Lucija Polavder bo spet skušala nasprotnice na kolena spraviti s svojo zvito taktiko. Foto: Reuters
Lucija Polavder bo spet skušala nasprotnice na kolena spraviti s svojo zvito taktiko. Foto: Reuters
Teddy Riner
Bi se upali srečati s Teddyjem Rinerjem v temačni ulici? Foto: EPA

Že dve slovenski borki sta se namreč na olimpijskem tatamiju okitili z bronom, Urška Žolnir leta 2004 v Atenah, Lucija "Luca" Polavder pa pred štirimi leti v Pekingu. Tudi tokrat bosta obe med glavnimi favoritkami v svojih kategorijah (do 63 kg/nad 78 kg), slovenske barve pa bodo zastopali še: Roki Drakšič do 66 kg, Aljaž Sedej do 81 kg, celjski velikan Matjaž Ceraj nad 100 kg, Vesna Đukić do 57 kg, Raša Sraka Vuković do 70 kg in Anamari Velenšek do 78 kg.

"Veliko je tekmovalk, ki so sposobne poseči po medaljah, odločale bodo malenkosti. Malce favorizirana je mogoče le Kitajka Tong Ven," napoveduje Polavderjeva.

Najuspešnejše države na OI:
Japonska (35 Z, 15 S, 15 B) Francija (10 Z, 8 S, 19 B)
J. Koreja (9 Z, 14 S, 14 B)

Japonci pred posebno nalogo
Pred morda največjim izzivom v zgodovini so Japonci, izumitelji tega športa. Odkar je judo leta 1964 postal olimpijski šport, so osvojili kar 35 medalj, v Pekingu recimo štiri zlate, a je to precej manj od rekordnih Aten, ko so blesteli z osmimi olimpijskimi naslovi. V nobeni kategoriji ni jasnega favorita, ampak so po trije, celo štirje favoriti za olimpijsko zlato.

Riner na poti med legende
Poglavje zase je francoski superšampion Teddy Riner, ki je v odprti kategoriji odločen nadgraditi bron iz Pekinga. Francoski orjak (204 cm/129 kg) ima pri le 23 letih že pet naslovov svetovnega prvaka. Če v Londonu osvoji še olimpijsko zlato, bo brez dvoma trenutno najboljši judoist na svetu.

Moč in velikost nasprotnika obrniti sebi v prid
Judo je leta 1882 izumil Kano Džigoro, ki je združil različne tehnike iz drugih borilnih športov in predstavil takega, v katerem se lahko boriš, ne da bi pri tem poškodoval nasprotnika. Osnova juda je, da obrneš moč in velikost nasprotnika v lastno prednost. Judo je bil na olimpijskih igrah prvič predstavljen leta 1964, ženske pa so prvič tekmovale leta 1992 v Barceloni. Letos bo nastopilo skoraj 400 tekmovalcev iz 134 držav.