Kanadski hokejisti so devetič v zgodovini dobili olimpijski turnir. Foto: Reuters
Kanadski hokejisti so devetič v zgodovini dobili olimpijski turnir. Foto: Reuters
Jonathan Toews
Veselje Kanadčanov po vodilnem zadetku Jonathana Toewsa v 13. minuti. Foto: Reuters
Sidney Crosby
Sidney Crosby je šele v finalu dosegel svoj prvi zadetek na olimpijskem turnirju. Takole je iz protinapada ukanil Henrika Lundqvista. Foto: Reuters
Gustav Nyquist
Švedi so najbližje zadetku prišli v 5. minuti finala, ko je takole vratnico zatresel Gustav Nyquist. Foto: Reuters
Teemu Selanne
Za svojevrsten uspeh je poskrbel legendarni finski hokejist Teemu Selänne, ki je pri 43 letih postal najkoristnejši igralec turnirja. Foto: Reuters
Kanada drugič zapored na olimpijskem tronu
Kunitz s tretjim golom še osolil švedske rane
Crosby izkoristil darilo švedske obrambe
Toews zadel za vodstvo Kanade

Iz Sočija so sprva poročali, da je Bäckström finalni obračun izpustil zaradi hudega glavobola, pozneje pa so v javnost pricurljale informacije, da je napadalec Washington Capitalsov izostal zaradi kršitev protidopinških predpisov, saj naj bi vzel prepovedano sredstvo proti alergiji. Vzorec je moral Šved oddati po četrtfinalni tekmi s Slovenijo.

Najboljši igralci olimpijskega turnirja
Najboljši vratar: Carey Price (Kanada)
Najboljši branilec: Erik Karlsson (Švedska)
Najboljši napadalec: Phil Kessel (ZDA)
MVP turnirja: Teemu Selänne (Finska)

Njegova odsotnost se je v igri precej poznala, Švedi so bili v napadu precej neučinkoviti, poznala se je tudi naveza bratov Sedin. Kanada, ki si je finalni dvoboj priborila z veličastno zmago nad ZDA (1:0), je brez večjih težav še devetič v zgodovini zmagala na olimpijskem turnirju in je po letu 1988 prva reprezentanca, ki ji je uspelo ubraniti olimpijski naslov. Ta podvig je v letih 1984 in 1988 uspel le še Sovjetski zvezi.

Bergeron zelo razigran v uvodnih minutah
Finalni obračun se je začel s tremi krasnimi priložnostmi. Že v 2. minuti je po lepi podaji Sidneyja Crosbyja z natančnim strelom vratarja Henrika Lundqvista preizkusil Patrice Bergeron, ki je čez nekaj trenutkov po podaji z leve strani zapravil še eno lepo priložnost. Švedi so se hitro otresli začetnega pritiska nasprotnika in prvič resneje zapretili v 5. minuti, ko se je plošček po strelu Gustava Nyquista odbil od vratnice, Montrealov vratar Carey Price pa ga je pokril šele na golovi črti. Izid v zadetih vratnicah je Bergeron v 11. minuti izenačil na 1:1, potem ko je s strelom iz zapestja že premagal Lundqvista, a se je plošček odbil od ogrodja gola.

Toews izkoristil nepozornost Berglunda
Nov pritisk Kanadčanov je v 13. minuti obrodil sadove. Z desne strani je pred vrata ostro podal Jeff Carter, Jonathan Toews je izkoristil nepozornost Patrika Berglunda in plošček za 0:1 preusmeril v mrežo med vratarjevima nogama. Do konca prve tretjine se je Kanadčanom ponudil še prvi "power play" na tekmi, potem ko je Jonathan Ericsson nepravilno ustavil Matta Duchena, a so se Švedi ubranili. Tik pred koncem prve tretjine je 2-minutna kazen zaradi previsoke palice doletela še Chrisa Kunitza.

Jalovi napadi Švedov
Švedi so drugo tretjino začeli z igralcem več na ledu, dolgo so pletli mrežo okoli kanadskega gola, a izida po strelih Daniela Alfredssona in Louija Ericssona niso izenačili. Na drugi strani se je v 26. minuti izvrstna priložnost za podvojitev vodstva po bliskoviti akciji ponudila Carterju, ki pa je plošček poslal naravnost v opreznega Lundqvista. Ta je bil naslednji dve minuti - potem ko je moral zaradi zavlačevanja na kazensko klop Jakob Silfverberg - znova pod hudim pritiskom, a je ostalo pri minimalnem vodstvu Kanade.

