Joseph Schooling in Michael Phelps leta 2008 po olimpijskih igrah v Pekingu. Foto: Reuters
Joseph Schooling in Michael Phelps leta 2008 po olimpijskih igrah v Pekingu. Foto: Reuters
Robel Kiros Habte
Robel Kiros Habte je bil zadnji, a je postavil osebni rekord. Foto: Reuters

Schooling je dobil obračun na 100 metrov delfin in s tem svoji državi priboril zlato, ki ga je desetletja lovila zaman. "Pot je bila res težka in naporna. Tisti, ki orjejo ledino, se pri tem vedno poškodujejo, to ni skrivnost," se je po tekmi mladeniču odvalil kamen od srca.

Svetovni splet so preplavile slike Schoolinga, ki se je leta 2008 fotografiral s svojim vzornikom Phelpsom. Posnetek je nastal le nekaj dni po olimpijskih igrah v Pekingu, na katerih je Američan osvojil kar osem zlatih medalj. 100 metrov delfin je bila za Phelpsa zadnja posamična disciplina na olimpijskih igrah, v kateri ga je premagal prav Singapurec. "Navdušen sem, kako napreduje. Pred njim je še bogata kariera," je novega olimpijskega prvaka pohvalil Phelps.

Prepričljivo zadnji, a družina Habte se brani
Še eno olimpijsko zgodbo pa je spisal Robel Kiros Habte. 24-letni Etiopijec je nastopil na 100 metrov prosto in bil s časom 1:04,95 prepričljivo zadnji. Osvojil je 59. mesto, od predzadnjega mesta pa ga je ločilo več kot sedem sekund. Številni kritiki so ga zbadali in mu nadeli vzdevek "kit". Izkazalo se je, da gre za sina predsednika etiopske plavalne zveze Kirosa Habteja, kar naj bi bil znak korupcije. Ta se je zaradi številnih kritik odzval: "Naš cilj ni bil odmeven rezultat, želeli smo le sodelovati, to je vse."

V Riu umrl francoski fizioterapevt
V petek popoldan je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru umrl fizioterapevt francoske teniške ekipe Patrick Bordier. "Zgrudil se je in umrl. Bil je prijatelj in nekdo, ki je bil vselej na voljo športnikom," je sporočil predsednik francoskega olimpijskega komiteja Denis Masseglia.