MMC na prizorišču
www.alesfevzer.com
Po prvem olimpijskem treningu je bil Peter Prevc zelo zaskrbljen in kar malce jezen, po drugem pa je bilo nedvomno nekoliko boljše volje. Foto: www.alesfevzer.com
       Nobena medalja ni bila in ni kar tako potrjena. Za vsako se maksimalno potrudiš in na vsaki tekmi pokažeš največ, kar znaš. Kdaj ti uspe, kdaj ne. V vsako medaljo je vloženega res veliko truda.       
 Peter Prevc
Reuters
Peter Prevc je za Val 202 povedal, da je prva stvar, ki jo zjutraj naredi, to, da odpre www.rtvslo.si. Foto: Reuters
VIDEO
Janus: Imamo še veliko rezerve

Dodaj v

Prevc: Če si v formi, ni važno, na kakšni napravi je tekma ali ob kateri uri

Od Oberstdorfa s skoki ni zadovoljen
7. februar 2018 ob 21:59
Pjongčang - MMC RTV SLO

Slovenski olimpijec z največ medaljami z velikih tekmovanj je v Pjongčangu Peter Prevc. Med drugim ima 25-letni skakalni as iz Dolenje vasi tudi že dve olimpijski kolajni.

V Sočiju je Prevc "pobral" dve odličji, ko je bil na veliki napravi bronast, predtem pa na srednji srebrn. Obakrat se je v Rusiji na najvišjo stopničko zavihtel Poljak Kamil Stoch, ki je tudi v Južni Koreji glavni favorit za zlato. Peter bo kolajni branil na svojih tretjih igrah. V slovenski peterici so trije debitanti, je pa Jernej Damjan še izkušenejši od Prevca, saj je eden izmed treh slovenskih športnikov v Pjongčangu, ki bo na igrah nastopil četrtič.

"Olimpijske igre so največji športni dogodek in to je to. Ob vseh tekmah, ki jih športnik ima, velikokrat nanje gleda kot na eno vmesno tekmo. Gre za neko razbitje monotone sezone, ko ni, ko prideš na prizorišče, kaj drugega kot le hotel in skakalnica. Tu vidiš še druge športnike in športe," je povedal Prevc in glede spominov dodal: "Ko sem bil v Vancouvru, sem bil star toliko, kot je zdaj Timi Zajc, ne spomnim se ga pa skoraj nič. Samo malo tekme in velikih oči, ko smo v jedilnici gledali najboljše smučarje tistega časa. Težko rečem, na kaj sem bil tedaj osredotočen. Vem, da je bilo kar sproščeno. Na Soči pa so spomini nedvomno lepi, samo smo o tem v tem času povedali že veliko. Medalji zagotovo malce bremenita, ker se veliko pričakuje, ampak to so stvari, ki jih je treba odmisliti, še posebej na dan tekme. Dejstvo je, da ti tedaj nič ne pomagata."

Pred dvema letoma je bila sezona popolnoma v znamenju Petra. Slovenski šampion je kot za stavo zmagoval na tekmah svetovnega pokala, dvignil zlatega orla, postal svetovni prvak v poletih in hkrati osvojil tudi oba kristalna globusa. Potem so nastopile težave v lanski sezoni, ki jih tudi v olimpijski zimi še ni rešil. Je pa forma skozi sezono rasla. Vmes je bil del ekipe, ki je osvojila srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih, kar je bila že njegova osma z velikih tekmovanj. Zatem se je po skoraj letu dni še zavihtel na oder za zmagovalce, ko je bil v Zakopanah tretji.

Od Oberstdorfa s skoki ni zadovoljen
Vendarle pa v poljskem skakalnem središču s skoki ni bil zadovoljen: "V Zakopanah sem bil zadovoljen s stopničkami, rezultatom, po pravici povedano pa s skoki ne. Od Oberstdorfa niso vrhunski, le kakšen posamezen se izlušči, ampak mislim, da je še kar nekaj stvari treba popraviti. Težko se zgodi kakšen preblisk in je kar vse rešeno. Držati se je treba stvari, ki grejo in skušati spraviti krivuljo navzgor."

Že v soboto bo Prevc branil srebro na srednji napravi, na katerih v svetovnem pokalu ne skačejo več, so pa pomemben del priprav, ko se dela baza za zimo. Tako kot praktično vsem Slovencem tudi njemu bolj odgovarjajo večje naprave, a ob tem Prevc dodaja: "Ko si v formi, ni pomembno, na kakšni skakalnici si. Praktično vsak skakalec je raje na veliki. Sploh zadnja v Willingenu je bila največja velika naprava v svetovnem pokalu. Zdaj pa smo na taki, ki pa tudi ni tako majhna za srednje skakalnice. Tam, kjer imaš tekmo, imamo vsi enako skakalnico, enak profil, in tam se je treba znajti." Podobno pravi tudi za uro, saj bodo tekme v Pjongčangu za skakalne ob nenavadnih urah, saj bodo pozno zvečer, a so podobno lovci na daljave izkusili že ob lovljenju olimpijskih kolajn v Sočiju.

