Smučarski teki
Anamarija Lampič
Anamarija Lampič se je v polfinale uvrstila kot najhitrejša tretjeuvrščena tekmovalka v četrtfinalnih skupinah Foto: EPA
       V polfinalu me je na klancu malo zmanjkalo. Vseeno sem vesela, čez štiri ali osem let pa spet napadem.       
 Anamarija Lampič
Katja Višnar je v kvalifikacijah dosegla peti čas, nato pa obstala v četrtfinalu. Foto: Reuters
Norvežanka Maiken Caspersen Falla je predala naslov olimpijske zmagovalke v šprintu Švedinji Stini Nilsson. Foto: Reuters
Mihi Šimencu se je nastop v četrtfinalu izmuznil za 26 stotink sekunde. Foto: Reuters
Johannes Hoesflot Klaebo je v finalu napadel na vzponu in si pritekel naslov olimpijskega zmagovalca. Foto: Reuters

Nilssonovi zlato v klasičnem šprintu, Lampičeva sedma

Klaebo na vzponu do olimpijskega naslova
13. februar 2018 ob 09:26,
zadnji poseg: 13. februar 2018 ob 13:48
Pjongčang - MMC RTV SLO

Švedinja Stina Nilsson je postala olimpijska zmagovalka v klasičnem šprintu smučark tekačic. Od Slovenk se je najbolje odrezala Anamarija Lampič, ki je nastopila v polfinalu, na koncu pa je bila sedma.

Skozi kvalifikacijsko sito so se v izločilne boje šprinta uvrstile tri slovenske tekačice, najbolje je svoj nastop opravila Katja Višnar, ki je dosegla 5. mesto, za zmagovalko kvalifikacij, Švedinjo Stino Nilsson (3:08,74), je zaostala za šest sekund in pol.

Anamarija Lampič je bila 11. (+7,83), Alenka Čebašek pa 29. (+14,64). Brez izločilnih bojev je ostala Nika Razinger, kvalifikacije je sklenila na 52. mestu (+26,37).

Lampičeva iz čakalne vrste v polfinale
Prva se je v četrtfinalu predstavila Lampičeva, ki je v prvi skupini tekla z zmagovalko kvalifikacij Nilssonovo. Švedinja je brez večjih težav dobila obračun, Lampičeva je večji del nastopa tekla na četrtem mestu, v zaključku je smuknila mesto višje, v ciljnem šprintu ji je zmanjkalo moči, da bi prehitela še Finko Kristo Parmakoski. Vseeno se je kot najhitrejša tretjeuvrščena tekmovalka uvrstila v polfinale. V drugi skupini sta nato ob Maiken Caspersen Falli nastopili še Višnarjeva in Čebaškova. Slednja je že po polovici šprinta precej zaostala in ostala brez možnosti za uvrstitev v polfinale, Višnarjeva, ki je tekla na drugem mestu, je popustila v drugi polovici in prav tako izpadla. Šprint je v svoji skupini končala na četrtem mestu (+8,51), Čebaškova je bila šesta (+18,89).

Konec slovenskih nastopov v polfinalu
Lampičeva je nastopila v drugi polfinalni skupini z Rusinjama Natalijo Neprjajevo in Julijo Belorukovo, Američanko Jessico Diggins, Norvežanko Heidi Weng in Švicarko Laurien van der Graaff. Šprint je začela dobro, zasedla je tretje mesto, ob prvem vzponu so jo tekmice na sredini zaprle, padla je na četrto mesto, ki ga je obdržala do konca. Zmagala je Belorukova, druga je bila Digginsova, tretja Neprjajeva. Četrtouvrščeni Lampičevi se za uvrstitev v finale po času ni izšlo. Kot srečni poraženki sta se na zaključni del uvrstili Neprjajeva in Švedinja Hanna Falk.

V finalu so bile vse oči uperjene v Fallo in Nilsonovo, slavila je slednja, ki je diktirala silovit tempo, še posebej na vzponu, pritekla si je ogromno prednost in jo zadržala do konca. Druga je bila Falla, ki je branila zlato odličje iz Sočija, tretja je bila Belorukova.

