OI 2018
Petra Majdič
Petra Majdič ... Foto: Reuters
... in Bogdan Gabrovec sta slovenske nastope ocenila s pozitivno oceno. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska dobitnika medalj iz Pjongčanga Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Jakov Fak strnil misli po...
VIDEO
Ta medalja ni samo moja
VIDEO
Košir osvojil svojo tretj...

Dodaj v

"Nekateri bodo zamujeno priložnost dojeli šele čez nekaj let"

Petra Majdič: Slovenski smučarski tek naredil velik korak naprej
25. februar 2018 ob 11:36
Pjongčang - MMC RTV SLO, STA

Prvi oceni ZOI v Pjongčangu sta podala tudi legenda slovenskega smučarskega teka Petra Majdič in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec, ki se strinjata, da so bile igre za Slovenijo uspešne.

Majdičevo, nosilko bronaste medalje iz ZOI leta 2010, so slovenski športniki navdušili, ne samo zaradi osvojenih odličij, pač pa tudi zaradi nekaterih uvrstitev mladih športnikov med deseterico.

Azija je specifična
"Za igre bi na splošno dala zelo pozitivno oceno. Azija je specifična, saj je
zaradi časovne razlike težko spremljati vse, tekme so bile ali zgodaj zjutraj ali ponoči, to je bil morda 'hendikep' in ni bilo tiste prave evforije. Tudi mogoče mraz za tekmovalce, nekonstantne vremenske razmere, to so bili minusi, plusi pa absolutno ta druga medalja, tudi tista Jakova Faka. Tako Žan (Košir op. p.) kot tudi Jakov nista zlahka prišla do medalje, oba sta imela zelo težki dve ali tri leta za sabo. A na najpomembnejši tekmi sta poskrbela za svetli presenečenji, to je to," je ocenila Majdičeva.

Starejši preveč pozornosti posvečali olimpijskemu nastopu
Pozitivno so jo presenetili nekateri mladi športniki, ki so nastopili neobremenjeni in tudi zato dosegli lepe rezultate z uvrstitvami med deseterico. "Malo starejši so morda posvečali (pre)veliko pozornosti olimpijskemu nastopu. Bolj lahkotno bi morali pristopiti, se manj obremenjevati, saj nikakor nisi mogel naštudirati vseh tekmovališč. Mlajši, ki so bili neobremenjeni, so bolje 'prišli čez'. To se je pokazalo v alpskem smučanju, tudi v smučarskih skokih. Super, da imamo vsaj dve kolajni, za veliko večino je to verjetno kar nad pričakovanji. Nekateri pa bodo zamujeno priložnost dojeli šele čez nekaj let."

Čista napaka posameznika
Tudi njo so navdušile dobre predstave hokejistov, ki jih je nekoliko pokvaril le dopinški prekršek Žige Jegliča. "Hokejisti so znova dvignili Slovenijo, dopinški primer je bil res površnost, čista napaka posameznika. Verjamem pa, da ni bilo zlonamerno. Igralci so pokazali fenomenalne predstave, ne zanima nas, če so igrali hokejisti iz NHL-a ali ne, vsi imajo možnost priti, čez 10 let nihče tega ne bo več vedel," je povedala Majdičeva in smučarski tek ocenila iz slovenskega zornega kota.

Slovenski smučarski tek naredil velik korak naprej
"Slovenski smučarski tek je naredil velik korak naprej, Anamarija (Lampič op. p.) je bila fenomenalna, ni pa mi bilo všeč, kaj se je dogajalo s tistimi razprtijami v ekipi, to ni v redu. Mlajše so
svojo vlogo opravile več kot odlično, naredile rezultat, presenetile tako z izjavami, pojavnostjo, super dobro, same čestitke, pohvale ekipi. Pri fantih je še težko, nam se še ni zgodil Klaebo, a je trener Stefano Saracco prinesel nekaj sproščenosti, neobremenjenosti. Bomo videli, kaj bo sledilo."

