Predsednik Evropske odbojkarske zveze je napovedal nekaj sprememb v odbojki. Glavni cilji: zaščititi najboljše klube in reprezentance ter spremeniti sistem kvalifikacij za olimpijske igre. Foto: odbojka.si
Predsednik Evropske odbojkarske zveze je napovedal nekaj sprememb v odbojki. Glavni cilji: zaščititi najboljše klube in reprezentance ter spremeniti sistem kvalifikacij za olimpijske igre. Foto: odbojka.si


Prav na dan, ko mineva šest mesecev od njegove izvolitve, je predsednik Evropske odbojkarske zveze (CEV) napovedal nekaj revolucionarnih sprememb. Nekaj so o njih razkrili že pred tedni, zdaj je postalo jasno, da evropska zveza želi še bolj zaščititi najboljše klube in reprezentance. "Najpomembnejši tekmovanji v Evropi sta Liga prvakov in evropsko prvenstvo," pravi Boričić in dodaja, da želijo z novim sistemom tekmovanja v Ligi prvakov omogočiti vsem 56 članicam CEV-a, da bi nastopile vsaj v kvalifikacijah, v glavnem delu tekmovanja pa se bodo merili le najboljši. "Prav vsaka tekma v skupinskem delu Lige prvakov mora biti tako zanimiva, kot je finale tega tekmovanja," je odločen Boričić.

V Ligi prvakov bo tako res prostor le za elito, nobena skrivnost namreč ni, da si močnejši in bogatejši klubi ne želijo več tekem s slabšimi in tudi finančno ne tako močnimi klubi, kamor zagotovo sodijo tudi slovenski. Ti bodo priložnost za razvoj dobivali v preostalih tekmovanjih, ki jim bo CEV prav tako namenjal veliko pozornost.

Spremembe se obetajo tudi na reprezentančnem področju, tako pri koledarju tekmovanj kot tudi pri sistemu. Reprezentančnim akcijam ne bo namenjeno le obdobje od 15. maja do 15. oktobra, ampak bodo tekmovanja organizirali tudi v preostalih terminih v letu. Med pomembnejše pa zagotovo sodi zahteva po spremembi kvalifikacijskega sistema za nastop na olimpijskih igrah.

"Svetovna in evropska odbojkarska zveza si še nikoli nista bili tako blizu. Evropska zveza je najmočnejša in najbolj aktivna, zato moramo zaščititi naše nacionalne zveze in klube, zadali pa smo si cilj, da se v prihodnjih štirih letih spremeni način kvalifikacij, ki prinašajo nastop na olimpijskih igrah. Na olimpijskem turnirju morajo nastopiti: prvaki posameznih celin, organizator iger ter še šest najboljših reprezentanc na svetu," odločno napoveduje Boričić.

Evropsko prvenstvo leta 2017 bo gostila Poljska, nanj je slovenska reprezentanca uvrščena neposredno, saj so izbranci Andree Gianija na zadnjem prvenstvu stare celine osvojili srebrno medaljo. Leto 2019 pa prinaša nov sistem, saj bo takrat na prvenstvu nastopilo 24 držav.

"Organizator bo lahko le eden, lahko bosta dva, morda celo štirje. Brišemo meje med sosedi, omogočiti moramo tistim, ki si želijo organizirati taka tekmovanja, a jih sami ne morejo, da to storijo s sosednjimi državami," razlaga predsednik evropske odbojkarske zveze, ki se bo kmalu po prvomajskih praznikih mudil na kratkem obisku v Sloveniji. Ta bo zagotovo povezan tudi z željo, da Slovenija prav leta 2019 gosti evropsko prvenstvo.