Carmelo Anthony je 23 od svojih 27 točk dosegel v prvem polčasu. Foto: EPA
Carmelo Anthony je 23 od svojih 27 točk dosegel v prvem polčasu. Foto: EPA
ZDA in Španija sta glavna favorita tudi za olimpijski finale, ki bo 12. avgusta. Foto: EPA
Košarkarji ZDA nadigrali Špance
Koprčani zaustavili nalete Mariborčanov

V ponovitvi pekinškega finala je bil s 27 točkami najučinkovitejši Carmelo Anthony, dve manj je dosegel LeBron James. Pri Špancih je največ točk prispeval Pau Gasol (19), Serge Ibaka pa jih je vknjižil 16.

Španci so začeli tekmo izredno navdahnjeno in bili v prvi četrtini vseskozi v prednosti. Po treh zaporednih zabijanjih Ibake in košu Viktorja Sade so slabi dve minuti pred koncem povedli z 22:13. Ameriški lov je začel in končal Carmelo Anthony, ki je v prvem polčasu dosegel kar 23 točk. Krilni igralec New Yorka je v tem delu zadel pet trojk in bil ključni mož delnega izida 20:6, s katerimi so svetovni in olimpijski prvaki povedli z 42:32. Na odmor so odšli z osmimi točkami prednosti.

Na začetku drugega dela je štafetno palico prevzel Kevin Durant, ki je 10 od svoji 13 tročk dosegel v treh minutah in pol tretje četrtine. Ko je sedem zaporednih točk dosegel še njegov moštveni kolega iz Oklahome Russell Westbrook je prednost narasla že na +21 (69:48). Špancem se je uspelo približati na -12, vendar Američanov do konca niso mogli resneje ogroziti.

"Vedeli smo, da gre za veliko tekmo. Trener nam je povedal, da gre v Barceloni najverjetneje za največjo tekmo po letu 1992 in tako smo ji tudi pristopili," je povedal ameriški organizator igre Chris Paul. LeBron James se kljub temu zaveda, da gre le za pripravljalno tekmo: "To je bila dobra preizkušnja, toda ekshibicijske in prijateljske tekme so končane. Zdaj je pred nami London in pravi izziv."

Center Los Angeles Lakersov Gasol ni bil pretirano razočaran: "Zagotovo bi morali to tekmo odigrati bolje kot moštvo. Naredili smo preveč napak, ki so jih izkoristili in igrali svojo tekmo. So izredno hitri in močni. Ko so izkoristili nekaj protinapadov, nam je bilo zelo težko."

Košarkarji ZDA nadigrali Špance
Koprčani zaustavili nalete Mariborčanov