Čez 4 ali 8 let bo Lampičeva spet napadla
Lampičeva je bila izjemno zadovoljna. "Vse je šlo po načrtu. Najprej sem se dobro ogrela in odpeljala kvalifikacije. S trenerjem sva izbrala prvo skupino, ker sva vedela, da bo hitra in grem lahko iz te skupine po času naprej. V polfinalu me je na klancu malo zmanjkalo. Vseeno sem vesela, čez štiri ali osem let pa spet napadem," je bila po tekmi vesela in odločna najboljša Slovenka.

Klasični šprint brez Fabjanove
Italijanski trener v slovenski tekaški reprezentanci Stefano Saracco na tekmo ni uvrstil zastavonoše Vesne Fabjan. Čeprav je Fabjanova pred štirimi leti v Sočiju osvojila bronasto medaljo, tokrat ni nastopila. "Težko je izpustiti kakovostno tekmovalko. To je del športa, izidi so glavni," je za Televizijo Slovenija povedal Saracco. Fabjanova je razočarana nad komunikacijo. "Ko sem prišla sem na prizorišče, sem dobila informacijo, da nisem v ekipi. Glavni trener mi je razložil, kako in kaj. Da se je odločil na podlagi rezultatov," pravi Fabjanova, ki se sicer zaveda, da ne bi imela večjih možnosti za vrhunsko uvrstitev, a vseeno ostaja grenak priokus.

Šimenc ob izločilne boje za 26 stotink sekunde
Kvalifikacije so opravili tudi smučarji tekači, dobil jih je Finec Ristomatti Hakola (3:08,54). Nastopila sta tudi dva Slovenca, a sta ostala brez izločilnih bojev. Mihi Šimencu se je nadaljevanje tekmovanja izmuznilo za 26 stotink sekunde (zasedel je 32. mesto z zaostankom 9 sekund in 41 stotink), Janez Lampič je preizkušnjo na 1,4 km končal na 47. mestu (+13,49).

Klaebo se je izstrelil do zlata
V finalu je bil Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo razred zase. Najmlajši olimpijski zmagovalec med smučarji tekači je napadel na vzponu in si prigaral zlata vredno prednost. Drugo mesto je osvojil Italijan Federico Pellegrino, tretji je bil Rus Aleksander Bolšunov.

Šprint (Ž), klasični korak:      
 1. S. NILSSON     ŠVE   3:03,84
 2. M.-C. FALLA    NOR    +3,03
 3. J. BELORUKOVA   RUS    3,37
...                  
 7. A. LAMPIČ     SLO      
16. K. VIŠNAR     SLO      
30. A. ČEBAŠEK     SLO      
52. N. RAZINGER    SLO      
                   
Šprint (M), klasični korak:      
 1. J.-H. KLAEBO    NOR   3:05,75
 2. A. BOLŠUNOV    RUS    +1,34
 3. F. PELLEGRINO   ITA    1,36
...                  
32. M. ŠIMENC     SLO      
47. J. LAMPIČ     SLO      
                   
VIDEO
Anamarija Lampič za eno mesto zgrešila finale
VIDEO
Lampičeva sedma v šprintu

Mitja Lisjak
Prijavi napako
Komentarji
prlek
# 13.02.2018 ob 09:54
"Težko je izpustiti kakovostno tekmovalko. To je del športa, rezultati so glavni," je za Televizijo Slovenija povedal Saracco.

In Razingerjeva je to potrdila z odličnim 52. mestom.
sandiego1995
# 13.02.2018 ob 09:39
Ta olimpijada pa je fiasko brez primere. A je blo na kaksni tekmi vec kot 500 gledalcev?
Ko gledam ta dolgcas, se mi zdi, kot da bi gledal kakse teke na vaski veselici.
davide
# 13.02.2018 ob 09:52
Res je mojster tale naš trener... po kakšni logiki je Razingerjeva v ekipi? To je res norčevanje iz Vesne.
Ples
# 13.02.2018 ob 11:34
Ne razumem dobro, čemu ta anketa, s kakšnim namenom?
Kot da se večina spozna na smučarske teke, na rezultate in - na odnose znotraj ekipe. Nič od tega ne poznamo.
Ampak malo rumenila, senzacionalizma, polarizacije pri čisto vsaki stvari, sploh pa klikov - ne škodi, a ne. Da pa bi kdo napisal resen članek o ozadju, postavil podrobnejša vprašanja akterjem in še komu, to pa ne.
oslič
# 13.02.2018 ob 09:54
je res, da je razingarjevo stresla kitajka li xin, ampak je pa naša bila boljša od šampionke toga... kar tudi ni zanemarljivo...
Ples
# 13.02.2018 ob 13:22
@sumtb
Kdo je ta "strokovni" komentator ki razlaga da je osmo mesto na olimpijskih igrah čudovit rezultat in da pač več ne gre pričakovati ker so tu strmi klanci in huda konkurenca ?

