Eva Terčelj se je kot prva Slovenka v kajaku prebila v olimpijski polfinale. Foto: Reuters
Eva Terčelj se je kot prva Slovenka v kajaku prebila v olimpijski polfinale. Foto: Reuters
Luka Božič, Sašo Taljat
Luka Božič in Sašo Taljat sta brez težav opravila z debitantsko vožnjo na olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Slovenija ima prvič v zgodovini v vseh kategorijah svoje čolne in prav vsi štirje so v Lee Valleyju uspešno opravili s kvalifikacijami ter se prebili v polfinale. Terčeljeva se je kot prva slovenska kajakašica prebila v polfinale.

Božič in Taljat kandidata za medaljo
Po prvem delu kvalifikacij sta Slovenca z enim dotikom zasedla četrto mesto in se že s tem tako rekoč uvrstila v polfinale. Najhitrejša sta bila Francoza Gauthier Klauss/Matthieu Peche. Drugo mesto sta osvojila prva favorita za končno zmagoslavje, Peter in Pavol Hochschorner. Slovaška brata sta bila najhitrejša v drugi vožnji, a sta skupno vseeno za Francozoma zaostala za dobre pol sekunde. V drugo sta Božiča in Taljata, ki sta bila hitrejša kot prvič, a sta se znova dotaknila enih vratc, po času prehitela še Kitajca Minghai Hu in Džunrong Šu ter Poljaka Piotr Szczepanski in Marcin Pochwala.

Med 14 čolni se je v nadaljnje tekmovanje uvrstilo deset posadk. Za negativno presenečenje sta poskrbela dve posadki, ruski čoln Mihail Kuznecov in Dmitrij Larionov ter Nemca David Schröder in Frank Heinze, ki so izpadli. Primorski dvosed je sicer med glavnimi favoriti za odličje. Strokovnjaki Božiču in Taljatu napovedujejo celo srebrno odličje.

Obe vožnji Terčeljeve ter Božiča in Taljata si lahko ogledate v videonovicah na desni strani!

Terčeljeva zanesljivo naprej
Pri dekletih slovenske barve zastopa mlada Eva Terčelj. Obetavna Ljubljančanka je v internih slovenskih kvalifikacijah premagala prav tako zelo dobro Urško Kragelj. Terčeljeva je v prvi vožnji z dvema kazenskima sekundama zasedla sedmo mesto. Najhitrejša je bila Španka Maialen Chourraut, ki ji je uspela zares odlična predstava. Zelo hitra je bila tudi Italijanka Maria Clara Giai Pron.

V drugo je bila na olimpijskih brzicah Terčeljeva še hitrejša, a se je dvakrat dotaknila vratc in tako po uradnem času zaostala za prvo vožnjo. Nekatere favoritinje so izboljšale svoje čase in na koncu je 20-letna slovenska kajakašica zasedla 11. mesto. V drugo je bila najhitrejša Britanka Lizzie Neave, druga pa je bila Avstralka Jessica Fox, ki se ji je prvi nastop povsem ponesrečil. Skupno je najhitrejši čas postavila Chourrautova.

V vožnjah Terčeljeve še precej rezerv
"Zelo sem vesela, da se mi je uspelo prebiti naprej. V prvem teku mi je kar razbijalo srce. Res je izjemno vzdušje in velika množica navijačev te spodbuja. Super je tekmovati pred toliko gledalci. Mislila sem sicer, da bo še huje, a jih na sami progi tako rekoč ne slišiš. Vsekakor ta podpora vpliva pozitivno, saj vsi navijajo zate. Na progi sem imela kar nekaj težav, tako da še nisem povsem zadovoljna. Zdaj me čaka počitek in nato bom poskušala odpraviti napake," je po nastopu za Val 202 povedala Terčeljeva, ki je zadovoljna spregovorila tudi o drugih slovenskih posadkah: "Kaj hočemo, dobri smo. Smo že pokazali dobre vožnje in še jih bomo. Le glejte nas!"

V nedeljo odlična Savšek in Kauzer
Slovenski divjevodaši so se na olimpijski progi dobro znašli. V nedeljo sta se v kvalifikacijah dobro odrezala aduta v kajaku in kanuju. Prvi slovenski favorit za zlato odličje Peter Kauzer je bil peti, Benjamin Savšek, tretji kanuist z letošnjega evropskega prvenstva, pa je kvalifikacije celo končal kot drugi.