SP v odbojki 2018
Tine Urnaut
Kapetan Slovenije Tine Urnaut prebija ameriški blok. Foto: BoBo
Klemen Čebulj
Klemen Čebulj je bil s 13 točkami najučinkovitejši pri Slovencih. Foto: BoBo
Stožice
V Stožicah se je zbralo približno 2.500 gledalcev. Foto: BoBo
VIDEO
Slovenski odbojkarji izgu...

Dodaj v

Druga reprezentanca sveta premočna za Slovenijo

Slovenci osvojili drugo mesto na turnirju
8. september 2018 ob 11:20,
zadnji poseg: 8. september 2018 ob 20:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v zadnji pripravljalni tekmi pred odhodom na svetovno prvenstvo v Italiji izgubila proti ZDA. Američani so v Stožicah zmagali s 3:1 v nizih.

ZDA, ki na svetovni lestvici FIVB zasedajo drugo mesto (Slovenija je 23.), so upravičili vlogo favoritov in tako osvojili tudi prvo mesto na turnirju, medtem ko so bili Slovenci drugi.

Slab začetek in zaostanek s 3:10
Slovenci, ki so začeli v najmočnejši postavi, so tekmo pred 2.500 gledalci v Stožicah začeli slabo. Težave na sprejemu so povzročile slabo organizacijo napadov, posledica je bil zaostanek 3:10. A ko so stabilizirali sprejem in začeli pritiskati s servisi, so začeli tekmeca loviti. Pri izidu 15:17 so zaostajali le še dve točki, pri izidu 18:20 so imeli prvo priložnost, da se popolnoma približajo, a v protinapadu ni bil uspešen Mitja Gasparini. Kar ni uspelo Gaspariniju, je v končnici Klemnu Čebulju, ki je poskrbel za izid 22:23, toda Američani jim niso dopustili več, da so izkoristili že prvo zaključno žogo, je bila zaslužna napaka Gasparinija v napadu (25:22).

Slovenci izenačili na 21:21, a niz Američanom
Prvo občutnejše vodstvo v drugem nizu so si gostje priigrali po bloku Janu Kozamerniku in napaki Gasparinija, ki je moral takoj zatem na klop, zamenjal ga je Tonček Štern. Povedli so z 10:6, po asu Maxwella Holta so vodili že s 13:7. Servisi Čebulja in Gregorja Ropreta, ki je prav tako vstopil v igro, so Slovenijo pripeljali do izenačenja, izid 21:21 je postavil Alen Pajenk. A Taylor Sander je s servisom Američane spet vrnil v vodstvo z dvema točkama, kar je tudi zadostovalo za 2:0 (25:23).

Odločilni točki Šterna in Čebulja
Tretji niz je dvignil na noge več kot 2.500 gledalcev v stoženski dvorani. Gregor Ropret je odlično organiziral igro in še bolje serviral, Štern ni delal napak, tudi on je prispeval nekaj neubranljivih servisov, prav tako Čebulj, ki je tudi navdušil z igro v polju, borbenostjo in željo. Slovenska reprezentanca je ves čas vodila, v končnici, v kateri je v igro vstopil tudi Alen Šket, pa z nekaj napakami prišla v izgubljeni položaj. A se je iz njega znala izkopati, obranila je zaključno žogo, z blokom Šterna sama prišla do zaključne žoge, ki jo je tudi izkoristila. Odločilno točko je prispeval Čebulj (26:24).

Slovenija po 13:13 popustila
Žal pa vrhunske predstave ni ponovila v četrtem nizu, v katerem je priložnost za igro dobil tudi Jan Klobučar. Do izida 13:13 je še šlo, nato pa so tekmeci dosegli as, Štern je storil dve napaki in Američani so se dovolj odlepili, da so tekmo mirno pripeljali do konca (25:21).

Slovenija bo premierno svetovno prvenstvo začela v sredo, ko se bo v Firencah ob 17.00 pomerila z Dominikansko republiko.


Tine Urnaut, kapetan Slovenije: "Mislim, da nam je turnir zelo koristil, lahko smo se merili z ekipami, ki so na naši ravni ali celo višje. Sploh pa so pred nami po številu udeležb na velikih tekmovanjih in možnostih, da igrajo težke tekme. Lahko smo videli, kje imamo rezerve, kaj moramo še storiti, smo pa dve ekipi premagali, tudi Američanom smo bili enakovredni. Na trenutke igramo zelo kakovostno, a delamo še začetniške napake. Na svetovnem prvenstvu ne bomo smeli podarjati točk, kot smo jih danes Američanom. Tako kakovostne reprezentance znajo vse kaznovati. Mi že dolgo vemo, da lahko vsakega premagamo, a tudi vemo, da smo v zaostanku z igranjem težkih tekem, to pa na koncu dela razliko."

