale tudi v četrtem nizu, po vodstvu 3:1 pa so v odločilnem nizu popustile in zmage so se veselile gostiteljice.

"Tekma je imela dva dela. V prvem smo se poskušali osredotočiti predvsem na obrambo proti Aelbrechtovi in Vindevoghlovi, a povsem pozabili, da moramo pritiskati s servisom. V nadaljevanju so igralke vendarle začele bolje servirati, kar se je pokazalo na rezultatu. Belgijke so se poskušale reševati z visokimi žogami, a jim ni uspevalo. Tie break pa je bil loterija. Bili smo blizu, toda na koncu so bile bolj zbrane in srečnejše tekmice. Nič še ni odločenega, še vedno imamo možnosti, da se uvrstimo vsaj v dodatne kvalifikacije. Vsekakor pa bomo morali na treh treningih še marsikaj popraviti," je po tekmi misli strnil selektor Kozamernik.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2011
Maribor, 3. krog:
SLOVENIJA - ŠPANIJA
3:1 (17, -26, 15, 15)

Slovenija: Šket 18, Komel 16, Kamnik in Pajenk po 13, Urnaut 12, Vinčić 4.

Španija: Noda 13, Perez 11, Garcia-Torres 10, Sevillano 9, Parres 6, Barcala 2.

Vrstni red: Slovenija 6, Španija 5, Madžarska 4 in Izrael po 3.

Hasselt:
BELGIJA
- SLOVENIJA
3:2 (21, 16, -14, -21, 12)

Belgija: Aelbrecht 22, Smits 21, Leys in Van Damme po 11, Renneboogh 8, Vindevoghel 6, Heyrman 3.

Slovenija: Potokar 21, Lipicer Samec in Cvetanovič 18 po 18, Jontes 8, Kočar in Pintarič po 4.

Vrstni red: Romunija 6, Belgija 5,
Slovenija 4, Švedska 3.
Slovenski odbojkarji ukrotili Špance