Ponovitev iz Sočija ni bila mogoča
Prvi mož krovnega olimpijskega gibanja v Sloveniji je že pred igrami napovedoval, da bo dosežek izpred štirih let iz Sočija 2014, kjer je Slovenija osvojila osem kolajn, težko ponoviti, saj so priložnost po menjavi generacij dobili številni mlajši člani reprezentanc: "Kot sem govoril ves čas pred, med in zdaj po igrah, sem bil prepričan, da bomo imeli v Južni Koreji nekaj dobrih rezultatov, in to se je zdaj na neki način tudi uresničilo. Ponovitev iz Sočija ni bila možna, ker je nabor tekmovalcev takšen, kot je. Zaradi omejenega bazena športnikov si ne moremo vsako leto oziroma na vsakih igrah privoščiti, da bi imeli toliko ekstremno dobrih uvrstitev."

Športniki redko gledajo na papirne zgodbe
Dopinški prekršek hokejista Jegliča je sicer nekoliko očrnil uspehe ekipe, a Gabrovec to pripisuje površnosti vpletenih. "Skoraj nisem mogel verjeti, da se lahko takšna malomarnost zgodi športniku. Morda prav zaradi tega, ker se športnik ukvarja z dvema treningoma na dan, tekmami in se ne posveča toliko preostalim zadevam. A odgovornost trenerjev, tudi zdravnika v reprezentanci, bi morala biti večja. Pri športnikih je tako, da redko gledajo na papirne zgodbe. Nekateri tudi ko podpišejo pogodbo, ne preberejo, kaj so podpisali. Če bo prekršek dokazan kot nameren in ne kot malomarnost, bo imelo to posledice, kar lahko pomeni konec kariere. In če smo pošteni, gledano z vidika ekipe, bi lahko bili z Jegličem še boljši in bi morda lahko govorili o presežku, saj so res odlično igrali," je dejal.

To ni bistveno slabši rezultat, kot je bil pričakovan
"Ne strinjam se s pavšalnimi ocenami, češ da je to, torej dve kolajni, bistveno slabši rezultat, kot je bil pričakovan. Ker ni. Preprosto zato, ker če bi se zadeve
po športni sreči izšle nekoliko bolje, bi se tudi Kranjčevo (alpski smučar Žan, op. p.) četrto mesto hitro spremenilo v medaljo, tudi Flisar (smučar prostega sloga Filip, op. p.) bi lahko ob malo bolj ugodni zgodbi imel kolajno."

Mladi rod začel z zelo dobrimi rezultati za starostno skupino
Vesel je, da so svoje priložnosti dobro izkoristili tudi nekateri mlajši športniki: "Predvsem me veseli dejstvo, da je t. i. mladi rod, mladinski pogon, na svojih prvih olimpijskih igrah zanje začel z zelo dobrimi rezultati za njihovo starostno skupino. To je dodana vrednost in odločitev, da damo mladim priložnost, da se začnejo uveljavljati v rani mladosti, je bila prava."

