Andrea Giani kljub dobremu izidu ostaja na trdnih tleh. Foto: www.alesfevzer.com
Andrea Giani kljub dobremu izidu ostaja na trdnih tleh. Foto: www.alesfevzer.com
Odbojkarice bodo ugoden izid iz Francije branile v Mariboru. Foto: CEV

o prvenstvo želita oplemenititi ugodna rezultata iz prvih obračunov.

Ženska reprezentanca bo v petek v Mariboru proti Franciji branila gostujočo, moška pa v nedeljo proti Portugalski domačo zmago. Čeprav imata prednost, pa se oba selektorja zavedata, da delo še zdaleč ni končano in da je pred ekipama, ki sicer nimata nobenih novih zdravstvenih težav, najtežji del.

Odbojkarice imajo še precej rezerv
"Čeprav smo v Niortu zmagali, pa ni še prav nič odločenega. V gosteh smo si priigrali prednost, se le na 15 točk približali zgodovinskemu uspehu, saj nam je v Mariboru dovolj, da osvojimo le zlati niz. Seveda pa na zlati niz ne bomo računali, vse si želimo rešiti že prej. A dobro se zavedamo, da je pred nami zahtevna naloga. Francozinje so imele tudi v kvalifikacijah težave na domačem igrišču, na domačem turnirju so izgubile tako proti Madžarkam kot proti Izraelu, a si na turnirju v Tel Avivu vendarle priigrale dodatne kvalifikacije. To pomeni, da igrajo najboljše, ko je to najpomembneje. Toda mi se na to ne oziramo, to tekmo enostavno moramo dobiti, če ne drugače, pa na mišice. Predvsem pa ne smemo razmišljati o rezultatu prve tekme, ampak le o tem, kako ponoviti dobre stvari in kako popraviti slabe," je dejal selektor Bruno Najdič, ki v igri odbojkaric vidi še precej rezerv.

"Predvsem moramo bolj pritiskati s servisom, tudi sprejem mora biti zanesljivejši. Najbrž bo za uspeh treba pokazati boljšo igro kot na gostovanju, moramo se vrniti na raven, ki jo je ta ekipa že kazala na pripravah v Azerbajdžanu," je dodal Najdič, enakega mnenja pa so igralke. "Moramo pozabiti prvo tekmo in jo začeti, kot da je rezultat 0:0. Osredotočeni moramo biti na vsako točko, če bomo, se nimamo česa bati," je povedala Monika Potokar, Živa Recek pa je pristavila: "Ekipi sta enakovredni. Obe sta mladi, obe imata dobre in slabe trenutke v igri. Katera jih bo imela manj, tista bo zmagala. Za razliko od prve tekme, pred katero je bilo veliko skrivnosti, se zdaj bolj poznamo in se lahko bolje pripravimo. Mislim, da se bomo in da bo na koncu vse v redu."

Giani ostaja na trdnih tleh
Še prepričljivejši so bili na prvi tekmi fantje. Na začetku dvoboja s Portugalci so sicer imeli nekaj težav, naredili nekaj nepotrebnih napak, toda v nadaljevanju jim je igra stekla. Z odličnim servisom in učinkovitimi protinapadi so tekmece povsem razorožili, toda to še ne pomeni, da se bo v predmestju Porta, kjer bo povratna tekma, slika iz Maribora ponovila.

"Vse bomo storili, da se bo, ta ekipa ima še veliko drugih kakovosti, ne samo servisa. Ta bi lahko bil v Mariboru tudi boljši, tako kot napad po sprejemu. Imamo še možnosti za napredek. Nedeljska tekma bo zagotovo težka, a vse bo odvisno od nas. Kakšnih kalkulacij ne bo, čeprav nam za napredovanje zadostujeta dva osvojena niza. Mi moramo rasti kot ekipa, raste pa se samo z zmagami. Jasno je, da odhajamo po zmago in uvrstitev na evropsko prvenstvo, a za zdaj imamo le dobro popotnico," ostaja na trdnih tleh selektor Andrea Giani.

Tako selektor kot kapetan Tine Urnaut še naprej v vlogo favorita postavljata tekmece, čeprav je prva tekma pokazala, da ima slovenska ekipa večji potencial in če pokaže, kar zna, nikakor ne bi smela imeti večjih težav. "Oni so boljši na kakovostni lestvici, so starejši in izkušenejši, v svojih rokah imajo več težkih tekem, zato so še vedno favoriti. Toda vseeno se zavedamo svoje kakovosti, zato gremo na Portugalsko po še eno zmago. Tudi na Portugalskem bodo najpomembnejši naši servisi, od začetka do konca pa moramo ostati mirni in zbrani," je recept za uvrstitev na jesensko prvenstvo v Bolgariji pojasnil Urnaut.


EVROPSKO PRVENSTVO (M), DODATNE KVALIFIKACIJE
Nedelja ob 16.00:
PORTUGALSKA - SLOVENIJA

Prva tekma:
SLOVENIJA - PORTUGALSKA
3:0 (29, 20, 17)


EVROPSKO PRVENSTVO (Ž), DODATNE KVALIFIKACIJE
Petek ob 17.00 (Maribor):
SLOVENIJA - FRANCIJA

Prva tekma:
FRANCIJA - SLOVENIJA
1:3 (17, -27, -21, -19)