"Če si v formi, je vseeno, kdaj je tekma, lahko ob 6.00 ali pa ob polnoči. V Sočiju smo vzpostavili ritem, da je bil kar slovenski čas. Sploh nismo menjali ritma in smo hodili spat ob treh ali štirih zjutraj, nato pa vstajali ob 11.00, da je bilo vse normalno. Verjetno bomo tudi tukaj hodili pozno spat, da bomo čim dlje spali in bomo zvečer čim bolj spočiti. Urnik sprejmeš, kakršen pač je, in se s tem ne obremenjuješ. Če bi izbiral, bi šel tudi takoj po tekmi v Willingenu, ki je bila zgodaj dopoldne, na pot," je sklenil zmagovalec svetovnega pokala v zimi 2015/2016.

Iz Pjongčanga

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Galaxy0312
# 07.02.2018 ob 23:22
Peter Prevc je za Val 202 povedal, da prva stvar, ki jo zjutraj naredi, je, da odpre www.rtvslo.si¸

Upam le, da ne bere komentarjev
Bivši uporabnik
# 07.02.2018 ob 23:38
Peter Prevc je za Val 202 povedal, da prva stvar, ki jo zjutraj naredi, je, da odpre www.rtvslo.si to je glih to je problem, on teh komentarjev nebi smel brat..razn ce ga to motivira?? sam dvomim .to lahko tud vpliva na samo tekmo..sam .ce ima kdo vse postimano tak kot treba, ga nic ne zmoti...srecno prevc!..od mene nimas nobenih pricakovanj, pa ne zato kr ne verjemem vate..v eni sezoni imas rekord po stevilutock,, najvec zmag v eni sezoni, najvec skokov imas preko 230m c se ne motim,planico obiskal okol 100000 ljudi v treh dneh, in jst med njimi, in se bi lahko nasteval..car, legenda, tud ce zaserjes cele olimpijske.,, lej, ti si LEGENDA!
annova
# 08.02.2018 ob 08:08
Meni se sploh ne zdi, da bi Peter jamral. Je pač povedal to, kar sam čuti. Iskreno.
Jerica
# 08.02.2018 ob 07:15
Remix, seveda je možno...najboljši in najbolj aktualen primer za to je Stoch...pobral je vse kar se je dalo pobrati, potem pa je bil nekaj časa praktično neviden.... pa ni edini...

Peter je bil zadnjih nekaj sezon konstantno v vrhu ali vsaj v njegovi neposredni bližini...pač, padec forme- s tem mogoče tudi motivacije je bilo prej kot slej pričakovati- saj ni robot! Ste roboti vi, ki ne razumete, da življenje ni vedno samo eksponentna krivulja? Vaš lajf pa mora biti res zavidanja vreden... :P

Vsi bi raje videli "dobrega starega" Prevca, ampak trenutna realnost pač ni združljiva z (našimi) visoko kategornimi predstavami. In verjamem, da se on najbolj sekira, čeprav tu gor včasih izgleda tako, kot da so si nekateri vzeli za življenjsko delo, da s "poglobljenimi" kavčarskimi analizami rešijo (poglobijo?) njegovo krizo.

Nekateri res nimate kaj početi v življenju... Jaz bom navijala, z vami ali brez vas :D
veza
# 08.02.2018 ob 03:54
Peter, če to res bereš, vedi, da ti nihče ne zameri, če sedaj nisi v formi, toliko si dosegel in toliko krat si nas razveselil, da smo in bomo vedno navijali zate in za vse naše.
Hudo pa nam je, ko vidimo, da se mučiš in da ne veš, kaj se je zgodilo, ali pa veš, in nočeš tega povedat, ker pač ni za javnost.
Vsekakor skakati znaš in prej ali slej boš našel pravo pot in se vrnil v svetovni vrh. Prej boš pa moral še razčistiti z vzroki za padec forme in potem bo vse lažje.
Vse je na tebi, niso drugi krivi, ne za uspehe, ne za neuspehe, to naj bo začetek prenove in potem naprej, srečno!
council
# 07.02.2018 ob 23:59
Ko nekaj karkoli delaš z užitkom se šele začne tisto pravo, da izpade kot prava čarovnija!
Ejga
# 08.02.2018 ob 07:37
Nekateri smo že takrat, ko je bila Prevčeva pravljica vedeli, da bo težko, oz. skoraj nemogoče ponoviti tako sezono. Če bi ljudje poznali vsaj del športne psihologije, katera je še bolj izrazita pri skokih, ne bi pisali tako negativnih komentarjev. Morda bi Peter moral obrniti ploščo in začeti razmišljati tako, kot njegov prijatelj Damjan. On vselej pravi, da je važno, da on uživa! Peter, uživaj še ti, če se boš samo sekiral vidiš, da ne gre po željah. Uživaj in ne obremenjuj se z rezultati.
kolesar666xl
# 08.02.2018 ob 09:17
če bi bil janus vsaj malo 'pameten' bi prevca izoliral od novinarjev, ker ga ti tako ali tako nimajo več kaj pametnega za vprašati, peter pa tudi nič pametnega nima več za povedati že najmanj eno leto.
veza
# 08.02.2018 ob 03:42
Rezerve imamo še veliko, pravi Janus, to je dobra ugotovitev, sedaj naj še pogrunta, kako to rezervo izkoristiti v pravem trenutku in to bo to.
lolek111
# 08.02.2018 ob 00:12
Če si v formi tudi ni važno s kakšnimi smučmi skačeš.
1VIDOVICMARTIN
# 07.02.2018 ob 22:42
Vse se enkrat obrne. Upam da boš vsaj odpiral usta ko bodo igrali Zdravljico.
veteraninsin
# 08.02.2018 ob 09:32
Kolesar@

