Vsi za enega, eden za vse. Slovenija po dveh zmagah z optimizmom pričakuje nadaljevanje olimpijskega turnirja. Foto: Reuters
Vsi za enega, eden za vse. Slovenija po dveh zmagah z optimizmom pričakuje nadaljevanje olimpijskega turnirja. Foto: Reuters
Jure Dolenec
Jure Dolenec je bil s petimi zadetki med najboljšimi v slovenski reprezentanci. Foto: Reuters
Gorazd Škof
Odlično je svoje delo opravil vratar Gorazd Škof, ki je zbral 12 obramb. Foto: Reuters
Blaž Janc
19-letni Blaž Janc igra kot prekaljeni borec. S šestimi zadetki iz prav toliko poskusov (!) je bil spet najboljši slovenski strelec. Foto: Reuters
Slovenija
Ni prehoda za Brazilce. Vid Poteko ustavlja Haniela Langara. Desno Matej Gaber. Poteko in Blaž Blagotinšek sta zaradi treh izključitev predčasno končala tekmo. Foto: Reuters
Slovenija
Tudi slovenska klop je igrala s tistimi na parketu. V ospredju Marko Bezjak in Vid Kavtičnik. Foto: Reuters

Zahvalil bi se zvestim navijačem, ki so nas spodbujali vso tekmo. Za takšne tekme se živi in trenira. Hitro smo utišali dvorano, otresli smo se pritiska. Vso tekmo smo nadzirali položaj. Imeli smo nekaj črnih minut, ampak na koncu zasluženo zmagali. Lahko bi bila razlika še višja, a zmagi se ne gleda v zobe. Naredili smo korak naprej od tekme z Egiptom. Kot bi rekel naš trener, pokazali smo j**** - in to je to. Imamo dve tekmi, dve zmagi. Upam, da bo šlo tako tudi naprej."

Kapetan Uroš Zorman po zmagi nad Brazilijo
Fabian Wiede
Nemec Fabian Wiede se veseli enega od svojih petih golov. Foto: Reuters
Francija
Olimpijski prvaki Francozi so visoko premagali Katarce (35:20). Foto: Reuters
Rokometaši med četverico s popolnim izkupičkom

Slovenci so pokazali povsem drugačen obraz kot na uvodni tekmi proti Egiptu, na kateri so se mučili. Tokrat so se odločno in samozavestno zoperstavili domačinom ter utišali 10.000 brazilskih navijačev v Areni Futuro.

Slovenija je vodila od prve do zadnje minute, že v drugi polovici prvega polčasa je semafor kazal +7 (13:6). Brazilija se je v končnici tekme nekajkrat približala na dva zadetka zaostanka, a so Slovenci ohranili mirne živce in odbili vse napade.

Šest golov Janca, 12 obramb Škofa
Blaž Janc
je bil s šestimi zadetki znova najučinkovitejši pri Sloveniji, tokrat razpoloženi Gorazd Škof je zbral 12 obramb. Slovenci so imeli za kar 26 minut izključitev. Blaž Blagotinšek (38.) in Vid Poteko (59.) sta zaradi treh predčasno končala tekmo.

V petek ob 0.50 s Švedi
Slovenija zdaj z dvema zmagama oziroma štirimi točkami mirno pričakuje petkov obračun (0.50) s Švedi.

Dolenec in Cingesar povlekla slovenski voz
Slovenija je dobro odprla tekmo, saj je z golom Jureta Dolenca in dvema Darka Cingesarja povedla s 3:1, in to čeprav sta bila hitro izključena Matej Gaber in Blaž Blagotinšek. Po vodstvu s 4:2 so evforični Brazilci izenačili, a je Dean Bombač s sedmih metrov poskrbel za 5:4. Agresivna slovenska obramba 6-0 z Blagotinškom in Gabrom v sredini ter Škofom v vratih je postajala vse trdnejša, tako da so imeli Brazilci veliko težav pri organizaciji napada. Na drugi strani je Janc v 15. minuti poskrbel za +3 (7:4).

Brazilija pri 13:6 na kolenih
Malo pozneje je po novi obrambi Škofa Bombač zadel drugo sedemmetrovko za 8:4. Brazilci so bili izgubljeni, Slovenci pa so na drugi strani delovali precej bolj sproščeno kot na uvodni tekmi z Egiptom. Dolenec je tako v 18. minuti s svojim tretjim golom poskrbel za 10:5, nato pa s četrtim še za 11:6. A to še ni bil konec. Po dveh zadetkih Bombača je semafor v 22. minuti kazal že 13:6. Brazilija je bila na kolenih. V končnici so Slovenci nekoliko popustili, tako da so Brazilci do odmora prepolovili zaostanek (13:16). Škof je zbral 5 obramb, Bombač je dosegel prav toliko (5) zadetkov.