Tomas Globočnik je čisto v redu povedal. 8. mesto je za Anamarijo zelo lep rezultat. Kolikor vem, ima šele eno zmago v sv. pokalu, pa še tam je bila precej okrnjena konkurenca. Nima rednih uvrstitev na stopničke. A mogoče veš, na katerem mestu je v sv. pokalu? Jaz ne vem, ampak dvomim, da je med 10. Konkurenca je tu res velika.
Res je, da se gre na OI po medaljo, ampak nekaj realnosti pa vseeno ne škodi. Olimpijske medalje ala Alenka Dovžan se zgodijo le izjemoma.
kopibrejk
# 13.02.2018 ob 10:01
Res ne vem, kaj ima trener za sestavljat ekipo, če pa to lahko naredimo s facebook anketo.
Le Courage
# 13.02.2018 ob 09:54
Razingarjeva naj bi bila boljša od Fabjan? Prehitela je le nekaj eksotinj z zaključka štartne liste... :/
Fleaa
# 13.02.2018 ob 09:28
gremo Vesna !! :)
drop dead
# 13.02.2018 ob 13:20
Bravo Anamarija - tako se bori in grize. V najtežjem športu takšen rezultat. Več kot upravičila nastop na OI.
davide
# 13.02.2018 ob 13:35
Evo že po izjavi vidiš da se splača za to punco navijat... pozitivna, ambiciozna, ne išče izgovorov.... vso srečo v nadaljevanju kariere
mr.krpan
# 13.02.2018 ob 14:12
Bravo Anamarija, lep rezultat. Kaj jim je pa Klæbo naredil na koncu - ne morš verjet. MMC naj pa neha provocirat s takimi anketami. Komentatorji ne moremo vedeti kolko je Fabjanova pripravljena, to vesta ona in njen trener. S tem da je to, kar se je zgodilo totalen debakel OKS in smučarske zveze - take stvari je treba rešit prej, znotraj matičnih organizacij in ne prat umazanega perila na največjem zimskem športnem dogodku.
Coli
# 13.02.2018 ob 13:10
Anamarija je pa prijetno presenetila! Provoščim ji! Samo še trenerja najde in ekipo, ki se ji bo - kot npr. Tini Maze - predano posvečala, pa bo prava šampionka! Pod čredno organizacijo SZS pač nikoli!
minm
# 13.02.2018 ob 10:00
Na RTV SLO 2 lahko gledamo samo reklame (TOP-SHOP stil) skoda dnarja za tak spored. Kot da na OI ni dovolj športov, ki bi jih lahko v tem času prikazovali.
smrkc
# 13.02.2018 ob 14:35
danes sem prišel v službo.. direktor mi je dal veliko dela.. od tega dela nism opravil polovico, a važno je sodelovati.. dobil sem knjižco
prizemljen
# 13.02.2018 ob 11:58
Končno tudi pol ure curlinga in to celo s poučnim komentarjem. Hvala in čestitke komentatorjema za zelo dobro opravljeno delo.
svabo
# 13.02.2018 ob 10:16
Ne vem ce ima se kdo obcutek, da je v letosnji odpravi na olimpiado veliko stvari narobe. Verjetno je bad karma bila ze neposrecena izbira zastavonose. To kar je pa naredil trener za teke pa klice po intervenoiji vodje odprave. Aja Franci Petek. Ne bo slo se samo smejcka. Ta olimpijska odprava je res brez olimpijskega duha. Na nobeni tekmi razen pri skakalcih no bilo nobenega nasega sportnika ki bi navijal za kolege. V bistvu vse deluje kot da gre za popoln razpad sistema. Res zalostno.
megacar11
# 13.02.2018 ob 12:38
Spet razočarana nad smučmi, ne nad sabo. Višnar naredi nam uslugo, pa se posveti materinstvu in uzivaj na norveskem.
balrog
# 13.02.2018 ob 10:33
To pa je bil trenerski strel v obe koleni. Na olimpijske igre vzameš bronasto olimpijko iz Sočija v sprintu ( !!! ), ampak namesto nje daš priložnost neizkušeni in fizično skromni ter nepripravljeni Niki Razingar, ki potrdi slabo formo in je 52,, nosilko medalje, Vesno Fabjan, ki se je pripravljala za nastop v sprintu, pa pustiš v sobi v olimpijski vasi. Slovenski šport se res še nikoli ni spustil na tako nizko raven. Po mojem trener, ki si je privoščil takšno šlamastiko, ko je zaradi osebnih razlogov oškodoval slovenski šport, ne bi smel opravljati več svojega dela.
prlek
# 13.02.2018 ob 13:14
Saj človek ne bi toliko kritiziral, če ne bi videl, koliko gnilega je v našem tekaškem športu.