Se strinjam, da pobiranje izjav pri Perotu s strani novinarjev postaja patetično in melodramatično. Prvič zato, ker rezultatov ni. Predvsem pa zato, ker so popolnoma neinventivni in nekreativni oni, novinraji. Peter P je pameten dovolj, da razume in ve, da folk od njega pričakuje zanimive, pestre odgovore, kar pa je nemogoče in se strinjam, da bi morali to raboto omejiti. popolna blokada ? Hm. tvegano. še dodaten pritisk na šampiona - tako mislim
Bolek
# 08.02.2018 ob 09:13
Če bi bilo tako enostavno, kot nekateri tukaj pišete, bi probleme rešili z levo roko.

Samo poglejte Schlierenzauerja, najboljšega skakalca vseh časov, ki je ravno tako padel v globoko luknjo. Že nekaj let se trudi, da bi se vrnil med najboljše, pa mu nikakor ne uspe, pri tem pa ima na razpolago vse strokovnjake, ki jih Avstrija premore, najboljšo opremo in dovolj denarnih sredstev.

Ni to tako enostavno!
Bivši uporabnik
# 07.02.2018 ob 22:42
A prevc je "dobitnik največ medal"? Nism vedu, da se v deskanju zgldujejo po olimpisjih v Atenah 1896 in Košir ni dobil medalji ne za 2. in ne za 3. mesto.
forhand
# 08.02.2018 ob 11:40
Ali stroka res ne more pomagati Petru do ponovnega vzpona, saj skakati verjetno ni pozabil.
Gre verjetno le za nekatere manjše korekcije in morda male popravke v glavi.Torej če stroka tega res ne zmore, se mra posloviti.Poljaki so z novim trenerjem naredili pravi bum.
Sicer pa Peter poskušaj skakati po svojih občutkih brez prišepetalcev in uspeh bo verjetno tu.Go on...
bobipalčka
# 08.02.2018 ob 09:13
Glede na štarartno listo kvalifikacij, se je Janus odločil za Timija namesto za Semeniča. Ostali naši na tretjem treningu niso skakali.
Celjan27
# 08.02.2018 ob 08:21
Remix:

Lahko. Osebno poznam enega izmed skakalcev. Povedal mi je, da so skoki 90% psiha in da ce “doma” ne stima, tudi na skakalnici ne.

Pero se je pred dvema letoma odselil od mame k punci. Samo povem fakte, poveze lahko vsak sam.
firtoh
# 08.02.2018 ob 07:48
Slovenec sem.Ne jamram.Iščem rešitve
peglezn
# 08.02.2018 ob 07:29
Pero, ti samo skoči... ne rabiš tule nam filozofirat.

Pa kako korejko pikni dol, če si že tam ;-)
FallenLeah
# 08.02.2018 ob 00:44
Janus: Tako je izgledal trening.

Hvala, Goran, rezultate si lahko tudi sami pogledamo. Povej kaj, česar mi sami ne znamo ugotoviti.
Vitez
# 07.02.2018 ob 22:15
Nisi v formi.
Svit-1
# 08.02.2018 ob 08:12
Preveč filozofiranja! Stalno govori, da mora biti sproščen, da mora uživati, biti miren, ... . Tekma je in mora biti napeta do konca. Moraš znat obvladovat pritiske. Drugače pač nisi tekmovalec. Za užitek skačeš na treningu v Planici ...
Remix
# 08.02.2018 ob 05:13
Nemores dve sezoni bit v vrhu in kr naenkrat pozabit skakat. Skoda kr traja tolko casa, skoda takega talenta
trolicnez
# 07.02.2018 ob 22:07
Ajde pero nehi jokat. a si dec al nisi, madona.
Boby21
# 08.02.2018 ob 08:59
Dobra češplja vsakega moškega zmeša.
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!