Rafael Nadal se je po zmagi proti Novaku Djokoviću prebil v finale olimpijskega turnirja. Foto: Reuters
Rafael Nadal se je po zmagi proti Novaku Djokoviću prebil v finale olimpijskega turnirja. Foto: Reuters
Odločilna igra dvoboja Nadal - Djoković

V polfinalu je Nadal s 6:4, 1:6 in 6:4 premagal Srba Novaka Djokovića, ki je na začetku avgusta v polfinalu Cincinnatija končal Nadalov niz 32 zmag. Tokrat je Nadal hitro povedel s 5:2, "Nole" pa je blestel v drugem nizu, ko je Nadala preganjal z enega konca igrišča na drugega. V izenačenem tretjem nizu je v deseti igri, ko je serviral Djoković, Španec izkoristil drugo zaključno žogo. Bolje rečeno, odločila je velika napaka Djokovića, ki je nepričakovano zgrešil "smash" udarec.

Skoraj rekordno dolg polfinale
Po porazu Djoković ni mogel skriti solz. Nadal, ki bo v ponedeljek Federerju prevzel prvo mesto na teniški lestvici, bo v nedeljskem finalu igral proti bronastemu z iger v Atenah Fernandu Gonzalezu. Čilenec je po skoraj treh urah s 4:6, 7:5 in 11:9 premagal Američana Jamesa Blaka. Gledalci so videli 42 iger, kar je igro manj od do zdaj najdaljšega teniškega dvoboja pred osmimi leti (Mirni - Vanek). 28-letni Gonzalez se je v zadnjem nizu kar dvakrat znašel v zaostanku 0:40 na svoj servis, drugič pri rezultatu 5:6, ko je imel Blake kar tri zaključne žoge.

Federer jo ima, srbske igralke ne
Roger Federer, ki ga je med posamezniki v četrtfinalu izločil Blake, bo vendarle dobil medaljo, vendar med dvojicami, kjer se je s Stanislasom Wawrinko prebil v finale. Prvo igralko na lestvici WTA Jeleno Janković je v četrtfinalu (dvoboj je bil zaradi dežja prestavljen na petek) premagala Rusinja Dinara Safina, ki se bo v polfinalu pomerila s Kitajko Li Na. Potem ko je zaradi poškodbe nastop v Pekingu odpovedala Ana Ivanović, je tako Srbija kljub prevladi na vrhu teniške lestvice ostala brez odličja.

Polfinale (M):
GONZALEZ (ČILE/12) - BLAKE (ZDA/8)
4:6, 7:5, 11:9

NADAL (ŠPA/2) - DJOKOVIĆ (SRB/3)
6:4, 1:6, 6:4

Dvojice (M), polfinale:
FEDERER/WAWRINKA (ŠVI) -
B. BRYAN/M. BRYAN (ZDA/1)
7:6 (6), 6:4

ASPELIN/JOHANSSON (ŠVE) -
LLODRA/CLEMENT (FRA)
7:6 (6), 4:6, 19:17

Četrtfinale (Ž), tabela:
ZVONAREVA (RUS/9) - BAMMER (AVT)
6:3, 3:6, 6:3
DEMENTIJEVA (RUS/5) - S. WILLIAMS (ZDA/4)
3:6, 6:4, 6:4
LI (KIT) - V. WILLIAMS (ZDA/7)
7:5, 7:5
SAFINA (RUS/6) - JANKOVIĆ (SRB/2)
6:2, 5:7, 6:3

Odločilna igra dvoboja Nadal - Djoković