SP v odbojki 2018
V Firencah so Slovenci tokrat imeli tudi bučno podporo s tribun, kjer se je zbralo nekaj sto slovenskih navijačev. Foto: FIVB
Po tekmi se je Čebulj zahvalil gledalcem. Dejal je, da mu je žal, da niso izkoristili njihove podpore, ki je bila izvrstna. Upa, da bodo tudi v torek del spektakla proti Italiji in tedaj se jim bodo odbojkarji skušali oddolžiti za ta poraz. Foto: FIVB
VIDEO
Argentina prizadejala Slo...

Dodaj v

Odlično ozračje na zadnji tekmi dodatna energija tudi za Slovence

V četrtem nizu ni bilo prave želje
18. september 2018 ob 07:03
Firence - MMC RTV SLO

Po prvem porazu na svetovnem prvenstvu so slovenski odbojkarji hitro misli usmerili proti dvoboju z Italijo, ki jih v Firencah čaka v torek ob 21.15.

Na četrti tekmi so varovanci Slobodana Kovača prvič klonili, ko je bila s 3:2 v nizih boljša Argentina. "Obe reprezentanci sta se morali za vsako točko močno potruditi. Skušali smo v težave spraviti argentinskega podajalca, kar nam je včasih uspelo. Zdaj smo se že osredotočili na Italijo. Vsaka tekma je ključna, saj želimo v drugi del odnesti čim več točk," je povedal selektor, ki si je z izbranci že zagotovil vsaj tretje mesto v skupini, s tem pa je tudi jasno, da bo Slovenija drugi del nadaljevala v Bologni, kjer bosta tudi Avstralija in Belgija, ki ju dobro pozna.

"Iz poraza se lahko tudi marsikaj naučimo. Argentinska blokobramba je bila res na zelo visoki ravni. Kdaj so imeli tudi nekaj sreče, saj so v nekaterih naših odličnih napadih res dobro dvigali žoge. Težko je reči, da je bila naša igra preslaba in se nismo dobro kosali z njimi. Na koncu vendarle odločajo malenkosti. Odloča lahko točka ali dve na celo tekmi," je srečanje na kratko opisal Klemen Čebulj, ki je bil s 16 točkami skupaj s Tinetom Urnautom drugi najučinkovitejši slovenski odbojkar na dvoboju z Argentino.

V četrtem nizu ni bilo prave želje
Sprejemalec, ki je srečanje začel na klopi, saj je prednost dobil junak zmage nad Belgijo Alen Šket, a je na teren prišel že ob koncu drugega polčasa, je dodal, da so bili dobro pripravljeni na argentinske odbojkarje, ki na svetovni lestvici zasedajo visoko sedmo mesto, tudi na to, da na primer na položaju podajalca ne začenja zvezdnik Luciano De Cecco, ki spada med najboljše na svetu na tem položaju, ampak ima prednost Maximiliano Cavanna: "Kot kaže, je zdaj on prvi podajalec, in ne več De Cecco. Ne vem, tako so se pač odločili, in to je njihova stvar. Dobro smo bili pripravljeni na vse, saj smo vse to videli na videoanalizi in smo pričakovali ekipo, ki je tudi stopila na igrišče."

Odlično obrambo Argentine je poudaril tudi libero Jani Kovačič: "V četrti niz smo šli, kot da bi že zmagali. Nismo pokazali prave želje, da bi niz lahko dobili in osvojili tri točke. Toda nimamo si česa očitati. Moramo se čim bolj psihično spočiti za dvoboj z Italijo. Če smo premagali Belgijo, bi lahko tudi Argentino. So pa res dobro igrali, bili so odlični v bloku in od začetka kazali, da bodo trd oreh. Zdaj moramo pozabiti to tekmo, saj so tudi najboljše reprezentance na prvenstvu izgubljale oziroma niso osvojile vseh točk."

Ustaviti Zaytseva in Juantoreno
"V prejšnjih tekmah smo pokazali, da lahko zelo nihamo v igri. Eno tekmo lahko igramo ves čas zelo dobro, potem pa pride obdobje, ko začnemo nihati. Nimamo kaj. Tokrat je bilo tako v četrtem nizu, kar je bil kar velik dejavnik, da smo izgubili. Zdaj nas čaka Italija, ki jo moramo čim bolj stisniti s servisom, ker, če ima dober sprejem, je zelo nevarna z vseh položajev. Predvsem moramo ustaviti njihova najboljša igralca Ivana Zaytseva in Osmanyja Juantoreno,"
je dodal Kovačič.

