Na Kongresnem trgu sta na koncu slavila Rusa Valerij Samodaj in Taras Miskiv, ki sta v polfinalu ugnala slovenski par D. Pokeršnik-Boženk, v finalu pa še prva nosilca Nejca Zemljaka in Jana Pokeršnika. Foto: BoBo
Na Kongresnem trgu sta na koncu slavila Rusa Valerij Samodaj in Taras Miskiv, ki sta v polfinalu ugnala slovenski par D. Pokeršnik-Boženk, v finalu pa še prva nosilca Nejca Zemljaka in Jana Pokeršnika. Foto: BoBo
Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik
Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik, ki bosta jeseni začela loviti točke za preboj na olimpijske igre v Tokiu, sta bila prva nosilca, a v velikem finalu nista našla recepta za rusko dvojico. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Državni prvakinji Jelena Pešić in Ana Skarlovnik sta se na turnirju svetovne serije v Ljubljani zelo razveselili 3. mesta. Foto: BoBo
Danijel Pokeršnik in Tadej Boženk
Slovenska prvaka Danijel Pokeršnik in Tadej Boženk sta z uvrstitvijo v polfinale izpolnila cilj. Foto: BoBo

Ljubljanski turnir svetovne serije z eno zvezdico in nagradnim skladom 10 tisoč evrov je imenitno uspel, škoda le, da je bilo moškega finala konec že po 31 minutah. Rusa, ki sta prvič nastopila skupaj, sta bila pred polnimi tribunami izjemno prepričljiva, delala sta zelo malo napak in blestela v napadu. Prvi niz sta dobila na 14, drugega na 17. Izkoristila sta tretjo zaključno žogo.

Preveč napak slovenske ekipe
"Rusa sta, ko sva pritisnila s servisom, odlično sprejemala in sestavila uspešen napad. V bloku in obrambi sva bila malo preslaba. Privoščila sva si malo preveč napak," je komentiral Nejc Zemljak, ki je prispeval 21 točk, a naredil sedem napak. Rusa sta najboljša slovenska igralca ugnala že v sobotnem dopoldanskem obračunu, takrat je bilo 2:1.

Fenomenalno vzdušje
Tako Zemljak kot Jan Pokeršnik sta se zahvalila gledalcem za odlično navijanje: "Vzdušje je bilo fenomenalno. Žal nisva nudila večjega odpora," je za TV SLO povedal Pokeršnik. Prva nosilca sta sicer v polfinalu, ko so oblaki le zakrili vroče sonce in se je malce lažje dihalo, ugnala švicarsko navezo Florian Breer-Yves Haussener z 2:0 (20, 15), razliko pa sta naredila predvsem z odličnimi servisi Zemljaka.

D. Pokeršnik in Boženk izpolnila cilj
Državna prvaka Danijel Pokeršnik in Tadej Boženk sta turnir končala na 4. mestu. Cilj, uvrstitev v polfinale, sta izpolnila, tam pa izgubila s poznejšima zmagovalcema turnirja. V boju za 3. mesto sta bila od Danijela Pokeršnika in Tadeja Boženka z 2:0 boljša Švicarja Breer in Haussener. Morda sta Slovenca čutila tudi utrujenost: v četrtfinalu sta pri več kot 30 stopinjah Celzija odigrala maratonsko tekmo proti avstrijski dvojici Kunert-Eglseer, pri čemer sta Avstrijca prvi niz dobila s 37:35.

Lep uspeh za Ano in Jeleno
Med ženskami se je koroško-primorska naveza Ana Skarlovnik-Jelena Pešić prebila do polfinala in z 2:0 klonila pred švicarskim parom Böbner-Verge Depre. Slovenki, ki sta nastopili s povabilom organizatorjev, sta v boju za 3. mesto premagali poljsko dvojico in osvojili 3. mesto. V velikem finalu sta Švicarki Esmee Böbner in Zoe Verge Depre z 2:0 premagali ukrajinski sestri Ino in Irino Mahno in prvič slavili zmago na turnirju svetovne serije.


Finale (M):
SAMODAJ/MIŠKIV (RUS/16)
- ZEMLJAK/J. POKERŠNIK (SLO/1)
2:0 (14, 17)
Za 3. mesto:
BREER/HAUSSENER (ŠVI/7) - D. POKERŠNIK/BOŽENK (SLO/13)
2:1 (-17, 12, 10)

Polfinale (M):
ZEMLJAK/J. POKERŠNIK (SLO/1) - BREER/HAUSSENER (ŠVI/7)
2:0 (20, 15)

SAMODAJ/MIŠKIV (RUS/16) - D. POKERŠNIK/BOŽENK (SLO/13)
2:0 (20, 19)


Finale (Ž):
BÖBNER/VERGE-DEPRE (ŠVI/5)
- In. MAHNO/Ir. MAHNO (UKR/7)
2:0 (16, 17)

Za 3. mesto:
PEŠIĆ/SKARLOVNIK (SLO/16)
- In. MAHNO/Ir. MAHNO (UKR/7)
2:0 (13, 19)

Polfinale (Ž):
BÖBNER/VERGE-DEPRE (ŠVI/5) -
PEŠIĆ/SKARLOVNIK (SLO/16)
2:0 (17, 20)

In. MAHNO/Ir. MAHNO (UKR/7) - CEYNOWA/KLODA (POL/9)
2:0 (25, 14)