Takole je videti boj Davida in Goljata v judu. Lucija Polavder (desno) je aprila 2011 na evropskem prvenstvu v Carigradu v boju za 3. mesto premagala približno 40 kilogramov težjo Poljakinjo Urszulo Sadkowsko. Pred štirimi leti je v Pekingu za bron porazila 44 kg težjo Južno Korejko Na Jung Kim. Foto: EPA
Takole je videti boj Davida in Goljata v judu. Lucija Polavder (desno) je aprila 2011 na evropskem prvenstvu v Carigradu v boju za 3. mesto premagala približno 40 kilogramov težjo Poljakinjo Urszulo Sadkowsko. Pred štirimi leti je v Pekingu za bron porazila 44 kg težjo Južno Korejko Na Jung Kim. Foto: EPA
Lucija Polavder
Največji trenutek v športnem življenju Lucije Polavder se je zgodil 15. avgusta 2008, ko je v Pekingu osvojila bron. Foto: EPA
Lucija Polavder
Lucija Polavder na zmagovalnem odru v Pekingu. Foto: EPA

167 cm visoka in približno 85 kilogramov težka članica Sankakuja iz Celja je ena od najresnejših slovenskih kandidatk za olimpijsko odličje v Londonu. Tega 27-letna Grižanka ne napoveduje, saj se zaveda, kako močna je konkurenca v eni od najprestižnejših borilnih veščin. Trenutno formo težko ocenjuje. "Upam le, da se bo do Londona vse postavilo na svoje mesto," pravi "Luca".


Lucija, navzven delujete zelo umirjeno. Je tako tudi v resnici ali vas že kaj daje trema pred olimpijskim nastopom?
Pridejo trenutki, ko me prime malo nervoza, a se poskušam hitro umiriti. Ne vem pa, kako bo, ko pridem v olimpijsko vas. Ko srečaš vse športnike, ko vidiš, da vsi trenirajo, ko vidiš svoje nasprotnice, takrat pa je trema še toliko večja.

Pod lupo: Lucija Polavder

V Londonu branite bron iz Pekinga, verjetno pa si želite še kakšno stopničko višje. Srebrna medalja z aprilskega evropskega prvenstva v Čeljabinsku priča o tem, da imate razlog za optimizem. Kako torej ocenjujete vašo trenutno formo?
Res je, da sem osvojila srebro, ampak tam je nastopila le Evropa. V moji kategoriji so dobre tudi Azijke, Kubanka in še nekaj tekmovalk z drugih celin. Konkurenca je zelo močna. Težko rečem, kako sem pripravljena. Potovali smo po svetu in ni mi šlo najboljše. Vsekakor pa imam še nekaj časa za trening in upam, da se bo vse postavilo na svoje mesto.

Kaj boste pilili v zadnjih tednih, dneh?
Treningi se bodo počasi krajšali, hkrati pa bodo postajali bolj intenzivni. Zaključni del priprav bomo opravili v domačem klubu, na Lopati. Povabili smo tudi 'sparinge' iz tujine, da bomo lahko nemoteno izpeljali še ta sklepni del priprav.

Kako poteka vaš dan na Lopati?
Zdaj se že malo pripravljamo na tekmo. Vstajanje je ob pol sedmih, ker imamo ob sedmih 'vago'. Ob pol enajstih sledi trening, nato malo počitka, potem pa od treh do pol petih še en trening.

Običajno se spopadate z višjimi in težjimi nasprotnicami. Kje leži ključ do uspeha?
V dobri pripravi. Taktika, ki sva jo s trenerjem Marjanom Fabjanom naredila, je ta, da nasprotnico najprej utrudim, nato pa jo poskušam vreči na 'točke', oziroma si prizadevam, da jo sodniki kaznujejo.

Katere tekmovalke - poleg vas - pričakujete v boju za medalje oziroma za najvišja mesta?
Veliko je tekmovalk, ki so sposobne poseči po medaljah, odločale bodo malenkosti. Malce favorizirana je mogoče le Kitajka Tong Ven (branilka naslova, op. a.).

Kaj vas navdušuje v judu, da vztrajate v njem?
Judo je postal moj način življenja. Tudi takrat, ko nisem na treningu, se pogovarjam o judu, saj imam prijatelje iz teh vrst. Zaradi uspešne kariere v judu sem dobila tudi zaposlitev, še nekatere stvari okrog juda so se ujele v celoto mojega življena. Judo mi je dal disciplino, samozavest, in tudi to, da se znajdem v tujini.