Ž. K.
Prijavi napako
Komentarji
KiNgKoNg
# 25.02.2018 ob 11:55
Bogdan Gabrovec je še vedno predsednik OKS? Po izjavah glede deskanja sem resnično pričakoval, da bo do zdaj že bivši. Naj kar ostane v Koreji.
primorec1111
# 25.02.2018 ob 11:50
No ja Tina Maze pa bi bile še +3 medalje :)
Kris
# 25.02.2018 ob 12:32
Že v Sočiju smo vedeli, da bo te rezultate težko (nemogoče) ponoviti. Mazetka je bila na vrhuncu, medtem končala kariero, kar je že -2 medalji. Prevc je prihajal v svoje najboljše obdobje, sedaj je v rezultatskem downu (-2). Koširju so vzeli eno disciplino (-1), edino možnost pa je izkoristil. Fabjanova je v zatonu, Gregorinova pa na dopingu, pa smo na eni ubranjeni medalji. Edini, ki je rezultatsko zrasel z primerjavi z Sočijem, je Fak (+1). Razočarali so predvsem smukači, za katere je dve sezoni nazaj izgledalo, da bodo l. 2018 pri vrhu, a s(m)o se grdo ušteli. Za skakalce je bilo nerealno pričakovati, da se bodo po slabši sezoni (sicer z nekaj presenečenji) enakovredno borili za medalje s Poljaki, Norvežani in Nemci. Pozitivna ocena gre Flisarju, tekačicam, hokejistom ter odlična ocena obema medalistoma. Mene je bolj kot slaba predstava nekaterih naših groza dejstva, da bodo igre 2022 spet v Aziji, torej spet isti šmorn. Vstajanje sredi noči in zmačkano gledanje prvih jutranjih prenosov. Upam, da bodo igre 2026 spet v Evropi, kamor spadajo. Kandidati zaenkrat Calgary, Sapporo, Stockholm ter Sion v Švici.
Semin
# 25.02.2018 ob 12:00
Hvala fak hvala kosir.skoda za 4.mesto kranjca.pozitivno presenetile tekacice.seveda ne vse.kapo dol risom.skakalci in alpinci zal turististicno.igre pa porazne
acMilan
# 25.02.2018 ob 11:47
par dni nazaj mi je facebook ponudil spomin na mojo objavo izpred 4ih let, ko smo se veselili osme medalje... zdaj smo zadovoljni z dvema in govorimo o koraku naprej... a smo gledali iste OI?
drg
# 25.02.2018 ob 12:49
Glede na to, da se imamo za narod zimskih športnikov, so te OI porazne. ;)
Umivalnik
# 25.02.2018 ob 13:35
Prevc je sel na pocitnice, zdj bo pa zibal. Bojo pa vsaj obcutki dobri. Turizem po slovensko.
watwat
# 25.02.2018 ob 12:11
Seveda smo glede na situacijo lahko zadovoljni z dvema medaljama. Najlažje je bluziti vsepovprek, brez dejanskega razmisleka "v Sociju smo jih osvojili pa 8!" En dober tekmovalec v alpskem smučanju ti hitro da 2 ali 3. In glede na to, da je Ilka poškodovana, pač smo kjer smo. Tudi Košir ni imel možnosti osvojiti dveh medalji kot jih je imel v Sočiju. Spet pametujete brez vsebine.
Zbornaya Komanda
# 25.02.2018 ob 13:51
Ko boste tako kot ob vsakih igrah delali tisto lestvico po številu medalj na prebivalca, naredite prosim še lestvico po dobljenih dopinških prekrškarjih na prebivalca.
raknac navi
# 25.02.2018 ob 12:15
Nesprejemljivo je tako s strani Petre kot Gabrovca, da opravicujeta doping. Fuj in fej!
Damoklej
# 25.02.2018 ob 17:46
Sedaj se počasi le zavedamo kaj je bila Tina za Slovenijo. Eni sicer še vedno udarjajo po njej. Toda Tina je bila svetovna zvezda in lahko smo veseli in ponosni da smo jo imeli v naši reprezentanci. Tudi na tujih kanalih so imeli povedat kaj o njej samo tu bolj malo.
Bolek
# 25.02.2018 ob 16:59
Največji uspeh v Pyeongchangu so dosegli slovenski politiki in funkcionarji, ki jih je bilo tam kot smetja. Če vse skupaj seštejemo, jih je bilo tam verjetno več, kot pa športnikov. Lepo je potovati na izlete na račun davkoplačevalcev, doma pa imamo reveže, ki še za kruh nimajo, npr. upokojence z minimalno pokojnino. Ne vem, če ti tovariše kdaj pomislijo na te uboge ljudi.
forhand
# 25.02.2018 ob 15:19
Miha Verdnik : po poškodbi Štuhčeve smo obrnili ploščo? Če ne bo imela enakih pogojev kot Tina jo lahko zares odpišemo. Bojijo se Masija, ki bi naredil red in bi taki strokovnjaki ala Verdnik za vedno odleteli. Sicer pa se morajo vsi izgledovato po Faku in Koširju. Je pa bilo na Olimpijadi preveč turistov še posebej tistih funkcionarskih.
grapar
# 25.02.2018 ob 14:50
Končno konec tega cirkusa. Današnji dan je ponudil tako naravno kuliso, da bi bi bilo gledanje TV pravi kriminal. Najboljši šport je tisti, ki ga zganjamo sami in le sami lahko kaj naredimo zase, za lastno prepoznavnost pred samim seboj. Kdo pa se je dol pripeljal stotinko preje ali kasneje pa je stranskega pomena.
in Bac ill
# 25.02.2018 ob 12:54
največji zmagovalec je gabrovec! ne glede na rezultate , ne glede na izjave ima mandat bez ograničenja trajanja in mesečno plačo 34.000
Semin
# 25.02.2018 ob 12:16
Res je watwat.pa ze novembra se je vedelo da so skakalci cistboutvin da pero nima sans.vseeno igre zelo porazne.a smo pozabili na vse turiste??
Bolek
# 25.02.2018 ob 17:34
Da ne bo samo negativno komentiranje.
Danes lahko postanejo vrhunski športniki samo dekleta in fantje iz premožnih družin, kateri so že preskrbljeni rudi za življenje po končani športni karieri.

