Veselje soigralcev iz Los Angelesa, a tokrat v dresu Kanade. Drew Doughty je proti Finski dosegel tretji in četrti gol v Sočiju, Jeff Carter pa je hat-tricku proti Avstriji dodal še podajo za zmagoviti gol v podaljšku. Foto: Reuters
Veselje soigralcev iz Los Angelesa, a tokrat v dresu Kanade. Drew Doughty je proti Finski dosegel tretji in četrti gol v Sočiju, Jeff Carter pa je hat-tricku proti Avstriji dodal še podajo za zmagoviti gol v podaljšku. Foto: Reuters
Navijači Kanade
Zmagovalec dvoboja Kanada - Finska bo izločilne boje začel z najboljšega izhodišča. V četrtfinalu ga tako čaka zmagovalec tekme Slovenija - Avstrija. Foto: Reuters
Aleksander Radulov
Aleksander Radulov je bil tokrat eden glavnih ruskih junakov. Foto: Reuters

Po današnji zmagi smo si zaslužili takega nasprotnika. Ne trdim, da gre za nasprotnika po želji, a če lahko izbiraš med Švedsko in Slovenijo, je jasno, koga si želiš. Tudi Slovenci verjetno razmišljajo enako. Mislim, da sta obe ekipi veseli, da bosta igrali druga proti drugi.

Kapetan Avstrijec Thomas Vanek
Michael Grabner
Michael Grabner je na olimpijskih igrah v izjemni strelski formi. S petimi goli in podajo je prvi strelec turnirja. Foto: Reuters

1. Švedska, 2. ZDA, 3. Kanada in 4. Finska so hokejske velesile, ki so najbolje opravile s predtekmovanjem in bodo proste do srede. Preostalih osem reprezentanc je razvrščenih na skupno lestvico, pri čemer se bodo med seboj udarile v kvalifikacijah za četrtfinale.

Peta Rusija bo igrala z 12. Norveško, zmagovalec dvoboja pa s Finsko. 6. Švica se bo pomerila z enajsto Latvijo, boljšega pa čaka Kanada. 7. Češka bo imela bratski obračun z deseto Slovaško, boljši iz "češkoslovaškega" srečanja pa se bo pomeril z ZDA. Osma Slovenija bo prekrižala palice z deveto Avstrijo, za nagrado pa je nato na vrsti soočenje s Švedsko.

Tabela izločilnih bojev
Termine tekem bo IIHF potrdil na ponedeljkovem sestanku ob 11. uri.


Doughty junak Kanade proti Finski

"Levi" so po poškodbah oslabljeni še zlasti na centrskem položaju, medtem ko Kanadčani še iščejo prave napadalne kombinacije.

Na začetku srečanja je Rick Nash dosegel gol, potem ko je z vrha mreže zbil plošček na hrbet Tuukka Raska, od koder je končala v golu. A po pregledu posnetka je bil zadetek Kanade razveljavljen. Branilce olimpijskega naslova je ob igralcu več v vodstvo popeljal branilec Drew Doughty, ki je dosegel že tretji gol na turnirju. Vztrajni Finci so končno izenačili ob izteku 2. tretjine, ko je po strelu branilca Ossija Vaananena plošček v mrežo mojstrsko preusmeril Tuomo Ruutu.

V nadaljevanju se je srečanje umirilo, kot da ne bi nihče hotel zmagati že po rednem delu tekme in s tem postati najboljše moštvo predtekmovanja. V podaljšku se je igra ob razmerju 4 na 4 znova razživela, odločilno akcijo pa sta spletla Kralja Doughty in Jeff Carter, pri čemer je branilec Kanade z drugim golom večera postal junak podaljška.

Grabner poskrbel za sosedski derbi
Avstrijski hokejisti so prvič na olimpijskih igrah zmagali. S 3:1 so odpravili Norveško, zasedli 3. mesto v skupini B in se bodo v repasažu za četrtfinale pomerili s Slovenijo. Avstrijci so silovito začeli in že po sedmih minutah vodili z 2:0. Zadela sta Michael Grabner in Michael Raffl, ki mu je Grabner tudi podal.