Še Anamarijo nam bodo zasrali tile šalabajzarji in šarlatani, ki skrbijo samo za lastne riti.

Nisem blizu tekaškega športa, ampak to kar se je dogajalo pred in se dogaja na OI pa je katastrofa. Saj se z aviona vidi, da prevladujejo osebni interesi in zamere.
Za šprint je bila odločilna Planica. Za 10km pa ne, ker niso bili "pravi rezultati".
Potem pa imamo uvrstitve hčerk in izbrank nad 50. mestom.

Lahko pa me kakšen insider pouči in mi razloži, da se motim. Bom vesel in se tudi opravičil, če je tako.
napo11
# 13.02.2018 ob 12:12
jao jao Visnarjeva. Kaj ti koristi 5. cas kvalifikacij, ce potem v naslednji voznji teces 7 sekund pocasneje.
pobic_17
# 13.02.2018 ob 09:48
No tud jaz mislim, da bi Vesna prišla vsaj med 30.
nightwing
# 13.02.2018 ob 14:33
Mi lahko kdo pove zakaj smo poslali 70 športnikov pa enih 100 trenerjev? Glede na rezultatsko polomijo bi bila petčlanska ekipa dovolj.
Bivši uporabnik
# 13.02.2018 ob 13:34
Uff Alpini Žiri se smeje, 2 zlati na njihovih čevljih. Bravo!
pazi_mina
# 13.02.2018 ob 12:51
evo na radiu že padajo izgovori, majhna ekipa, sabotaža maže, v zimskem športu jo je presenetil sneg, ponavadi ji gre v klanec ampak pojma nima zakaj ji tukaj ni šlo pa pravi da ni vse odvisno samo od nje ampak tudi od drugih, v bistvu so krivi drugi ker si hitrejši
smrkc
# 13.02.2018 ob 12:42
kakšn rezultat bi imela lampič, če bi imela dobre smučke.. škoda da so naši serviserji tko zanč
Coli
# 13.02.2018 ob 12:39
Evo...Višnarjeva spet stoka nad smučmi...kot vedno, vedno krivi vsi drugi, samo sama ne! Dejte jo jo že upokojit in denar, čas in energijo v podmladek investirat!
threepointer
# 13.02.2018 ob 10:16
Makaronar se bo rešil, če punce osvojijo kakšno medaljo. Izpustiti nosilko olimpijske medalje na račun svoje varovanke, ki se potem osramoti, je velika taktična napaka.
Bokisan
# 13.02.2018 ob 09:47
Kako ti uspe v treh minutah pridelati 25 sekund zaostanka?
davide
# 13.02.2018 ob 13:17
Čestitke Anamarija!
Škoda da ni mogla zdržat še tistih par metrov do vrha klanca, potem bi bila v igri za finale. Sicer pa ima potencial za konkuriranje najboljšim, samo eno dobro ekipo rabi okrog sebe...
Bubi
# 13.02.2018 ob 13:15
Drugače pa definitvno vsa čast Lampičevi, ki se je kr izkazala. Bolj me jezi Višnarjeva, ki išče samo izgovore..
davide
# 13.02.2018 ob 12:41
Zakaj nisem presenečen?