Ob lepi prednosti tretja izključitev Blagotinška
Drugi polčas je s prodorom in golom odprl Uroš Zorman. Slovenija je nato ubranila še en brazilski napad, na drugi strani pa je Janc v protinapadu povišal na 18:13. Slovenci so tako še nadzorovali položaj na igrišču, obramba je bila čvrsta, a nekaj skrbi v slovenski tabor je prinesla že tretja izključitev stebra obrambe Blagotinška v 38. minuti, kar je pomenilo, da je bilo tekme (pri izidu 22:16) zanj konec.

Brazilija prišla čisto blizu
Slovenija je kljub temu zadržala nekaj zadetkov prednosti. Brazilija se je v 50. minuti približala na 27:24, a je po obrambi Škofa Janc v protinapadu zabil za +4 (28:24). Malo pozneje je bil izključen Janc, Fabio Chiuffa pa je s sedemmetrovke znižal na -3. To pa še ni bilo vse. Po zapravljenem zicerju Gabra je Santos v protinapadu znižal le na -2 (26:28). Postalo je vroče. Selektor Veselin Vujović je vzel minuto odmora.

Kavtičnik, Zorman in Gaber zatrli Brazilce
Po njej je Vid Kavtičnik s krila zadel in spet se je nekoliko laže dihalo. A sledila je sporna izključitev Nika Henigmana, gol Brazilcev in spet le -2. Na srečo je odgovornost prevzel Zorman in zabil za 30:27. Ko je v 28. minuti Gaber povišal na 31:27, je bil dvoboj odločen.



Selektor Veselin Vujović: "V prvem polčasu smo napravili razliko, ki smo jo obdržali do konca. Domače občinstvo je bolj obremenilo Brazilce kot nas. Izgubili smo nekaj dvobojev, a smo imeli danes razpoloženega Škofa, ki je bil ključni mož. Bolj sem zadovoljen tako z igro v napadu kot v obrambi. Kar je najpomembnejše - imamo dva zmagi, gremo dalje."

Kapetan Uroš Zorman: "Zahvalil bi se zvestim navijačem, ki so nas spodbujali vso tekmo. Za takšne tekme, polno dvorano, se živi in trenira. Hitro smo utišali dvorano, otresli smo se pritiska. Vso tekmo smo nadzirali položaj. Imeli smo nekaj črnih minut, ampak na koncu zasluženo zmagali. Lahko bi bila razlika še višja, a zmagi se ne gleda v zobe. Naredili smo korak naprej od tekme z Egiptom. Kot bi rekel naš trener, pokazali smo j**** - in to je to. Imamo dve tekmi, dve zmagi. Upam, da bo šlo tako tudi naprej."

Gorazd Škof: "Naša taktika je uspela, Brazilci so padli v našo zasedo in zasluženo smo zmagali, čeprav smo dobili preveč zadetkov in izgubili preveč žog, to bomo morali popraviti. Zdaj smo lahko nekoliko bolj mirni, imamo štiri točke in sproščeno se lahko pripravimo na naslednjo tekmo proti Švedski, ki bo pokazala veliko. Zmaga proti gostiteljem turnirja je zelo pomembna, saj gre za ekipo, ki je letela proti Poljakom in jih tudi premagala, mi pa smo jih dobro umirili."

Dean Bombač: "Take obrambe, kot jo igrajo Brazilci, se na treningu ne da vaditi. Akcije ne pridejo do izraza, temveč zgolj inteligenca in individualna kakovost, ki je imamo mi več. Izgubili smo veliko žog, a to je ob taki obrambi normalno, saj Brazilci poskušajo na vse načine ukrasti žogo. Če jim uspe, zmagajo, kot proti Poljakom, sicer pa so poraženi. Zdaj za nas prihajajo tekme proti evropskim reprezentancam, ki smo jih bolj vajeni in bi zato moralo biti nekoliko laže igrati. Glede na tekmo proti Egiptu smo naredili korak naprej, a upam, da bomo še stopnjevali kakovost svoje igre, saj imamo še rezerve."


