Tine Urnaut in Andrea Giani sta bila v sredo na nasprotnih straneh. Foto: Marjeta Hočevar
Tine Urnaut in Andrea Giani sta bila v sredo na nasprotnih straneh. Foto: Marjeta Hočevar

Verone, ne.

Trentino je v polni meri izkoristil njegovo odsotnost in ostaja skupaj z Macerato še neporažen na vrhu Italjanskega prvenstva. V obeh vodilnih klubih imata vidno vlogo tudi slovenska reprezentančna sprejemalca. V Veroni smo spremljali šov slovenskega kapetana Tineta Urnauta, ki je navduševal s potezami največjih mojstrov odbojkarske igre. Tine, ki je bil tako v idealni postavi zadnjega evropskega prvenstva kot tudi zaključka lanske Lige prvakov, je v središči pozornosti tekmecev. Tudi slovenski selektor Andrea Giani je pripravil taktiko, s katero so ga skušali domačini iz napadalnih akcij čim bolj izločiti na koncu tekme, ki se je končala po treh nizih s 13 točkami najboljšega posameznika.

Gledalci, ki so pričakovali izenačeno in kakovostno odbojkarsko predstavo, so tako lahko z aplavzom pospremili predvsem akcije tekmecev, ki so bili tokrat prepričljivo boljši. Tine Urnaut je vodja moštva s kar štirimi Italijanskimi reprezentanti v prvi postavi. Soigralci iščejo pri njem potrditev, gostujoči navijači, ki so prispeli z dvema avtobusoma, pa so nekajkrat z vzkliki Urnaut, Urnaut … preglasili tudi domače navijače. Tako je lahko po koncu tekme tudi sicer vidno razjarjeni Andreja Giani le segel v roke slovenskemu kapetanu, s katerim sta veliko v stikih. Po skoraj uro dolgem sestanku Verone v garderobi, poraz v sredo je bil že drugi zapored z izidom 3:0, pa sta si vodji slovenske reprezentance na in ob igrišču vseeno vzela čas za krajši klepet.

Andrea Giani je v dogovorih s slovensko reprezentanco za podaljšanje pogodbe, kar si želijo tako zveza kot tudi reprezentanti, a iz previdnosti pri iskanju novega kluba ali pa celo katere izmed največjih reprezentanc skupaj s preostalimi v strokovnem vodstvu Giani ne želi hiteti. Kljub vsemu je na vprašanje, ali še podrobno spremlja slovenske reprezentante, izstrelil, da vsekakor, da je sicer osredotočen na delo v Veroni, a da želi vedeti, kaj se dogaja s slovenskimi igralci, da je v stiku z njimi in da ga bodo ne glede na razplet pogajanj niti, ki so se prepletle v preteklih dveh sezonah, še povezovale s Slovenijo.

Letos je Italijansko prvenstvo začelo pet slovenskih reprezentantov, več jih na Apeninskem polotoku v elitni ligi še ni igralo. Čeprav sta se iz Italije preselila dva izkušena posameznika Mitja Gasparini in Alen Šket. Italijansko strokovno vodstvo in kakovost slovenskih posameznikov sta odprla poti tudi mlajšim, tako se je v Padovi dobro znašel Daniel Koncilija, v Veroni pa svoje prve korake v profesionalni odbojki dela Tonček Štern. Še enega mladega slovenskega igralca si je Giani želel v moštvu, a se niso izšli dogovori zastopnikov. In prav ti bodo odigrali pomembno vlogo tudi v naslednjih mesecih, ko bomo čakali na odgovor, kdo bo slovenski selektor.


Nedvomno je slovenska odbojka pridobila ugled, ki ga s podobnimi predstavami, kot sta bili sredini Tineta Urnauta v dresu Trentina in Klemena Čebulja v dresu Macerate, posamezniki le še dvigujejo. Tako je prišel čas, ko zveza ne bo več iskala selektorja, ampak bo lahko izbirala kandidata. Še prej pa je na potezi sredin poraženec, v očeh slovenske odbojkarske javnosti pa za vselej junak Andrea Giani.