Napadalec New York Islandersov je skupaj s kapetanom Thomasom Vanekom glavno orožje orlov, na olimpijskih igrah pa je v sijajni formi. Po hat-tricku proti Finski je dvakrat zadel še norveško mrežo in je trenutno tudi prvi strelec v Sočiju. Grabner je dvome o zmagovalcu razblinil slabi dve minuti pred koncem, v drugi tretjini pa je znižal Per-Age Skroder. Norvežani so bili po vodstvu Avstrije z 2:0 tudi nevarnejši, sprožili več strelov (35:27), a znova so bili napadalci neučinkoviti.

Rusom zmago prinesla Radulov in Kovaljčuk
Rusi so v dvorani Bolšoj proti Slovaški slavili šele po kazenskih strelih. Po rednem delu in podaljšku ni bilo zadetkov, nato pa sta bila pri kazenskih strelih za Ruse natančna Aleksander Radulov in Ilja Kovaljčuk, pri Slovakih sta zgrešila Michal Handzuš in Tomaš Tatar. Slovaki so z vratarjem Janom Lacom pokazali povsem drugačen obraz kot na prvih dveh tekmah in pošteno namučili Ruse, ki nikakor niso znali zadeti, pri čemer so igrali tudi proti okvirju gola.

SKUPINA A
SLOVENIJA - ZDA
1:5 (0:2, 0:2, 1:0)
M. Rodman 60.; Kessel 2., 5., 32., McDonagh 33., Backes 44.
Obrambe: Gračner 23; Miller 17.
RUSIJA - SLOVAŠKA
1:0 (0:0, 0:0, 0:0) - po kazenskih strelih
Vratarja: Varlamov 27; Laco 36.


SKUPINA B

AVSTRIJA - NORVEŠKA
3:1(2:0, 0:1, 1:0)
Grabner 5., 59., Raffl 7.; Skroder 29.
Obrambe: Lange 34; Haugen 24.

FINSKA - KANADA
1:2 (0:1, 1:0, 0:0) - v podaljšku
Ruutu 38.; Doughty 14., 63.
Obrambe: Rask 25; Price 14.

Hokej (M), lestvica za repasaž            
                                  
            T  Z ZK PK  P   +/- T 
ŠVEDSKA *   3  3  0  0  0   +5  9 
ZDA *       3  2  1  0  0  +11  8 
KANADA *    3  2  1  0  0   +9  8 
FINSKA *    3  2  0  1  0   +8  7 
----------------------------------
RUSIJA      3  1  1  1  0   +3  6 
ŠVICA       3  2  0  0  1   +1  6 
ČEŠKA       3  1  0  0  2   -1  3 
SLOVENIJA   3  1  0  0  2   -5  3 
AVSTRIJA    3  1  0  0  2   -8  3 
SLOVAŠKA    3  0  0  1  2   -9  1 
LATVIJA     3  0  0  0  3   -5  0 
NORVEŠKA    3  0  0  0  3   -9  0 
                                  
         * - v četrtfinalu        
                                  
Repasaž za četrtfinale, torek:   
SLOVENIJA - AVSTRIJA             
                                 
RUSIJA - NORVEŠKA                
                                 
ŠVICA - LATVIJA                  
                                 
ČEŠKA - SLOVAŠKA                 
                                 
Termini tekem še niso znani.

Po današnji zmagi smo si zaslužili takega nasprotnika. Ne trdim, da gre za nasprotnika po želji, a če lahko izbiraš med Švedsko in Slovenijo, je jasno, koga si želiš. Tudi Slovenci verjetno razmišljajo enako. Mislim, da sta obe ekipi veseli, da bosta igrali druga proti drugi.

Kapetan Avstrijec Thomas Vanek