Italija je na prvenstvu še brez poraza. Ima poln izkupiček, saj je do zdaj izgubila le en niz in je seveda prvi favorit skupine v Toskani. Jasno je, da bo drugi del nadaljevala v Milanu, Slovenija pa se torej seli v sto kilometrov oddaljeno Bologno. Še prej pa medsebojni obračun pred polnim Forumom Nelsona Mandele. "Italijani igrajo ob podpori polne dvorane. Moramo biti bolj potrpežljivi, kot smo bili do zdaj. Takšno vzdušje nam bo dalo še dodaten zagon in dodatno energijo. Igramo v ligah, kjer so polne dvorane, tako da smo tega navajeni. Ne smemo se obremenjevati, da smo izgubili točko proti Argentini. Iz vsake tekme smo odnesli torej vsaj eno in moramo jih nabirati še naprej, saj bodo v drugem delu zelo pomembne. Zavedamo se, zakaj smo tu. Želja po igranju na tem prvenstvu je pri vseh velika in jasno je, da si jutri želimo zmage," je sklenil Čebulj.

Iz Firenc

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Fleaa
# 18.09.2018 ob 07:41
včeraj nisem mogel verjet, da se je možno tako past iz pozitivne energije na negativno... v bistvu v trenutku.Po dobljenem 3 nizu sem bil 100%, da imamo zmago, potem pa totalen mrk... neverjetno.
gospod iskreni
# 18.09.2018 ob 07:47
Če bodo osredotočenost držali 2 uri na polno, bodo zmagali. Drugače bodo Italijani nas odpihnili.
Jan83
# 18.09.2018 ob 07:56
Sej nasi so lahko se 1 kaj nabijajo da bodo v skupini z belgijo in avstralijo. Kolko tock pa se nese naprej ?
prlek
# 18.09.2018 ob 08:59
@Fleaa
Se popolnoma strinjam.
Včerajšnjo tekmo so izgubili v glavi.
Čeprav včeraj niso bili na vrhunski ravni, so vodili z 2:1. Ampak, namesto da bi psihološko prednost osvojenega 3. niza na razliko prenesli v 4. niz, se je zgodil popoln padec v igri. V 4. nizu so na igrišču izgledali kot naši nogometaši.
Škoda 2 točk. Ampak gremo naprej. Upam, da bodo se iz tega poraza kaj naučili.
veza
# 18.09.2018 ob 07:19
Težka bo, brez konstantne koncentracije ne bo nič, včeraj so se dogajale velike napake, enkrat sta se dva zaletela pri mreži, oba sta šla na žogo, škoda, imeli so jih, Argentince, pa so v četrtem nizu bili z mislimi že pri Italijanih, kaj čmo.
Vseeno so dobri, naši odbojkarji, niso še rekli zadnje besede.
Lintver
# 18.09.2018 ob 08:50
"Sprejemalec, ki je srečanje začel na klopi, saj je prednost dobil junak zmage nad Belgijo Alen Šket, a je na teren prišel že ob koncu drugega polčasa,... "

Še dobro, da je Čebulj prišel v igro že ob koncu drugega polčasa, če bi prišel v igro v zadnji tretjini tekme, bi bilo najbrž že prepozno. :)
henrik.r
# 18.09.2018 ob 10:11
Dobro so zakomplicirali sistem, FIVB je umetnik delanja megle.
Sicer sem pa mnenja, da je treba na vsaki tekmi na zmago, brez taktiziranja in razmišljanja o drugih skupinah.
Slovenci smo mojstri iskanja pozitivnih stvari v porazih. Če smo izgubili, smo izgubili. Lahko bi zmagali, pa nismo. Škoda. Treba je biti jezen in to jezo pozitivno usmeriti naprej. Naši to znajo in zmorejo. Brez kalkuliranja gremo na zmago na vsaki tekmi.
In ne mi jamrat o utrujenosti in urniku tekem. To so mladi fantje, dobro so natrenirani, imajo vse pogoje za regeneracijo. Kdaj se bodo hitro regenerirali, če ne v teh letih in ob taki pripravljenosti?
Gremo naši - do konca!
jakosol
# 18.09.2018 ob 09:35
Danes nam je v interesu, da če že zmagamo, da zmagamo z 3:2. Z vsako drugo zmago (3:1 ali 3:0) sicer osvojimo prvo mesto, ampak pademo v precej bolj zajebano skupino.

Ne moremo biti 1. v skupini, ker se v primeru enakega števila zmag in točk gleda količnik med osvojenimi in izgubljenimi nizi. Tudi, če naši zmagajo 3:0, bodo imeli količnik 2, Italijani pa 3.
Seveda pa bi 3 točke pomenile velik kapital v drugem delu, ker se naprej prenaša vse točke. Z 12 točkami bi skoraj zagotovo imeli najboljše izhodišče v drugem delu.
spacapanm
# 18.09.2018 ob 11:06
Drugi del tekmovanja je res malo čuden...ampak tako pač je. Mi spadamo v tako imenovano skupino (prvi ne moremo več biti...tudi če danes zmagamo 3:0, ampak to ni važno, važne so točke-vsaka točka):
B1: Francija / Kanada / Brazilija (12 ali 11 točk)
A2: Belgija/Slovenija (10 točk / 12 točk)
A3: Slovenija/Belgija (9 točk)
C4: Avstralija (7 točk)