Če pomislimo, da morajo športniki za doseganje solidnih rezultatov trenirati vsak dan po več ur, le ti potem nimajo časa za študij, ali pa izobraževanje v kakem drugem poklicu. Kariera vrhunskega športnika traja tam nekje do 30 leta in tako pri 30 letih ostane brez poklica in brez finančnih sredstev, praktično na cesti, nihče ga več ne povoha.
Ostali, nešportniki se pa med tem šolajo in izobražujejo in si najdejo eksistenco za nadalnje življenje.
Zato je treba športnike še bolj občudovati, da so pripravljeni žrtvovati svojo eksistenco za čast in promocijo države.
odlekiran
# 25.02.2018 ob 17:10
Kako brezvezno olepšavanje stanja. Pa stalno prijateljsko tovarško korektno komentiranje. Petra pejt domov.
Najbolj pa mi dvigne pritisk nakladanje o nekakšni sproščenosti, neobremenjenosti, takma na OI naj bi bila kot vsaka...bla bla. Lepo je povedal Massi, to so tekme življenja in tako jih je treba tudi jemati. Torej popolnoma osredotočeno, tako fizično, psihološko, tehnično, materialno (smuči, maže, dresi, servis). Pa prave ljudi za psiho, fizioterapijo, prehrano...
95% naših bi pa sproščeno in neobramenjeno...za bruhat. Temu se reče TURIZEM. Največja težava pa je, da jim s temi floskulami možgane perejo trenerji. Seveda jim to ustreza, ker se ni treba preveč naprezat. Nihče pri nas ne živi od rezultatov ampak od zlizanosti s sistemom. In tako nam funkcionira cela država.
slovenc pa pol
# 25.02.2018 ob 14:28
bogdan naj pa odstopi...ali se naj pa skrije !!!
KiNgKoNg
# 25.02.2018 ob 13:19
Tale številka glede plače je prava?
frozen pingvin 4
# 25.02.2018 ob 18:09
"Nekateri bodo zamujeno priložnost dojeli šele čez nekaj let"

zamujena priložnost...odvisno katerega športnika vprašaš...

