10 točk Tineta Urnauta ni bilo dovolj. Foto: STA
10 točk Tineta Urnauta ni bilo dovolj. Foto: STA
Gregor Hribar
Gregor Hribar ni bil zadovoljen z začetnimi udarci. Foto: MMC RTV SLO

V soboto se bodo Slovenci pomerili s Francozi, ki so danes premagali Slovake s 3:1 (20, 18, -22, 20), v nedeljo pa še s Slovaki. Na SP se uvrstita prvouvrščeni ekipi.

V prvem nizu Poljaki vseskozi v vodstvu
Poljaki so silovito začeli in povedli s 5:1. Selektor Gregor Hribar je takoj zahteval pol minute odmora, po uspešno končanem napadu Jasmina Čuturića ter bloku in prvem tempu Čebrona se je Slovenija približala le še na točko zaostanka. Minimalno razliko je Slovencem uspelo držati vse do 10:11, ko so imeli nekaj težav s sprejemom začetnih udarcev Kurka, kar so Poljaki takoj izkoristili in povedli s 15:10. Nerazpoloženega Mitjo Gasparinija je poklical na klop in v igro poslal kapetana Tineta Urnauta, vendar je Poljakom s hitro igro prednost uspelo zadržati in niz dobiti s 25:16.

Nezbranost v ključnih trenutkih
Drugi niz je bil precej bolj izenačen, Slovenci pa so po bloku Davorja Čebrona za 4:3 tudi prvič na tekmi povedli. Neugodni začetni udarci Kurka so sicer prinesli novo vodstvo Poljakov (6:4), vendar je varovancem Hribarja uspelo držati korak s favoriziranimi gostitelji. Ti so sicer povedli s 15:10, vendar je Slovence z dobrimi servisi med žive vrnil Tomi Šmuc, saj so Poljaki slabo sprejemali, naši pa prek Urnauta uspešno končevali napadalne akcije. Hribar je v nadaljevanju namesto Čebrona na servis poslal Dejana Vinčiča in prav takrat je Alen Pajenk je z dvema točkama Slovenijo znova povedel v vodstvo (18:17). Ob koncu niza pa so bili bolj zbrani domači odbojkarji, ki so nato niz dobili s 25:23.

Tretji niz le še formalnost
Ob vodstvu Poljakov z 11:6 v tretjem nizu je Hribar opravil menjavo na mestu organizatorja igre, Šmuca je zamenjal Vinčič. A ob razigrani poljski vrsti, ki ji je uspevalo prav vse, v slovenskem taboru ni bilo igralca, ki bi za sabo potegnil ekipo, da bi ta v tretjem nizu iztržila ugodnejši rezultat. Slovenci so v tretjem nizu osvojili 15 točk.

Izjavi po tekmi:
Gregor Hribar, selektor: "Najslabši element naše igre je bil začetni udarec, s katerim smo naredili 11 napak, le en as proti taki reprezentanci, kot je izbrana vrsta Poljske, pa tudi ne zadostuje. Zaradi slabega servisa nismo mogli držati koraka z nasprotniki, tako da smo jim bili v dveh nizih, prvem in tretjem, nekonkurenčni. Poljaki so bili za razred boljši, mi pa nismo izkoristili te prve tekme, na kateri bi morda lahko pripravili presenečenje. Prepričan sem, da se s Poljaki lahko enakovredno merimo, vendar s precej boljšimi začetnimi udarci. Zaradi našega slabšega servisa so namreč Poljaki uspešno prebijali naš blok. Za poraz smo si krivi sami, saj smo bili premalo agresivni."

Tine Urnaut, kapetan: "Tekmo smo slabo začeli. Naš servis je bil preslab, s čimer smo Poljakom omogočili, da so se razigrali, mi pa jim v takih situacijah z našim blokom in obrambo težko konkuriramo. Poleg tega se je pri nas poznala neuigranost, šele na tekmi je bila znana začetna postava in to, na katerih položajih bomo igrali. Tudi sam sem po dolgem času znova na tekmi zaigral na mestu korektorja in ta neuigranost nas je stala boljšega rezultata. Iz tega poraza moramo potegniti najboljše, jutri nas čaka tekma s Francozi, ki so danes dobro igrali na tekmi s Slovaško. Poskušali bomo bolj pritisniti s servisi in potem z našim dobrim napadom, obrambo in blokom doseči ugoden rezultat."

1. krog:
SLOVENIJA - POLJSKA
0:3 (-16, -23, -15)

Poljska: Gruszka 9, Plinski 13, Zagumny, Kurek 13, Woicki 1, Bakiewicz 12, Mozdzonek 8.

Slovenija: Flajs, Pajenk 4, Čebron 6, Šket, Gasparini 1, Pleško 9, Urnaut 10, Vinčič, Škorc, Šmuc, Čuturić 5, Radović.

FRANCIJA - SLOVAŠKA
3:1 (20, 18, -22, 20)

2. krog, sobota ob 17.30:

SLOVENIJA - FRANCIJA
POLJSKA - SLOVAŠKA

3. krog, nedelja ob 14.00:
SLOVENIJA - SLOVAŠKA
POLJSKA - FRANCIJA

Na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Italiji, se bosta uvrstili prvi dve reprezentanci.