Silovito obleganje švedskih vrat
Po dobre pol ure igre se je odprlo Kanadčanom, ki so nasprotnika za več kot minuto potisnili v njegovo obrambno tretjino. Najprej je iz protinapada z leve zapretil Corey Perry, takoj zatem je proti vratom sprožil še Rick Nash. Švedska obramba si ni mogla privoščiti počitka, prava zmeda pred vrati Lundqvista je nastala po strelu Jaya Bouwmeesterja, svoje je s strelom z modre črte pristavil še Alex Pietrangelo. Ko je že kazalo, da je kanadsko obleganje vrat pojenjalo, je nenadoma zapretil še Carter, ki je lepo podstavil palico po ostri podaji Duncana Keitha.
Crosbyjev prvenec v finalu
Obleganje švedskih vrat ni bilo uspešno, so pa zato Kanadčani vodstvo podvojili iz protinapada po veliki napaki švedske obrambe. Do nesporazuma je prišlo med branilcema Jonathanom Ericssonom in Alexandrom Steenom, plošček je pobral veliki kanadski dolžnik Crosby, ki jo je urno mahnil v protinapad in s spretno izvedenim strelom ob levi drsalki ukanil nemočnega Lundqvista. To je bil njegov prvi zadetek na olimpijskem turnirju. Švedi so delovali popolnoma izgubljeno, zaradi grobega naleta na Kunitza se je moral po Jonathanu Ericssonu in Silfverbergu na kazenski klopi ohladiti še Berglund.

Najboljša postava olimpijskega turnirja
Vratar: Henrik Lundqvist (Švedska)
Branilec: Erik Karlsson (Švedska)
Branilec: Drew Doughty (Kanada)
Napadalec: Teemu Selänne (Finska)
Napadalec: Phil Kessel (ZDA)
Napadalec: Mikael Granlund (Finska)


Kunitz zabil zadnji žebelj v švedsko krsto

Švedi so morali v zadnji tretjini igrati na vse ali nič, lovili so priključek, a so bili Kanadčani še vedno prepričljivejši. Že na začetku tretjine je lepo priložnost zapravil Toews, v 49. minuti je z razdalje nevarno sprožil še Nash. Skandinavci nikakor niso našli pravega recepta za Kanadčane, v 50. minuti je moral Lundqvist iz svoje mreže plošček pobrati še tretjič. Odlično je vdrsal Kunitz in z leve strani iz zapestja zadel pod prečko. Lundqvist, vratar New York Rangersov, ni imel niti najmanjših možnosti. Do konca tekme so Švedi poskušali doseči vsaj častni zadetek, a se kanadska mreža ni zatresla. Price je tako svojo mrežo še drugič zapored ohranil nedotaknjeno, potem ko je ubranil prav vse poskuse Američanov v polfinalu.

Finale:
Švedska - KANADA
0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Toews 13., Crosby 36., Kunitz 50.

Vratarja: Lundqvist 33; Price 24.

Streli: 24; 36
Obrambe: 91,67 %; 100 %
Izključitve: 6 min; 4 min

ŠVEDSKA

Steen - Berglund - Alfredsson (A)
Sedin - Jim. Ericsson - L. Eriksson
Silfverberg - Johansson - Landeskog (A)
Hagelin - Krüger - Nyquist

Kronwall (C) - Jon. Ericsson
Oduya - Hjalmarsson
Edler - Karlsson
Ekman-Larsson
Tallinder

Lundqvist (Enroth)

KANADA

Kunitz - Crosby (C) - Bergeron
Marleau - Toews (A) - Carter
Benn - Getzlaf - Perry
Sharp - Duchene - Nash
St. Louis

Keith - Weber (A)
Bouwmeester - Pietrangelo
Vlasic - Doughty
Hamhuis

Price (Luongo)


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu

Kanada drugič zapored na olimpijskem tronu
Kunitz s tretjim golom še osolil švedske rane
Crosby izkoristil darilo švedske obrambe
Toews zadel za vodstvo Kanade