nekateri bi jo zamudili le, če bi ostali doma...tako pa so imeli priložnost za fajn izlet, super žure, džabe kondome in neomejene količine riževega žganja...
forest9
# 25.02.2018 ob 19:03
Meni se zdijo končni rezultati kar dobri, vsekakor bi bilo presenečenje, če bi bili boljši, naj si še tako želimo. Kolajni sta osvojila dva izkušena tekmovalca, ki že imata kolajne, in sta kljub dvema prejšnjima slabima sezonama uspela pokazati največ ob pravem trenutku. Morda, bi po takšnem "receptu" lahko bila pri kolajnah tudi Prevc, pa Flisar, a pač nista-pametovati zakaj nima smisla. Sicer pa si vsi z uvrstitvami med deseterico zaslužijo pohvalo. Pa morda še kdo, ki je presegel pričakovanja. Se pa strinjam, da jemati na OI nekoga, ki se ne uspe uvrstiti recimo v 20-erico ali 30-erico (odvisno spet od discipline, nekje je dosti več konkurence - recimo biatlon, nekje manj), nima smisla jemati s sabo. Dobro, za ekipno tekmo mogoče.
Applecore
# 25.02.2018 ob 17:25
Ne razumem, kako lahko nekateri na tem portalu igre ocenjujete kot neuspešne. Zavedati se moramo, da je bil Soči 2014 rezultatsko izjemen in ga bo precej težko, če ne že domala nemogoče ponoviti. Nadalje je bila letošnja sezona zimskih športnikov precej skromna: skakalci niso na nivoju forme izpred štirih let, Tina Maze je končala kariero, Ilka se je (žal) poškodovala. Deskarjem so vzeli paralelni slalom. Ob Fakovem padcu forme pred OI smo se lahko upravičeno bali, da ne teh igrah Slovenija sploh ne bi osvojila medalje, kar se je slovenski delegaciji na ZOI že nekajkrat zgodilo (1992, 1998, 2006). Če omenimo še dejstvo, da so slovenski športniki na posameznih zimskih igrah pred Sočijem osvojili največ po tri medalje in da je edini dve zlati medalji osvojila Mazejeva v Sočiju, nad letošnjim izkupičkom srebra in brona enostavno ne moremo biti razočarani.

Sam sem ponosen na vse naše zimske športnike, še posebej na Faka, Koširja in Rise, in tudi z rezultatskega vidika bi Pjongčangu 2018 dal pozitivno oceno!
Jazst2
# 25.02.2018 ob 16:09
A lahko kdo definira "neuspeh"? Ker očitno je uspeh vse po vrsti..

Kot da bi bil konec sveta, če bi enkrat nekdo priznal, da je to pač neuspeh. Pa kaj, saj se tudi neuspehi dogajajo... glavo gor in naprej!
dadinho10
# 25.02.2018 ob 15:51
"Ne strinjam se s pavšalnimi ocenami, češ da je to, torej dve kolajni, bistveno slabši rezultat, kot je bil pričakovan. Ker ni. Preprosto zato, ker če bi se zadeve po športni sreči izšle nekoliko bolje, bi se tudi Kranjčevo (alpski smučar Žan, op. p.) četrto mesto hitro spremenilo v medaljo, tudi Flisar (smučar prostega sloga Filip, op. p.) bi lahko ob malo bolj ugodni zgodbi imel kolajno."

no ja, kako pavsalno je lahko reci, da bi se kranjcevo 4. mesto hitro lahko spremenilo v kolajno....kako? casovno je bil kar dalec, pred njim 3 vsl, ki so tako ali tako korak pred drugimi, njemu se je to 4. mesto lepo vsedlo, ker s kaksno napako manj ali pa s kaksnim odstopom manj, bi lahko bil prej 6,7,8, kot dobitnik medalje.. je pa res, da bi prav prisel odstop pinturoja ali hirschera, vendar se zanasati na odstope drugih je malo prevec klisejsko....
tudi fliser...kaksna je ta bolj ugodna zgodba? ne vem, govorimo kot da je bil stotinko, milimeter ali pa misjo dlako oddaljen od medalje, pa niti ni prisel v finale.......
potej zgodbi lahko tudi recemo, da je medalja faka bila posrecena, ker je eto zadel vseh 20 strelov, pa bil se dovolj hiter......da je zan imel sreco z zrebom in napako francoza v malem finalu.......
realnost je taksna kaksna je, 2 medalji sta lepi, je pa res da imamo srebro in bron, nismo uspeli vzeti zlato....dejstvo je da je nekaj mladih nastopilo lepo, spodbudno, pa vendar je treba povedati, da smo tudi v svojh vrstah imeli turiste, ki rezultatsko niso naredili ama bas nic...
lolek111
# 25.02.2018 ob 14:21
Ne vem zakaj tukaj nekaj pametuje, saj so vsi imeli enake pogoj, kakor ona pa jih ni izkoristila.
in Bac ill
# 25.02.2018 ob 12:48
a kranjčeva lesena medalja ne šteje?
Celjan27
# 25.02.2018 ob 18:46
Za 69 slovenskih turistov je lep izlet, dva pa sta dejansko nekaj odnesla.

