Greg Van Avermaet se veseli uspeha kariere. Foto: Reuters
Greg Van Avermaet se veseli uspeha kariere. Foto: Reuters
Vincenzo Nibali
Italijan Vincenzo Nibali se že vrača v domovino. Foto: Reuters

31-letnik je bil junak izjemno zahtevne in naporne dirke, ki je terjala precej davka. V zadnjih kilometrih so kolesarji poskušali s številnimi napadi, v pravi kombinaciji so se znašli Greg Van Avermaet, Danec Jakob Fuglsang in Poljak Rafal Majka. Slednji se je prvi sprijaznil z bronom, v boju za zlato pa je Belgijec premagal Fuglsanga, ki je slovenskim ljubiteljem kolesarstva znan kot zmagovalec slovenske pentlje 2009.

Lani ga je podrl motorist
"Pogosto sem zelo blizu uspeha, a mi nikoli ni uspelo slaviti največjih dirk. S tem sem se oddolžil za marsikaj," je v cilju vrelo iz junaka dneva. Lani je bil večkrat blizu odmevnim zmagam, a je vedno ostal brez pike na i. Tretje mesto je osvojil po Flandriji in Paris-Roubaixu, na dirki San Sebastian pa se je v pobegu bližal zmagi, ko ga je podrl motorist.

Letos zlom ključnice in etapa na Touru
Tudi letos na začetku leta ni bilo vse rožnato, saj si je zlomil ključnico, a nato se je krivulja uspehov obrnila. Na Dirki po Franciji je dobil peto etapo in se dva dneva vozil v rumeni majici, zdaj pa je postal še olimpijski prvak in dodal: "To je brez dvoma vrhunec moje kariere, nič ne more preseči tega. Tako sem vesel te zlate medalje, cel teden v Riu sem poslušal, kako je naslov rezerviran za druge kolesarje."

Nibali napadel, a potegnil kratko
Med te druge je prav gotovo sodil Italijan Vincenzo Nibali, ki je v svoji karieri osvojil vse tri velike dirke, srčno pa si je želel zlate olimpijske medalje. Dobrih deset kilometrov pred ciljem je v spustu napadel, se odtrgal od skupine in bil v položaju, ko se lahko bori za tako želeno zlato, a je padel in si zlomil obe ključnici in s tem že končal olimpijske igre.

Martin: To je bil brutalni dan
Številni kolesarji so preizkušnjo opisali kot izjemno naporno. "To je bil najtežji dan na kolesu v moji karieri. To je bil brutalni dan," je bil slikovit Irec Dan Martin, ki je osvojil 13. mesto. Še bolj slikovit je bil Američan Brent Bookwalter: "To je bila prava anarhija. Vse se je zgodilo, kolesarji so padali, treba je bilo menjavati ogromno zračnic, veter je opravil svoje, bil je res naporen dan."