Sigurno bo to lažja skupina, kot pa tista, katero bo tvorila zmagovalka skupine A (Italija)....ampak Italjani bi z današnjo zmago imeli že 15 točk in nekako bi za finalni del potrebovali zgolj še eno zmago. Torej danes igramo izključno za točke (9 ali max 12 točk)....tudi če izgubimo naprimer s 3:2 dobimo točko...kar bi bilo kar dobro za drugi del...s predpostavko da premagamo Belgijo in Avstralijo imamo na koncu 16 točk....kar pa bo sigurno dovolj za najboljša dva drugouvrčena (ne glede na rezultat tekme s zmagovalcem B1).....Ni zakomplicirano - pademo v dobro skupino, kjer realno lahko premagamo vsakega.....danes pa bi zmaga 3:0 ali 3:1....dale OGROMNO....tudi poraz 3:2 da kar nekaj DOBREGA.....tudi če izgubimo 3:0....imamo vse v svojih rokah...ampak potem moramo zmagati vse (Belgija-Avstralija-zmagovalec B1).
Grof Celjski
# 18.09.2018 ob 10:42
Včasih so kot kure brez glave, kot včeraj v četrtem setu. Gremo sedaj po nove zmage, kljub temu da bo proti lahom težko. Slovenija do vrha.
merko78
# 18.09.2018 ob 14:22
Napovedi na stavnicah dovolj jasno kazejo smernice danasnje tekme. Italija igra vrhunsko na tem tekmovanju in mogoce samo izgubljeni niz proti argentini, je bil posledica slabse koncentracije, vse drugo pa dalec pred nami.Zal.
veza
# 18.09.2018 ob 14:07
Arnaut je rekel, da so postali v šetrtem setu naenkrat utrujeni, ja, mogoče je pa padec fizične kondicije povzročil padec koncentracije, vsekakor škoda, danes bo pa boj na nož.
zabowski
# 18.09.2018 ob 12:49
Vceraj se je tudi meni naselil manjsi dvom v selektorja. Ker so nam argentinci prevec zabijali na isto foro.
Mocno dvomim da danes lahko osvojimo 2 seta, prevec nasih nosilcev je v zelo labilni formi
kar_nekdo
# 18.09.2018 ob 12:44
@Tomlin: Tako
tu kot tudi
tu

kaže na to, da bomo v skupini F s prvouvrščeno iz skupine B in četrtouvrščeno iz skupine C. Tako je bilo že od začetka mišljeno.
piatim69
# 18.09.2018 ob 11:30
skoda je vcerajsnje tocke..ali celo dveh....nerazumljiv padec po tretjem setu...se mi zdi da je ekipa tudi slabo vodena...premalo kovac rotira igralce in nosilci so verjetno ze malo utrujeni...urnaut se je komaj vlekl naokoli sinoci....stalekar,stern,sket bi moral vec spilat,da o ropretu ne govorim...po moje je v top formi in igra ter predvsem servira cisto premalo...kakorkoli,vse je se odprto,je pa utopicno nocoj pricakovati kake pike....tisti dve vceraj sta bili mnogo bolj dosegljivi in verjetno nam bo se zelo zal ker ju nismo osvojili...
veza
# 18.09.2018 ob 11:00
Saj, ni katastrrofa izgubiti tekmo, če se boriš in daš vse od sebe, če pa pride do mrka, je hudo, še najbolj za fante, danes se bi morali vsest in to razčistit, nekaj je narobe, upam, da se motim.
tomlin
# 18.09.2018 ob 10:29
na FIVB strani je napaka v razporedu skupin v drugem delu, ki se ponovi tudi na Wiki - sprva. Niso skupaj dva iz A in dva iz D. Vedno je eden iz vsake grupe ABCD.
Potem pa je na Wiki v razporedu tekem pravilno zapisano, kar pomeni da 3A igra v skupini H , ki igra v Varni.

Lahko bi kak novinar ali pa komentatorja to preverila , saj ni logično da se igra v dveh skupinah ABCD , v dveh pa BAAC ali CDDA
jakosol
# 18.09.2018 ob 09:36
V odbojki pa znajo komplicirati glede tekmovalnih sistemov. 3 skupinski deli pred izločilnimi boji (polfinale, finale), pa še točke se nesejo naprej, pa 2x, morda celo 3x lahko igraš z istim nasprotnikom še pred polfinalom.
V glavnem, naši za preboj med top 6 danes potrebujejo vsaj točko in potem v drugem delu najmanj 2 čisti zmagi (6 točk) in še kako točko proti Braziliji/Franciji.
slamič
# 18.09.2018 ob 08:45
Kako lahko ponovno igramo z Belgijci? A se ne sestavljajo nove skupine tao da pride po eden iz vsake skupine A-D ?
Kazalo