Nemčija dobila obračun s Poljsko
V prvi tekmi skupine B je evropska prvakinja Nemčija z 32:29 premagala Poljsko. Nemci so dobili polčas s 16:14, nato pa v nadaljevanju zanesljivo branili nekaj zadetkov prednosti. Fabian Wiede in Uwe Gensheimer sta pri Nemcih dosegla po pet golov, medtem ko se je pri Poljakih z desetimi izkazal Karol Bielecki.
Še drugi poraz Švedske
Egipčani so presenetljivo s 26:25 premagali Švede, ki so tako kot Poljaki še brez točk. Švedska je v 42. minuti povedla s 17:20, a se je Egipt vrnil in 10 minut pozneje prešel v vodstvo s 23:22. Zmagoviti zadetek je osem sekund pred koncem ob igri z igralcem več dosegel Mohamed El Basiuni.

Francija nadigrala Katar
V prvi tekmi dneva pa so Francozi v skupini A dali lekcijo Katarju, ki je v prvem krogu presenetil Hrvate (30:23). Francija je tokrat katarsko "tujsko legijo" nadigrala s 35:20. Luc Abalo je dosegel sedem golov, Mathieu Grebille in Nikola Karabatić sta jih dodala po pet.
Duvnjak hrvaški rekord v dramatični končnici
V večerni tekmi je Hrvaška v zadnjih sekundah s 27:26 ugnala Argentino in po polomu s Katarjem prišla do prvih točk. Domagoj Duvnjak je iz sedmih metrov devet sekund pred koncem odločil dvoboj, pred tem pa so imeli Argentinci napad za zmago. Toda Duvnjak je ujel podajo Frederica Pizarra do Pabla Portela na črti šestih metrov. Portelo je nato napravil oster prekršek nad Duvnjakom, po novih pravilih pa to pomeni sedemmetrovko zaradi praznih vrat. Manuel Štrlek je bil s sedmimi goli najučinkovitejši pri zmagovalcih, za Argentince je gol več dosegel Federico Fernandez.

Skupina B, 2. krog:

BRAZILIJA - SLOVENIJA 28:31 (13:16)

Brazilija: Chiuffa 8, Langaro 6, Soares in T. Dos Santos 3, Da Silva in Santos 2, M. Dos Santos, Candido, De Toledo in Pozzer 1.
Slovenija: Janc 6, Bombač in Dolenec 5, Razgor 4, Kavtičnik in Zorman po 3, Cingesar 2, Bezjak, Blagotinšek in Gaber 1.
Sedemmetrovke: 5/5; 7/7
Izključitve: 12 min; 26 min


NEMČIJA - POLJSKA 32:29 (16:14)

Gensheimer in Wiede po 5; Bielecki 10.

EGIPT - ŠVEDSKA 26:25 (12:13)
Sanad 7, Eissa 5; Petersen 5.

 
 
Lestvica:                            
NEMČIJA               2  2 0 0  +6  4
SLOVENIJA             2  2 0 0  +4  4
EGIPT                 2  1 0 1   0  2
BRAZILIJA             2  1 0 1  -1  2
-------------------------------------
ŠVEDSKA               2  0 0 2  -4  0
POLJSKA               2  0 0 2  -5  0
 

Skupina A

KATAR - FRANCIJA 20:35 (13:16)
Marković, Bagarić in Capote 4; Abalo 7, Grebille in Karabatić 5.

TUNIZIJA - DANSKA 23:31 (10:17)
Hammed 4; Mortensen in Svan 8.

ARGENTINA - HRVAŠKA 26:27 (15:14)
F. Fernandez 8; Štrlek 7.

Lestvica:                            
FRANCIJA            2  2  0  0 +17  4
DANSKA              2  2  0  0 +14  4
KATAR               2  1  0  1  -8  2
HRVAŠKA             2  1  0  1  -6  2
-------------------------------------
ARGENTINA           2  0  0  2  -7  0
TUNIZIJA            2  0  0  2 -10  0
 

Zahvalil bi se zvestim navijačem, ki so nas spodbujali vso tekmo. Za takšne tekme se živi in trenira. Hitro smo utišali dvorano, otresli smo se pritiska. Vso tekmo smo nadzirali položaj. Imeli smo nekaj črnih minut, ampak na koncu zasluženo zmagali. Lahko bi bila razlika še višja, a zmagi se ne gleda v zobe. Naredili smo korak naprej od tekme z Egiptom. Kot bi rekel naš trener, pokazali smo j**** - in to je to. Imamo dve tekmi, dve zmagi. Upam, da bo šlo tako tudi naprej."

Kapetan Uroš Zorman po zmagi nad Brazilijo
Rokometaši med četverico s popolnim izkupičkom