Šalo na stran, ampak te OI so popoln neuspeh. Predvsem z vidika SZS-ja in OKS-a. Začelo se je že z neumnim izbiranjem zastavonoše, zapletlo z dopingom in ko bi pri Koširju morala v bran stopiti zveza, je dala rep med noge.

Kdor opravičuje povprečne nastope slovesnskih športnikov, je tudi sam povprečnež. Jaz se osebno trudim, da sem najboljši v svojem poklicu - to pa je tudi naloga "resnih" športnikov.

Za zlate medalje je potrebno ogromno odrekanja in dela. Za 10. mesto pa malce več treninga.
Albus
# 25.02.2018 ob 16:46
Ne strinjam se s pavšalnimi ocenami, češ da je to, torej dve kolajni, bistveno slabši rezultat, kot je bil pričakovan. Ker ni. Preprosto zato, ker če bi se zadeve po športni sreči izšle nekoliko bolje, bi se tudi Kranjčevo (alpski smučar Žan, op. p.) četrto mesto hitro spremenilo v medaljo, tudi Flisar (smučar prostega sloga Filip, op. p.) bi lahko ob malo bolj ugodni zgodbi imel kolajno.

To pa je neumnost od izjave. Če rezultat ni bistveno slabši od pričakovanega zakaj potem "če bi to in če bi to" bi bilo pa bolje? Torej očitno ni ok?

Sam menim da je manjše razočaranje - pa ne zato ker bi bila sezona dobra ampak ravno zato ker je sezona slaba. Očitno smo pri zimskih športih v manjši krizi (ni nekega ultrašampijona)
cicarito
# 25.02.2018 ob 15:33
Vsekakor smo lahko razoćarani nad doseženi rezultati...vsa čast izjemam. Od 71 olimpijcev si jih po moji grobi oceni vsaj tretjina ni zaslužila nastopa na olimpijadi. Mislim da podatek da smo
peti po številu olimpijcev na število prebivalcev tudi pove dovolj. Menim, da če se tekmovalec
ni sposoben uvrstiti vsaj med 30 nima kaj početi na olimpijadi. Glede na to da ne spadamo med eksote si OKS ne bi smel privoščiti tako število "turistov". Tebi Grapar pa samo v vednost da sta rekreacija in spremlajnje športa po TV lahko zelo lepa kombinacija.
Bobrock
# 25.02.2018 ob 13:23
uspešne glede česa
Webb
# 25.02.2018 ob 12:40
Sploh tisti, ki tekmujejo v športih z 10 resnimi nasprotniki.
magjack
# 25.02.2018 ob 12:22
ah dajte no mir...VSAK je lahko tako zelo dober, ce trenira in trenira in ima omogocen KAKOVOSTEN trening...nehajte o generacijah, ker tisto leti predvsem na neko drugo misico, ki to v bistvu ni, se jo pa da ravno tako trenirati...in nasi mladi sportniki so izjemni! Zgled je fantasticen...
in Bac ill
# 25.02.2018 ob 12:43
tudi ona bo še vrnila medaljo za nazaj, ko bodo izboljšali teste
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!