Rafael Nadal je potrdil, da bo v ponedeljek zasluženo prevzel vodstvo na lestvici ATP. Foto: Reuters
Rafael Nadal je potrdil, da bo v ponedeljek zasluženo prevzel vodstvo na lestvici ATP. Foto: Reuters
Fernando Gonzalez
Za Fernanda Gonzaleza je že srebrna kolajna velik uspeh. Foto: Reuters
Jelena Dementijeva
Jelena Dementijeva se je pobrala po zaostanku z 0:1 v nizih. Foto: Reuters
Dinara Safina
Dinara Safina bo še nekaj časa objokovala zamujeno priložnost. Foto: Reuters
Dinara Safina, Jelena Dementijeva in Vera Zvonareva
Rusinje so ponovile uspeh Britank iz leta 1908 in zasedle vsa tri mesta na zmagovalnem odru. Foto: Reuters

22-letni Španec je imel največ težav v drugem nizu, ko je imel srečo, da Čilenec ni izkoristil dveh zaključnih žog, ampak naredil napako ob lahkem bekhend voleju. Nadal je izsilil podaljšano igro in povedel z 2:0. V zadnjem nizu je Gonzalez pri izidu 5:2 še rešil tri zaključne žoge, ob naslednji priložnosti pa je bil zmagovalec Roland Garrosa in Wimbledona neusmiljen.


Postal je prvi Španec z zlato kolajno v tenisu, v ponedeljek pa bo na vrhu lestvice ATP končal štiriinpolletno vladavino Rogerja Federerja, ki se je s Stanislasom Wawrinko že v soboto veselil zlate medalje v dvojicah.

Gonzalez je lepo dopolnil zbirko odličij z olimpijskih iger, saj je pred štirimi leti v Atenah v dvojicah osvojil zlato, med posamezniki pa bron. Tokrat je to pripadlo Novaku Djokoviču, ki je ugnal Jamesa Blakea.

Safina izgubila po 15 zmagah
Rusinje so pobrale vse tri kolajne v ženski konkurenci. Jelena Dementijeva je v finalu premagala Dinaro Safino s 3:6, 7:5 in 6:3.

26-letna Moskovčanka, ki je pred osmimi leti v finalu Sydneyja izgubila proti Venus Williams, je po dveh urah in 34 minutah trdega boja dosegla največji uspeh v karieri, v kateri je do zdaj izgubila že tri velike finale. Poleg Sydneyja je leta 2004 obstala še na zadnji stopnički Roland Garrosa in OP ZDA.

Safina je bila pred finalom favoritinja za zmago, saj je bila nepremagana na zadnjih 15 dvobojih, ki jih je odigrala, in slavila na turnirjih v Los Angelesu in Montrealu. Dobila je tudi vse tri prejšnje obračune proti prijateljici iz otroštva Dementijevi.

V dvoboju za bronasto kolajno je bila Vera Zvonareva, ki je dobila priložnost po poškodbi Marije Šarapove, boljša od domače adutinje Na Li s 6:0 in 7:5.

Med dvojicami sta Venus in Serena Williams ponovili uspeh iz Sydneyja in "odpihnili" Španki Anabel Medino Garrigues in Virginio Ruano Pascual s 6:2 in 6:0. V Atenah naslova iz leta 2000 nista branili, ker je bila Serena poškodovana. Pri posameznicah sta obe izpadli že v četrtfinalu.

Moški, finale:
NADAL (ŠPA/2)
- GONZALEZ (ČILE/12)
6:3, 7:6 (2), 6:3

Za 3. mesto:
DJOKOVIĆ (SRB/3)
- BLAKE (ZDA/8)
6:3, 7:6

Dvojice, finale:
FEDERER/WAWRINKA (ŠVI)
-
ASPELIN/JOHANSSON (ŠVE)
6:3, 6:4, 6:7 (4), 6:2

Za 3. mesto:
B. BRYAN/M. BRYAN (ZDA/1) -
CLEMENT/LLODRA (FRA)
3:6, 6:3, 6:4

Ženske, finale:
DEMENTIJEVA (RUS/5) - SAFINA (RUS/6)
3:6, 7:5, 6:3

Za 3. mesto:
ZVONAREVA (RUS/9) - LI (KIT)
6:0, 7:5

Dvojice, finale:
S. WILLIAMS/V. WILLIAMS (ZDA/2) -
MEDINA GARRI./RUANO PASCUAL (ŠPA/4)
6:2, 6:0

Za 3. mesto:
JAN/ŽENG (KIT/8)
-
A. BONDARENKO/K. BONDARENKO (UKR/6)
6:2, 6:2

M. R.