Alen Šket je blestel v napadu in obrambi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Alen Šket je blestel v napadu in obrambi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Vinčić, Alen Šket, Igror Kolaković, Daniel Lewis, Andrej Flajs, Vid Jakopin
Varovanci Kolakovića so tekmo začeli nekolko nervozno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Slovenski prvaki proti belgijskemu tekmecu v igri niso blesteli, a vendarle pred 1.800 gledalci upravičili vlogo papirnatega favorita predvsem po zaslugi Alena Šketa, ki je bil z 31 točkami najučinkovitejši igralec tekme. Korektor se ni izkazal le v napadu, ampak tudi v obrambi. S sedmimi bloki je bil tudi najboljši bloker srečanja in izničil napake soigralcev pri sprejemu. Svoje so dodali še Belgijci sami, ki so zmago zapravili zaradi prevelikega števila nepotrebnih napak.

Ekipi sta se v prvem nizu dolgo časa izmenjavali v vodstvu, nobena ni vodila za več kot dve točki. Gostitelji so povedli s 24:22, kar je zadostoval za vodstvo z 1:0. Pri gostih je bil v prvem nizu najbolj razpoložen Uroš Kovačević (5 točk), poznala pa se je odsotnost sprejemalca Daniela Lewisa.

Ključen četrti niz
Ko se je na igrišču razigral Šket, so Slovenci takoj zagospodarili na igrišču in domače povsem nadigrali, v tretjem nizu pa je sledila obrnjena slika. Zmagovalca je verjetno odločil četrti niz, ko so Ljubljančani vseskozi vodili. Pri izidu 20:14 je že bilo videti, da so si priborili "tie break", a popustili in dovolili, da so Belgijci izenačili na 23:23. Varovanci Igorja Kolakovića so nato izkoristili četrto zaključno žogo.

V skrajšanem nizu dvomov o zmagovalcu ni bilo. ACH Volley je povedel s 5:3 in 10:5, nato pa tekmo mirno pripeljal do konca. Na povratni tekmi naslednjo sredo v Tivoliju ACH za uvrstitev v polfinale drugega najmočnejšega evropskega tekmovanja potrebujejo le še zmago v zlatem nizu (če bo do njega sploh prišlo).

Izjavi po tekmi
Alen Šket, korektor ACH Volleyja:
Resnično smo igrali po sistemu toplo-hladno. Od začetka smo se pač navajali na dvorano, po tem smo zaigrali suvereno, na kar nam je spet padla zbranost. Imeli smo nekaj težav na sprejemu, oni so bili boljši na servisu. Toda na koncu vendarle odhajamo domov z zmago, to je v tem trenutku najbolj pomembno.

Igor Kolaković, trener ACH Volleyja: V prvi niz smo nedvomno vstopili dokaj nervozno. Na samem začetku smo imeli težave tudi z žogami, kar se je poznalo pri servisih, igrali pa smo tudi brez obrambe. V tem nizu smo sicer imeli boljšo statistiko, toda na koncu smo ga izgubili. V drugem smo igrali tako, kot smo si tudi zadali, tako da smo ga suvereno pripeljali do konca. V tretjem nizu smo bolj kot ne izgubili na samem začetku, ker ga nismo dovolj kontrolirali, tako da so nam nasprotniki ušli in delali razliko zlasti s dobrimi servisi. Takrat sem začel z menjavami igralcev, tako da so svojo priložnost dobili tudi Gregor Ropret namesto Dejana Vinčića, Alan Komel je menjaval Flajsa, Klemen Čebulj Uroša Kovačevića, Adam Simac pa Mateja Vidiča. Ta niz nismo uspeli rešiti, v četrtem pa smo startali dobro, toda v končnici smo nekako obstali, delali napake, a na koncu vendarle dali vse od sebe in rešili najprej skoraj že dobljeni ter na to že skoraj izgubljeni niz. Toda ravno s to igro v končnici in s tem preobratom smo nekako pridobili dodatno energijo, ki smo jo obdržali tudi v petem nizu.

Pokal CEV
Četrtfinale, prva tekma

KNACK ROESELARE - ACH VOLLEY
1.800; 2:3 (23, -12, 15, -26, -7)

Knack Roeselare: Deroo 19, Tuerlinckx 11, Verhelst 9, Polglajen in Van Hirtum po 8, Paulides 7, Jago 5, D'Hulst, Imhoff in Ammerman po 1.

ACH Volley: Šket 31, Kovačević 12, Flajs in Rašić po 7, Simac 5, Vidič 3, Vinčić 2, Klobučar in Čebulj po 1.