Slobodan Kovač, selektor Slovenije: "Tak turnir in tekme proti trem močnim reprezentancam smo potrebovali, nismo pa pokazali svojega maksimuma. Imamo še rezerve, ki jih bomo morali aktivirati v času svetovnega prvenstva. Zelo sem zadovoljen z odnosom, moramo pa nekaj stvari popraviti. Predvsem napad, predvsem danes v njem nismo bili najboljši. Ne vem, kaj je bilo na začetku z nekaterimi igralci. Tu mislim na Gasparinija in Vinčića, kot da bi se ustrašili, da se je danes na tribunah zbralo več ljudi. A po eni ali dveh tekmah ne bom sodil nikogar. Vem, da ju potrebujemo in ju bomo poskušali dvigniti. Po drugi strani pa smo bili tudi brez njiju enakovredni eni najboljših reprezentanc na svetu, kar dokazuje, da imam širok kader."


ODBOJKA

Volleyball challenge, Ljubljana

Slovenija – ZDA
1:3 (-22, -23, 24, -21)

Slovenija: Štern 8, Pajenk 9, Kozamernik 6, Šket 6, Gasparini 2, Pavlović, Vinčić, Štalekar, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret 3, Urnaut 7, Čebulj 13.

ZDA: Anderson 15, Rusell 15, Sander 19, Jendryk, K. Shoji, McDonnell, Christenson 2, Holt 8, Patch, Langolis 2, Averill 8, Smith, Watten, E. Shoji.Danes ob 21.15:
IRAN – KANADA


SLOVENIJA – IRAN
3:2 (-25, 29, 22, -23, 16)

KANADA – ZDA
1:3 (-20, -22, 12, -23)

SLOVENIJA – KANADA
3:1 (25, -21, 22, 20)

ZDA – IRAN
3:0 (18, 15, 20)

