Mitja Gasparini je na priprave prišel z napolnjenimi baterijami. Foto: OZS
Mitja Gasparini je na priprave prišel z napolnjenimi baterijami. Foto: OZS
Slovenski odbojkarji po zmago v Evropski ligi

Slovenci se bodo vse do odhoda v Turčijo pripravljali v Mariboru, selektor Andrea Giani pa bo v tem obdobju največ časa namenil tehničnim elementom in iskanju taktičnih rešitev.

Seznam reprezentantov, ki so na pripravah v Mariboru: Alen Pajenk, Alen Šket, Mitja Gasparini, Tonček Štern, Dejan Vinčić, Danijel Koncilja, Jan Klobučar, Jani Kovačič, Klemen Hribar, Jan Pokeršnik, Gregor Ropret, Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Uroš Pavlović.

Za slovenskimi odbojkarji, ki so si konec meseca maja priigrali še peti zaporedni nastop na evropskem prvenstvu in tako izpolnili prvega od treh zastavljenih ciljev, sta dva tedna počitka, teden dni pred zborom v Mariboru pa so igralci že začeli individualne treninge.

"Za nami je bila dolga in naporna sezona in težki kvalifikacijski tekmi proti Portugalcem, na katerih smo dali vse od sebe. Počitek nam je zato zares koristil, in vsaj zase lahko rečem, da sem se v dveh tednih dobro spočil. Prejšnji teden smo sicer že začeli individualne treninge ter si s tekom in fitnesom nabirali osnovno kondicijo, a ni bilo preveč naporno," je pojasnil Gasparini.

Italijanski strokovnjak Giani si je načrt priprav in dela na treningih začrtal že po tekmah s Portugalsko in poudaril, da bo velik del drugega pripravljalnega obdobja namenil delu s posamezniki in skušal izboljšati nekatere tehnične elemente. Obenem reprezentanco čaka tudi veliko uigravanja, Gasparini pa dodaja, da se bodo znotraj ekipe posvečali predvsem samim sebi.

"Nadaljevati moramo tam, kjer smo končali, in nadgrajevati našo igro. Za zdaj želimo razmišljati le o nas samih, delu na treningih in naši igri, manj pa o nasprotnikih. Z njimi se bomo ukvarjali tik pred tekmami. Razpored je, kakršen je, in menim, da to, s kom igramo in kdaj, ne sme imeti kakšnega posebnega vpliva. Vsaka tekma je poglavje zase in na vseh moramo igrati kar se da dobro. Zavedamo se, da je naša skupina težka, po mojem mnenju precej težja od skupine A, a cilj je jasen. Premagati bo treba vsakogar," še pravi Gasparini.

V Evropski ligi bodo slovenski odbojkarji igrali v skupini B, skupaj s Turčijo, Hrvaško, Belorusijo, Romunijo in Grčijo ter se skušali prebiti na zaključni turnir najboljše četverice, na njem pa nato iskati tako želeno uvrstitev v svetovno ligo.

Reprezentanca bo na prvi tekmi v Turčijo odpotovala 7. julija, 18. in 19. julija bo v Mariboru gostovala Hrvaška, 24. julija pa bodo Slovenci odšli v Belorusijo (tekmi proti Belorusiji bosta v Brestu, in ne v Minsku, kot je bilo sprva načrtovano), kjer bodo ostali vse do 29. julija, ko se bodo odpravili v Romunijo. Tam jih prva tekma čaka 31. julija, druga pa 1. avgusta, v zadnjem krogu rednega dela lige pa bodo slovenski odbojkarji v Mariboru gostili Grke (8. in 9. avgusta).

Slovenski odbojkarji po zmago v Evropski ligi