Jamajški atleti so izraziti favoriti za zlato v štafeti 4 x 100 metrov. Foto: EPA
Jamajški atleti so izraziti favoriti za zlato v štafeti 4 x 100 metrov. Foto: EPA
Usain Bolt, Yohan Blake
Razvoj rezultata sezone Usaina Bolta in Yohana Blaka v teku na 100 metrov (kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti). Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Usain Bolt, Yohan Blake
Razvoj rezultata sezone Usaina Bolta in Yohana Blaka v teku na 200 metrov (kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti). Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Še pred dobrim letom je bil šprinterski dvojček v Londonu oddan Boltu, a razmere so se v 12 mesecih precej spremenile. Svetovni rekorder na 100 in 200 metrov ni več tako suveren, hkrati pa je dobil še resnega tekmeca v rojaku in prijatelju Yohanu Blaku.

Na grafikonih na desni strani lahko preverite razvoj najboljših rezultatov sezone Usaina Bolta in Yohana Blaka v tekih na 100 in 200 metrov.

Zdravnik zanikal govorice
Pred dnevi so se razširile govorice, da naj bi moral Bolt udeležbo na olimpijskih igrah zaradi težav s hrbtenico in nogami celo odpovedati, a to je zdravnik jamajške reprezentance Winston Dawes odločno zanikal: "Ne, ne, Bolt je odlično pripravljen. To pa velja tudi za Blaka."

V pravem trenutku naj bi pokazal največ
"Prepričan sem, da je Bolt pripravljen 100-odstotno. V zadnjem času trenira zelo zavzeto. Trenutno ima nekaj težav s krči, a verjamem, da bo v ključnem trenutku pokazal največ, kar zmore," je prepričan Dawes.

Bosta padla svetovna rekorda?
Zdravnik ob optimalnih razmerah napoveduje "nekaj izjemnega": "Če bodo razmere idealne, potem bomo priča zgodovinskemu trenutku, lahko smo priča tudi novim svetovnim rekordom." Boltov rekord v teku na 100 metrov znaša 9,58, na 200 metrov pa 19,19.

Vsaj trojica še upa na medaljo
Londonski tek na 100 metrov bo eden najbolj pričakovanih v zgodovini olimpijskih iger, kjer na svoj trenutek upa tudi tretji Jamajčan Asafa Powell, apetit po medalji pa imata tudi Američana Tyson Gay in Justin Gatlin.

Bo Bolt prvi ubranil zlato na 200 metrov?
Bolta ob morebitni olimpijski zmagi čaka zmenek z zgodovino, saj je do zdaj le Carlu Lewisu uspelo ubraniti naslov olimpijskega prvaka v teku na 100 metrov, na 200 metrov pa to ni uspelo še nikomur.