Vrhunec otvoritvene slovesnosti: Vladislav Tretjak in Irina Rodnina sta ob 22.54 po ruskem času prižgala olimpijski ogenj. Foto: Reuters
Vrhunec otvoritvene slovesnosti: Vladislav Tretjak in Irina Rodnina sta ob 22.54 po ruskem času prižgala olimpijski ogenj. Foto: Reuters
Tomaž Razingar
Tomaž Razingar je vihtel slovensko zastavo. V ozadju slovenska reprezentanca. Foto: Reuters
Odzivi na petkovo odprtje iger
Razingar korakal na čelu slovenske reprezentance
Zastor nad najdražjimi igrami se je dvignil
Prižig olimpijskega ognja
Mimohod slovenske reprezentance

Legendarni hokejski vratar Tretjak, trikratni olimpijski prvak s Sovjetsko zvezo, in umetnostna drsalka Rodnina, prav tako trikratna olimpijska zmagovalka, sta olimpijsko plamenico prejela iz rok telovadke Aline Kabajeve, nato pa ob 19.54 po slovenskem času oziroma ob 22.54 po ruskem prižgala ogenj nekaj metrov zunaj osrednjega stadiona Fišt, kjer je potekala skoraj tri ure dolga otvoritvena slovesnost.

Nosilci ognja Šarapova, Isinbajeva, Karelin
Ogenj je na Fišt prinesla tenisačica Marija Šarapova, ki ga je predala skakalki s palico Jeleni Isinbajevi, ta pa legendarnemu rokoborcu, trikratnemu olimpijskemu prvaku Aleksandru Karelinu. Predtem je olimpijsko himno ob dvigu olimpijske zastave zapela znana sopranistka Ana Netrebko. Olimpijsko prisego v imenu športnikov je izrekel hitrostni drsalec Ruslan Zaharov.

Zastava v rokah Razingarja
V slovesnem mimohodu se je predstavilo vseh 88 držav udeleženk. Slovensko zastavo je nosil kapetan hokejistov Tomaž Razingar.

Černišenko: Igre bodo vroče, 'kul' in vaše
"Rusija je dežela številnih uspehov in velikih zmag. Sanje so s temi igrami postale resničnost. Igre bodo vroče, 'kul' in vaše. Predstavljamo novo Rusijo," je v svojem nagovoru med drugim dejal predsednik organizacijskega odbora olimpijskih iger Dmitrij Černišenko.

Bach: Igre gradijo mostove, nikdar zidov
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK-a) Thomas Bach pa je poudaril, da "olimpijske igre vedno gradijo mostove med ljudmi, nikdar zidov". Hkrati je pohvalil Rusijo kot organizatorko iger, saj je v "sedmih letih zgradila tisto, za kar drugje potrebujejo desetletja".

Od Labodjega jezera do osvajanja vesolja
Osrednja nit otvoritvene slovesnosti je bila namenjena predstavitvi raznolikosti Rusije, njene zgodovine in dosežkov na vseh področjih, od umetnosti do znanosti. Tako so se pred 40.000 gledalci na stadionu Fišt in pred milijoni ljudmi pred malimi zasloni po vsem svetu zvrstile uprizoritve Labodjega jezera, romana Vojna in mir, pa ruske revolucije, industrializacije države in osvajanja vesolja.

Začetek tekmovanj že v četrtek
Uradna tekmovanja so se sicer začela že v četrtek, ko se je začelo moštveno tekmovanje v umetnostnem drsanju s kratkim programom. Pri prostem smučanju pa so že opravili s prvim delom kvalifikacij na grbinah, deskarji na snegu pa s kvalifikacijami v slopestylu oz. deskanju po objektih.

Skakalci in smučarji na treningu
Za slovenske ljubitelje zimskih športov so bili že v petkovem dopoldnevu zanimivi trije uradni treningi. Smučarji skakalci so imeli dopoldne drugi trening na srednji napravi. Drugi uradni trening so opravili tudi smukači in smukačice v Roza Hutorju.

Odzivi na petkovo odprtje iger
Razingar korakal na čelu slovenske reprezentance
Zastor nad najdražjimi igrami se je dvignil
Prižig olimpijskega ognja
Mimohod slovenske reprezentance