Zenit je z zvezdniško zasedbo upravičil vlogo favorita. Foto: EPA
Zenit je z zvezdniško zasedbo upravičil vlogo favorita. Foto: EPA
Zenit Rusiji priigral 20. naslov evropskega prvaka

Zenit, ki je v Berlinu upravičil vlogo favorita, je na zaključnem turnirju nastopil že petič zapored, tretjič pa je postal najboljši na stari celini. Slavil je tudi v letih 2008 in 2011. To je že 20. evropski naslov ruskih klubov in četrti zapored.

"Imeli smo težko nalogo. Kot že nekajkrat smo bili spet veliki favoriti, vsi so nas že videli kot zmagovalce, toda to je treba dokazati na igrišču. K sreči so moji varovanci tokrat premagali pritisk in proti odlični ekipi pokazali zelo dobro predstavo. Tekmec se je namučil z našimi servisi, to je tudi odločilo tekmo. Hvala tudi našim navijačem, ki so v velikem številu prišli v Berlin in nam z glasnim spodbujanjem zelo pomagali," je po finalu povedal trener Zenita Vladimir Alekno.

MVP turnirja Wilfredo Leon
Najkoristnejši posameznik turnirja je pričakovano postal Wilfredo Leon, ki je bil najučinkovitejši odbojkar Zenita tako v polfinalu kot tudi v finalu, ko je dosegel 18 točk. Poljakom je težav povzročal predvsem njegov začetni udarec, saj je dosegel šest asov. Maksim Mihajlo je bil izbran za najboljšega korektorja, za najboljšega libera pa Bolgar Teodor Salparov. Oba sta člana Zenita. Najboljši podajalec je bil iz ekipe Asseco Resovia Fabian Drzyzga, najboljši bloker pa njegov klubski kolega Piotr Nowakowski.

V malem finalu so gostitelji turnirja s 3:2 (21, -19, 20, -26, 21) premagali poljsko ekipo Skra Belchatow in zasedli tretje mesto. To je največji uspeh berlinskega kluba, ki je v predtekmovanju tako kot Asseco Resovia dvakrat ugnal tudi ACH Volley.

Finale:
ZENIT KAZAN - Asseco Rzeszow
3:0 (22, 23, 21)
Leon 18, Anderson in Mihajlov po 13; Schöps 13, Nowakowski 9.

Za 3. mesto:
RECYCLING VOLLEYS BERLIN - Belchatow
3:2 (21, -19, 20, -26, 21)
Carroll 23, Touzinsky in De Marchi po 13; Conte 17, Wlazly 13.

Zenit Rusiji priigral 20. naslov evropskega prvaka