Tina Trstenjak bo močno slovensko orožje. Foto: EPA
Tina Trstenjak bo močno slovensko orožje. Foto: EPA
Teddy Riner
Teddy Riner je bil v Londonu zlat v najtežji kategoriji in je eden od zvezdnikov športa. Foto: EPA

Ti se v zadnjih letih z velikih tekmovanj vedno vračajo z zavidljivimi dosežki, tako da slovenska olimpijska odprava tudi tokrat veliko stavi na 5 slovenskih borcev, vsi so iz celjskega kluba Sankaku z'Dežele. V ženskem delu bosta nastopili Tina Trstenjak, aktualna svetovna prvakinja v kategoriji do 63 kilogramov, in Ana Velenšek med borkami do 78 kilogramov, na moškem delu turnirja pa Adrian Gomboc (do 66 kg), Rok Drakšič (do 73 kg) in Mihael Žgank (do 90 kg).

Olimpijske prvakinje iz Londona med borkami do 63 kg Urške Žolnir v Braziliji na blazini ne bomo spremljali, ima pa zato več kot dostojno naslednico, Trstenjakovo, ki v zadnjih letih premaguje vso konkurenco, na olimpijski turnir se podaja celo z vodilnega mesta jakostne lestvice.

Trstenjak: Zdaj se bom laže skoncentrirala na svojo tekmo
"Ne obremenjujem se s tem, da sem prva favoritinja. Treba je premagati vsakogar, skoncentrirana sem na to in grem svojo pot. Če si uvrščen na vrh jakostne lestvice, je laže, a vsak je na blazini premagljiv, tudi jaz. Imam že olimpijske izkušnje, saj sem bila v Londonu Urškina sparing partnerica, videla sem to, kako je, če zmagaš, tega ne doživiš vsak dan. Zdaj se bom lažje skoncentrirala na svojo tekmo,"
pravi Trstenjakova.

Fabjan: Treba je delati načrtno
Visoko bo meril tudi Drakšič, izkušen borec, tokrat se podaja na svoje tretje olimpijske igre. "Sam si ne nalagam pritiska. V miru se pripravljam, sem sproščen, vem, da se bo treba za dober rezultat maksimalno potruditi." V celjskem klubu in tokratni olimpijski ekipi je glavni trener Marjan Fabjan: "Skrivnosti ni, treba je delati načrtno. Ne samo govoriti, treba je delati in biti tiho, to je naše načelo." Fabjan sicer poudarja, da so želje vsakega športnika, da se uvrsti na OI, nekateri pa sanjajo tudi o kolajnah. "Vemo, da je to zelo težko, osebno ne bi napovedoval rezultatov, menim, da bodo kolajne morda prišle tudi do tistih, od katerih jih ne pričakujemo," je povedal Fabjan.

Prvi slovenski judoist, ki bo nastopil v Riu, bo Gomboc 7. avgusta, Drakšič bo tekmoval 8., Trstenjakova 9., Žgank 10., Velenškova pa 11. avgusta.