Vasilij Žbogar tudi po osmih plovih ostaja na drugem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Vasilij Žbogar tudi po osmih plovih ostaja na drugem mestu. Foto: MMC RTV SLO

Prepričljivo vodi Britanec Scott Giles, nepremagljiv v zadnjih treh letih, ki ima 22 točk. Žbogar jih ima 38, tretjeuvrščeni v virtualni razvrstitvi, Avstralec Jake Lilley, pa 47. Po 53 jih imata Nizozemec Pieter Jan Postma in Hrvat Ivan Kljaković Gašpić.
Razmere na regatnem polju so bile mirnejše (veter od 11 do 13 vozlov) kot v sredo in četrtek, kar je Izolanu v boju z mlajšimi in močnejšimi tekmeci precej bolj pisano na kožo. 40-letni Žbogar je sedmi plov začel slabo in bil na prvem obratu šele 15. Že na drugem vmesnem času se je prebil na osmo mesto in v nadaljevanju stopnjeval do končnega petega mesta. Premočno je slavil Scott, drugi je bil Brazilec Jorge Zarif, tretji pa Lilley.

V osmem plovu je Žbogar prvič obrnil kot osmi, a se je že pri drugem merjenju prebil na četrto mesto. Tam je tudi končal regato, čeprav se je vmes prebil na drugo mesto. Osmi plov je dobil Postma pred Novozelandcem Joshom Juniorjem in Scottom.

Žbogar: To, kar sem si zadal, mi je uspelo narediti
"Vse regate smo imeli 'prosto pumpanje', kar pomeni, da so bile vse zelo težke. Na začetku nikakor nisem mogel ogreti nog, zato zaradi bolečin nisem mogel pritiskati, čeprav sem zjutraj naredil ogrevanje. Na morje sem odšel med prvimi. Prvo regato sem do prve oznake jadral zelo slabo, potem sem se počasi le ogrel in pridobival sem mesto za mestom. Drugo regato sem bil že drugi, ampak proti koncu sem se malo ustrašil leve strani, od koder so prihajali drugi. Rekel sem si, da raje izgubim kako mesto in zadržim konstanto. Regate so izjemno težke, jadralci so na metre skupaj in vsaka majhna napaka se pozna. Danes sem jih naredil zelo malo. Jadral sem konservativno, to, kar sem si zadal zjutraj, mi je uspelo narediti. Bistvo je, da smo tukaj in da smo v igri. Jutri je pred mano še en težek dan. Najprej se je treba zadovoljiti z regato za medalje, kajti prepričan sem, da bodo tam točke zelo blizu," je v pogovoru z Alešem Smrekarjem za Val 202 povedal Žbogar.

"Po navadi je težko pametno jadrati, če si zelo utrujen. Sam sem pričakoval več napak, ampak se je izšlo dobro. Videl sem, da so drugi delali malo več napak in to sem izkoristil. Škoda, da hitrost čolna ni taka kot pri Scottu ali Francozu, kajti tako bi bil lahko še bliže Britancu," je še povedal Žbogar.

Na sporedu še trije plovi; veliki finale v torek
V nedeljo bosta na sporedu še dva plova, v torek pa regata za medalje.

Najboljši slovenski jadralec je na olimpijskih igrah že osvojil dve kolajni. V Atenah 2004 je bil bronast, v Pekingu 2008 pa srebrn, obakrat v razredu laser. Pred štirimi leti v Londonu je bil v razredu finn šesti.
Tina Mrak in Veronika Macarol sta imeli v soboto v razredu 470 prost dan. V nedeljo ju čakajo trije plovi. Slovenki sta v skupnem seštevku na petem mestu.

Prvi poraz slovenskih rokometašev
Sobota je bila relativno mirna, kar zadeva slovenske nastope na olimpijskih igrah v Riu. Za prvega so poskrbeli rokometaši, ki so zgodaj popoldne po slovenskem času izgubili proti Nemčiji. Nemci so slavili z 28:25. Razplet v skupini B je tako znova povsem odprt, Slovence pa v zadnjem, 5. krogu čaka dvoboj s Poljsko.

Dogajanje v Riu spremljajte na RTV Slovenija:
- prenosi na TV Slovenija 2 in MMC TV,
- bogat spored ujemite na frekvencah Vala 202.


Nastopa Rennerja in Janežiča

Za preostala nastopa sta v nočnem sporedu poskrbela atleta Robert Renner in Luka Janežič. Več si preberite TUKAJ.