Slovenke so Italijankam, ki kandidirajo za medaljo, odvzele niz. Foto: CEV
Slovenke so Italijankam, ki kandidirajo za medaljo, odvzele niz. Foto: CEV
Slovenija se bo za tretje mesto v skupini pomerila s Poljsko. Foto: CEV

V prvih dveh nizih so varovanke Bruna Najdiča osvojile le 21 točk. Ko je vse kazalo, da se bodo Italijanke sprehodile do druge zmage na prvenstvu, so Slovenke pokazale zobe, ubranile dve zaključni žogi in niz v podaljšku dobile s 26:24. Zgodovinski prvi osvojeni niz odbojkaric na debitantskem evropskem prvenstvu.

Italijanke so v zadnjem nizu spet pritisnile na plin. Povedle so z 10:0 in zanesljivo osvojile nove tri točke. Končni izid: 9:25, 12:25, 26:24 in 11:25.

Slovenke so imele v prvih dveh nizih tako kot na sobotnem srečanju proti Nizozemski veliko težav pri napadu, neprepričljive pa so bile tudi pri sprejemu, tako da so jih tekmice povsem nadigrale. V tretjem nizu je italijanski selektor v igro poslal spremenjeno postavo, proti kateri so Slovenke pokazale precej boljšo igro. Vodile so večji del niza, a so v sami končnici prišle v prednost Italijanke, ki pa jim ni uspelo končati tekme. Slovenija je dobila štiri točke zapored in tekma se je podaljšala v četrti niz. Tam sta spet do izraza prišli kakovost in izkušenost nasprotnic, ki sodijo v najožji krog kandidatov za medaljo.

V ponedeljek ob 17. uri čaka Slovenke še obračun s Poljsko za tretje mesto v skupini, ki vodi v repasaž za četrtfinale.


Bruno Najdič, selektor Slovenije: "Slabo smo začeli. Po eni strani razumem, da je težko igrati proti taki ekipi, razumem, da je psihično težko stopiti in odigrati tekmo, kot smo jo zmožni. Nekaj upanja mi daje tretji niz, a spet ne razumem, kaj se je zgodilo na začetku četrtega. To niso dobre stvari, v tekme stopamo preveč s strahospoštovanja do tekmic, preveč nesproščeno, preveč razmišljamo o kakovosti drugih. Je pa tudi res, da nam Nizozemska in Italija nista ponudila možnosti, da bi do konca razvili svojo igro, žoge njihovih igralk so premočne, njihove igralke so previsoke, da bi mi igrali blok-obrambo, ki nas je krasila v pripravljalnem delu. Tudi s servisom teh ekip ne moremo premakniti. Danes sem spet pogrešal prvi tempo, skozi pripravljalni del je bil to naš najboljši napad, tu ga nimamo. Danes smo dobro funkcionirali z Moniko Potokar in Anjo Zdovc na sprejemu, dobili smo tudi Izo Mlakar, dobili smo tudi niz, z 0:9 ne bomo odšli domov. Res je, da so v tretjem nizu spremenili postavo, a tudi "rezervistke" so odlične igralke, ki nastopajo za odlične ekipe, tako da na dobljen niz ne gledam kot na nekaj podarjenega. Če bomo v glavi določene stvari razčistili, proti Poljski nismo povsem brez možnosti."
SLOVENIJA - ITALIJA
1:3 (-9, -12, 24, -11)
Slovenija: Mori, Hutinski 3, Božič, Medved, Zdovc 6, Mlakar 13, Recek 4, Najdič, Ščuka, Cvetanovič 8, Potokar 4, Planinšec 7, Založnik, Sobočan.
Italija: Sorokaite 8, Malinov, C. Bosetti 1, De Gennaro, Guiggi 6, Centoni 1, Chirichella 19, Sansonna, Arrighetti 6, Lo Bianco 1, Del Core 12, L. Bosetti 5, Diouf 11, Tirozzi 3.

NIZOZEMSKA
- POLJSKA
3:1 (15, 11, -19, 18)

Lestvica:                         
NIZOZEMSKA     2  2 0  6:1  6 točk
ITALIJA        2  2 0  6:2  6     
POLJSKA        2  0 2  2:6  0     
SLOVENIJA      2  0 2  1:6  0