M. L., A. V.
Prijavi napako
Komentarji
pan
# 08.09.2018 ob 11:44
Čeprav gre za prijateljski - pripravljalni - turnir, je vendarle že mogoče zaznati precej visok nivo motivacije.
Sicer včeraj - resnici na ljubo - nekatere sporne sodniške odločitve na tekmi Slovenija : Iran, ne bi tako močno razburjale igralcev obeh ekip.
In prav je tako!
Zdaj ekipe vendarle že suvereno kažejo trenutno tekmovalno pripravljenost in s tem tudi visoko motivacijo.
Zato danes pričakujem še srečanje na ustrezno visokem nivoju in upam, da bodo naši odbojkarji danes delali bistveno manj neumnih napak.
Sicer sem mnenja, da so ZDA v tem trenutku - na tem turnirju - najmočnejša ekipa, a našim bi moralo biti ravno to, da drugouvrščeni ekipi s svetovne jakostne lestvice, čim dlje prodajo svojo kožo, dovolj velika motivacija.
Ropret se mi zdi v tem trenutku celo boljša opcija v organizaciji (Vinčić potrebuje še nekaj časa, da nastavi "optiko", a mu motivacije očitno ne manjka).
Urnaut je na nivoju.
Čebulj potrebuje filigransko točno žogo na "maxu" - tam je najprodornejši (drugače ima precej težav na sprejemu - zato je zame Šket boljša izbira).
Pajenk je še vedno, z naskokom, najboljši bloker,.....Kozamernik še čaka "prebujenje" (Štalekar pa če kakšno leto ali dve intenzivnega učenja,....čeprav je precej dvignil nivo, je treba priznati).
Kovačič dovolj suveren, predvsem pa boljši v igri blok-obramba, kot na sprejemu servisa.
Gasparini ali Štern - skoraj vseeno, kdo vstopi (Mitja morda v rahli prednosti, če mu "zalaufa" servis).
Upam, da je Kovač še uspel kaj skriti (oz. ne odkriti) in da najboljše "šparajo" za SP.
jan(ez)ch
# 09.09.2018 ob 09:26
nisem gledal tekme, a sodeč po rezultatu niti niso bili tako boljši, glede na to da smo v vseh nizih prišli do vsaj 21 točk. me veseli, da naši kažejo zobe in grizejo. Slovenci smo garači in nepopustljivi, kar mi je všeč
Henrik
# 08.09.2018 ob 20:23
Malce se vedno prepocasni v obrambi, sprejem je bil slab ... No dobro, ameriški servis tudi ni glih iz rekreativne lige ... Kovač se mi zdi, da včasih ne reagira pravočasno s timeouti ... Je pa zadel z menjavami (ropret, šket, štern).
Dobro je, da imamo široko klop - meni se na trenutke zdi, da je ropret ze boljsi podajalec kot vinčić, servis ima, kot se za podajalca spodobi, ubijalski. Šket odličen. Za Čebulja se mi zdi, kot da igra pod pritiskom (tisti izbruh v tretjem nizu je bil kar dober indikator) - upam, da se sprosti, ker je takrat neustavljiv ... Kozamernika še čakamo ... Servis pa, razen izjem, še ni na nivoju, ni dovolj pritiska in natančnosti.
Dobro je tudi to, da ZDA niti za trenutek niso popuščale in so igrale na polno. Sem kar zadovoljen z našimi in če bodo glave na mestu in bodo igrali kot ekipa in za Slovenijo, lahko gredo do konca. Z veseljem se bom odpravil v Firence :-)
bojanec
# 08.09.2018 ob 20:20
Zelo spodbuden turnir. Verjamem, da se bomo uvrstili med top 6 na sp
Bregas
# 08.09.2018 ob 12:20
Ok, ta da so naši v "predobri formi", je bosa. Včeraj sem jih prvič gledal v tej sezoni (evropske lige in druge postave ne štejem) in sem v nekaj setih videl ogromno napak in pomanjkljivosti. Po mojem so daleč od optimalne forme. Mogoče je to celo dobro. Turnir je zelo dolg, takega najbrž še nikoli niso igrali, in odločala bo fizična pripravljenost in dolga klop. Tudi če turnir začnejo slabše, pa na sredi zaigrajo odlično, na koncu turnirja pa vrhunsko - bo tako še najbolje. Najboljše ekipe igrajo tako. Srbijo smo npr. v skupini že znali premagati, potem pa se niti iz skupine nismo uvrstili, Srbi so pa na koncu dobili medaljo. Zadeve je treba pametno tempirat.
Veseli, da imamo na klopi enakovrednega sprejemalca Šketa, še kar enakovrednega korektorja Šterna, da sta oba podajalca enakovredna. Vse to bomo krvavo rabili pri tolikšnem številu tekem.
Ne vem, kaj je pomenil led na mečih Vinčiča včeraj. Če je po treh setih začel dobivati krče v meča, potem ne vem, kako bo zdržal toliko tekem. Upam, da je to od napornega treninga in da se bo do turnirja še regeneriral.
Zgoraj je kolega omenil blok. Res je, pod Gianijem smo imeli zastrašujoč trojni blok, pod Kovačem bloka skoraj ni. Iranci so imeli včeraj dvakrat več blokov od naših, pa niso to neka blokerska ekipa a la Rusija. Podaje so še malo počasne, posledično nasprotnikov blok dobro postavljen, zato končamo manj prvih napadov po sprejemu. Vse to bo treba izpiliti. Boljši sprejem, hitrejša podaja, večji procent končanih napadov. Podajalca morata igrati čim bolj raznovrstno, nepredvidljivo, tudi če zato zgubimo kakšno točko. Važno, da nas nasprotnikov blok ne prečita. Če nas bo, bo proti najboljšim zelo težko.
