Panvita Pomgrad je zaostajala že z 0:2 v nizih, a je po preobratu dobila prvo finalno tekmo. Lahko Sobočani prvič v zgodovini postanejo odbojkarski prvaki Slovenije? Foto: Aleš Fevžer
Panvita Pomgrad je zaostajala že z 0:2 v nizih, a je po preobratu dobila prvo finalno tekmo. Lahko Sobočani prvič v zgodovini postanejo odbojkarski prvaki Slovenije? Foto: Aleš Fevžer

Pohvalil bi Dejana Pelemiša, po mojem pa je bilo odločilno to, da smo bili vztrajni, mirni in potrpežljivi.

Dejan Fujs, trener Panvite
ACH Volley
Ljubljanski klub ACH Volley, katerega preživetje je močno vprašljivo, vsaj v zdajšnji obliki, je kljub težavam izraziti favorit v dvoboju s Pomurci. Foto: Aleš Fevžer
Andrej Tot, Panvita Pomgrad
Drugo dejanje moškega odbojkarskega finala sledi v sredo ob 17.30. Prenos tekme iz Murske Sobote si boste lahko ogledali na TVS 2/MMC-ju. Foto: Aleš Fevžer
Kapetan Panvite Tot po veliki zmagi v Tivoliju
Pomurci presenetili že na prvi finalni tekmi

Ljubljanski odbojkarji so na začetku prve finalne tekme odbojkarskega DP-ja upravičili vlogo favorita in povedli z 2:0. Do takrat so se Pomurci otresli krča in z umirjeno igro ter malo napakami prevzeli pobudo, izenačili in na koncu presenetljivo, a zasluženo povedli v finalu z zmago 2:3 (-14, -23, 20, 28, 12).

Začetek po napovedih, nato pa ...
Prvi niz je ACH Volley ekspresno dobil s 25:14 in takoj dal vedeti, da ne bo dopustil presenečenja. Panvita Pomgrad se je takrat otresla krča in začela dvigati nivo igre, a po izenačenem drugem nizu (25:23) zaostajala že z 0:2.

Vendar se izbranci Dejana Fujsa niso vdali in začel se je veliki preobrat, katerega na drugi strani trener Luka Slabe in njegova podaljšana roka na igrišču Matija Pleško (18 točk) nista znala zaustaviti. Prekmurci so tretji niz zasluženo dobili z 20:25.

Gostje ubranili štiri zaključne žoge
Prava drama je potekala v četrtem nizu, ki se je končal šele z 28:30, pri čemer je ACH zapravil štiri zaključne žoge, a Dejan Pelemiš (26 točk) in Andrej Tot (13 točk) sta poskrbela za izenačenjem v nizih na 2:2.

Peti, skrajšani, niz je dal zmagovalca: gostje so delali manj napak in na koncu gladko z izidom 12:15 prišli do presenetljive, a več kot zaslužene uvodne zmage v finalu državnega prvenstva za sezono 2013/14.

Konec desetletne vladavine ACH-ja?
Ljubljančani, nekoč tudi Blejci oz. Radovljčani, lovijo 11. naslov in desetega zaporednega, Sobočani so svoj cilj izpolnili že s tem, da so se po 20 letih uvrstili v finale. V sredo sledi druga finalna tekma v Murski Soboti (prenos na TVS 2/MMC-JU), igra pa se na tri zmage. Se bo ACH pobral ali pa je huda finančna kriza prehuda, da bi se še kosali z izredno motivirano Panvito Pomgrad?


Dejan Fujs, trener Panvite Pomgrada: "Mi se nismo strinjali s tistimi, ki so trdili, da nimamo nobenih možnosti, mi smo v Ljubljano prišli po zmago. Če bi drugače razmišljali, finale ne bi imel nobenega smisla. Mislim, da smo danes naredili velik rezultat, premagali kakovostnega tekmeca v njihovi dvorani in gremo naprej. O naslovu prvaka ne razmišljamo, gremo tekmo po tekmo. Za proslavo te zmage nimamo veliko časa, že jutri se bomo začeli pripravljati na sredin obračun. Kar se tiče same tekme, moram reči, da je ACH odigral vrhunski prvi niz, mi pa smo jih preveč spoštovali. V drugem nizu smo začeli postavljati stvari na višjo raven, bili smo že enakovredni tekmecem, nato pa smo igro le še stopnjevali ter prišli do zmage. Pohvalil bi Dejana Pelemiša, po mojem pa je bilo odločilno to, da smo bili vztrajni, mirni in potrpežljivi."

Andrej Flajs, kapetan ACH Volleyja: "Vedeli smo, da je Panvita Pomgrad dovolj dobra in izkušena ekipa, da nas lahko preseneti. Ne samo v eni tekmi, ampak lahko celo postane državni prvak. Jo spoštujemo in vemo, da je še kako nevarna. Moram pa reči, da smo danes kljub temu, da še ni nič izgubljenega zelo razočarani. Eno uro tekme so imeli reči pod nadzorom, vse se je odvijalo, kot smo si želeli. Nato pa smo v končnici tretjega niza naredili preveč napak in prišlo je do zasuka. Ogreli smo jih, jim dovolili, da so se vrnili v igro. Zdaj moramo narediti analizo, do srede popraviti stvari, ki smo jih delali narobe. Vsekakor gremo v Mursko Soboto izenačiti skupni izid. Panike ni in je ne bo. Če hočejo zdaj oni vlogo favoritov, naj jo imajo, mi pa se dobro zavedamo, kaj pomeni naslov državnega prvaka, storili bomo vse, da ga osvojimo. Seveda pa moramo za to biti stoodstotni, če ne bomo igrali svoje najboljše odbojke, bomo do njega težko prišli."

1. DOL, končnica, finale
ACH VOLLEY - PANVITA POMGRAD - 0:1 (izid v zmagah)
2:3 (-14, -23, 20, 28, 12)

ACH Volley: Flajs 4, Pokeršnik 27, Klobučar 12, Pleško 18, Bregant, Ropret, Fabjan, Mihalj 15, Brulec, Vidič 7, Koncilja.

Panvita Pomgrad: Ajlec, Pavlović 9, Pelemiš 27, Čolović 2, Vrabl, Miličevič, Flisar 9, Bogožalec 18, Tot 13, Grabar, Drvarič, Ratkai.

Igrajo na tri zmage. Druga tekma bo v sredo.

Za tretje mesto:
CALCIT VOLLEYBALL - SALONIT ANHOVO - 1:0
3:0 (15, 22, 22)

Igrajo na dve zmagi.

Pohvalil bi Dejana Pelemiša, po mojem pa je bilo odločilno to, da smo bili vztrajni, mirni in potrpežljivi.

Dejan Fujs, trener Panvite
Kapetan Panvite Tot po veliki zmagi v Tivoliju
Pomurci presenetili že na prvi finalni tekmi