Simone Biles (druga z desne) je uspešno začela svoj načrtovani pohod do petih zlatih medalj v Riu. Foto: EPA
Simone Biles (druga z desne) je uspešno začela svoj načrtovani pohod do petih zlatih medalj v Riu. Foto: EPA
Michael Jung
Michael Jung je med posamezniki osvojil zlato, z ekipo pa srebro. Foto: EPA
Vej Deng
Vej Deng je z dvignjenimi 262 kilogrami postavila svetovni rekord. Foto: EPA

Srebro so si pritelovadile Rusinje, bron pa Kitajke. ZDA so z drugim zaporednim zlatom ponovile dosežek Romunk iz leta 2000 in 2004. Skupno so tretjič najboljše na olimpijskih igrah, saj so zmagale tudi leta 1996 v Atlanti.
Poleg Tine Trstenjak (več si preberite TUKAJ!) je drugo torkovo zlato v judu osvojil Rus Hasan Halmurzajev v kategoriji do 81 kg. V finalu je z iponom ugnal Američana Travisa Stevensa.
V kanuju na divjih vodah je zmagal Francoz Denis Gargaud Chanut (več TUKAJ).
Jung dobil tridnevno preizkušnjo
Četrti dan iger v Riu so podelili prva dva kompleta kolajn v konjeništvu. V posamični konkurenci tridnevne preizkušnje je slavil Nemec Michael Jung, ki je svoji državi priboril prvo zlato na igrah, ekipno pa so bili najboljši Francozi.

Tridnevna preizkušnja je sestavljena iz dresurnega jahanja, krosa in preskakovanja ovir. Med posamezniki je srebro pripadlo Francozu Astierju Nicolasu, bron pa Američanu Phillipu Duttonu. Ekipno so bili drugi branilci zlata iz Londona Nemci, tretji pa Avstralci. Francoska ekipa je po prvih dveh tekmovalnih dneh zasedala šele tretje mesto, na koncu pa prehitela vse tekmece.
Zlata kolajna tudi v Grčijo
Grkinja Ana Korakaki si je pristreljala že drugo kolajno v Riu. Po nedeljskem bronu v streljanju z zračno pištolo je osvojila še zlato s pištolo na 25 metrov. V finalu je z 8:6 premagala Nemko Moniko Karsch.
Po ponedeljkovem kitajskem zlatu v sinhronih skokih v vodo z 10-metrskega stolpa v moški konkurenci je zlato na Kitajsko odšlo tudi v ženski. Ruolin Čen in Hujšja Lju (354 točk) sta za slabih 10 točk premagali drugouvrščeni Malezijki Jun Hung Čeong in Pandelelo Rinong Pamg (344,34).
V sabljanju z mečem je bil najboljši Sang Joung Park iz Južne Koreje. V finalu je nekdanji mladinski svetovni prvak s 15:14 ugnal svetovnega prvaka, Madžara Gezo Imreja, sicer dobitnika srebra v Atenah 2004 in brona v Atlanti 1996.
Kitajca slavila v dviganju uteži
Kitajka Vej Deng je s svetovnim rekordom prepričljivo osvojila zlato medaljo v dviganju uteži v kategoriji do 63 kg. Skupaj je dvignila 262 kg, v potegu 115 kg, v sunku pa 147 kg. Srebrne kolajne se je veselila Hjo Sim Čoe iz Severne Koreje (248 kg), bron pa Kazahstanka Karina Goričeva (243 kg).
Tudi v dviganju uteži pri moških v kategoriji do 69 kg je zlato odšlo na Kitajsko. Zmagal je Džijung Ši s skupno 352 kilogrami, le kilogram manj pa je dvignil predstavnik Turčije Danijar Izmajilov. Tretji je bil Izat Artikov iz Kirgizije (339 kg). Ši je v potegu zmogel 162 kg, v sunku pa 190 kg.