yesnoz
# 09.09.2018 ob 02:24
Nekdo je spraseval po zacetni postavi. Obe ekipi sta zaceli s pricakovano postavo - Slovenija: Vincic, Gasparini, Pajenk, Kozamernik, Urnaut, Cebulj. ZDA: Christenson, Anderson, Holt, Averill, Sander, Russel. Tudi ni bilo veliko oz hitrih menjav, sele v cetrtem setu sta trenerja malo vec menjala. Tekma brez popuscanja, nasi so jih kar drzali, zelo spodbudno. Odnos je ze pravi, tudi vzdusje je bilo odlicno v Stozicah, forma pa verjamem da se bo se malo dvignila. Z malo srece upam na polfinale - nasi so zeljni dokazovanja po vseh teh komedijah s svetovno ligo. Pa tudi kaj manj bonse zmeraj super, samo da pokazejo svojo igro in da dokazejo da sigurno spadajo med top 10 na svetu.
Bregas
# 08.09.2018 ob 19:53
Uf, Šket odlično. Nas rešuje po slabem sprejemu. Očitno so ameriški servisi malo prehudi za naše sprejemalce.
Bregas
# 08.09.2018 ob 19:46
Ha, dobili smo niz. Bravo. Ajde, še dva. Sicer ne morem gledat in ne vem, kako kaj igrajo...
kafthenimda
# 08.09.2018 ob 19:22
SK1
mirlav
# 08.09.2018 ob 20:27
nismo zmagovalci , pa sva poštena nasprotnika ,kar je zadosti...hallo
Bregas
# 08.09.2018 ob 19:57
O, Klemen me je mal demantiral. TO mi deli!
Bregas
# 08.09.2018 ob 19:48
O, vidim, da igrata Šket in Štern. Pa Ropret. A že od začetka tekme?
gospod iskreni
# 08.09.2018 ob 19:43
Zelo smo blizu Amerikancem. Odlicno
mkermc
# 08.09.2018 ob 13:58
Aja, in še to. Karto za danes imam, sem kupil včeraj. Komej čakam
mkermc
# 08.09.2018 ob 13:57
Bravo fantje za komentarje. Tukaj pri odbojki jih zelo rad preberem. In še sam kaj dodam. Se strinjam da še nismo v formi, ampak da je to dobro. Nekje sem prebral, da je bil Vinčič poškodovan, ravno to mišico kot včeraj. Upam da se ni obnovilo, ker se je v dvorani kar videla panika. So vsi skakali okrog njega. Ropret je tudi zelo dober ampak nujno rabimo oba.
RYAN
# 08.09.2018 ob 11:42
premagujemo reprezentance ki so med top 10. za prve tri ha vprašanje?
RYAN
# 08.09.2018 ob 11:41
gremo slovenija po zmago čeprav bo to zelo zelo teško
Jurčič
# 08.09.2018 ob 23:26
Škoda za par napak, a glede na to kaki posamezniki so stali na drugi strani mreze, sem optimist za prihajajoče SP!!
Bregas
# 08.09.2018 ob 20:00
Nore bombe imajo Američani na servisu.
Bregas
# 08.09.2018 ob 19:13
A danes pa ni prenosa na Šport 2. Je kje drugje?
šešerko
# 08.09.2018 ob 12:56
aha sedajle sem našel. Kar zanimiv sistem in eden bolj poštenih, saj bo kar nekaj tekem in se bo dejansko pokazala kakovost
stalin
# 09.09.2018 ob 13:34
Lepa tekma
Prava promocija za moško odbojko
Mislim pa, da so Američani naredili veliko preveč napak na servisu
Naši odlični v servisu, ZDA pa katastrofa
simon1
# 09.09.2018 ob 00:58
Dober igrajo. Na bloku manjka Kamnik. Če steče serva, lahka vsakega premagajo.
gospod iskreni
# 08.09.2018 ob 20:20
Tudi amerikanci poznajo našo šibko točko.
Bregas
# 08.09.2018 ob 19:59
Če ne bi Šket noro končeval iz ful težkih žog, bi bilo zdajle že ene +5 za ZDA, če ne več
iztrd
# 08.09.2018 ob 19:43
Lepo zaključen tretji niz. Da bo le čim manj "neizsiljenih" napak v bodoče.
anitahabic
# 09.09.2018 ob 15:03
če bi kdo igral predictor SP-ja...kontakt v ZS
iztrd
# 08.09.2018 ob 19:24
Dajmo, naši! To še odgledam, potem pa v Gliwice.
DAbears
# 08.09.2018 ob 18:43
Ajde slovenija premagite te moje gringote
mike1968
# 08.09.2018 ob 18:17
Je kje prenos?
šešerko
# 08.09.2018 ob 12:52
kaj šele bo ko bodo naši v formi. Polfinale SP?
me zna kdo razsvetliti kakšen je sistem in kakšne so možnosti naših v predtekmovanju, 1 itd. Tu seveda nič ne najdem/
Yufko
# 08.09.2018 ob 12:23
Stava vplačana Gremmmooo 3:2 bo.
pingvi
# 08.09.2018 ob 18:02
gremo Slovenci ...
ni predaje..
gospod iskreni
# 08.09.2018 ob 12:00
Malce v predobri formi so mogoče naši. Potrebno je stopnjevati in bit v najboljši pripravljenosti v izločilnih bojih. Drugače je pa bilo res zanimivo spremljat včerajšnjo tekmo, ker jih Kolakovič res dobro pozna. Naši imajo precejšnje težave z dolgimi servisi na zadnjo črto, ker je sprejem povprečen in potem jim upočasni igro, posledično pa jim nasprotniki blokirajo. Je pa res da je tak servis težko zadet. Precej preseneča Ropret, ki je zelo napredoval. Pogrešam več igre na prvi tempo in več penalov, tega pri nas praktično ni, to je tipična Kanadska šola Hoaga ampak zgubiš na raznovrstnosti. Čebulj in Tine bosta še malce popravila formo potem pa bo pokalo, to ne dvomim. Blok še vedno ne deluje najbolje, kot ni nikoli pod telim selektorjem. Ne vem zakaj je šel postavitve spreminjat, ampak on je strokovnjak, zato verjamem da ve kaj dela.
Pravi_Štajerc
# 08.09.2018 ob 22:11
Gdo to sploh gleda? USA No.1!
Kazalo