Katja ima res pripravljen velik repertoar vseh možnih krivcev
davide
# 13.02.2018 ob 12:06
Čestitke Anamarija, tole je bil odličen tek, kakorkoli že se bo na koncu razpletlo
Rossonero75
# 13.02.2018 ob 13:30
Švedinja ma Alpina šolnčke.)
matjaž65
# 13.02.2018 ob 14:05
RTV Slo2 malo manj Top shopa in več prenosov v živo. Katastrofa!!!
pazi_mina
# 13.02.2018 ob 12:52
...in komaj čaka drugo olimpijado...kdo pa ne bi
tureavanture
# 13.02.2018 ob 12:23
dobro pa koga brigajo tej teki vsak dan, sploh če naši nimajo šanse?
dajte raje curling da vidimo kakšno rusko mladenko
Miš
# 13.02.2018 ob 12:19
Ne razumem dobro, čemu ta anketa, s kakšnim namenom?

Jaz tudi ne. MMC se spet ukvarja z nepotrebnimi stvarmi in priliva olja na ogenj. Že videno v primeru zastavonoše. Kot tazadnji rumen cajteng ...
čak mal noris
# 13.02.2018 ob 15:04
Čestitke Lampičevi, norvežan je NEVERJETN ( pol naših po ravnini ne teče hitreje ), za Višnarjevo pa pričakujem, da bo kaj v stilu:"svoje sem opravila, šla sem na progo in užiiiivala.... - kakih 10 sekund predolgo."
SLOBloodPatriot
# 13.02.2018 ob 10:24
Lampičeva je še mlada, visoka, močna, simpatična, dobra tekačica, še ni prepozno, da se nauči streljat s puško in da prestopi k biatlonkam. To bi bilo za njo jackpot.
malek
# 13.02.2018 ob 09:47
Vesna bi se z lahkoto prebila čez kvalifikacije, kar pa ne moramo govorit za Čebaškovo in Razingerjevo... :/
lumpacius
# 13.02.2018 ob 14:46
Klæbo sicer trenira z norveško šprintersko ekipo, a je vseeno njegov "glavni" trener njegov stari oče (Hoesflot). Njegova posebnost - tek v "klanec", pa je rezultat neštetih poskusov in napak. Johannes je poskušal toliko časa, da je ugotovil kaj deluje in kdaj je najhitrejši. Saj se ostali nekaj "matrajo" s posnemanjem, predvsem Rusi, a mu še zdaleč niso blizu.
Za našo Anamarijo pa (moj predlog) - kaj še bi jo trenirala Petra Majdič in njen partner? Če se ne motim, je on treniral Petro na višku njene kariere. Kot rečeno, samo predlog.
SpookyDonk
# 13.02.2018 ob 13:14
Ma dejte no butlji, pol minute polfinalnega nastopa zamuditi na OI, je totalna blamaža.
SLOBloodPatriot
# 13.02.2018 ob 13:14
Vsa čast mladi Anamariji, res se je borila kot levinja! Naša daleč najboljša šprinterka ta trenutek. V njo se splača vlagat.
agggnes
# 13.02.2018 ob 12:37
Gospa Višnar, ne išči izgovore v smučeh hudirja. ;)
snoyle
# 13.02.2018 ob 13:14
Reklame, po vrnitvi v prenos pa že 30 sekund polfinala mimo.
pazi_mina
# 13.02.2018 ob 12:52
sicer pa pravi da se tukaj odlično počuti in da uživa, ja super ne
smrkc
# 13.02.2018 ob 12:40
pa dejte ji enkrt smučke urihtat
dingo
# 13.02.2018 ob 12:28
Bravo Lampic,polfinale
Brkos
# 13.02.2018 ob 10:05
No damo rajši navijat za naše tri, ki so se prebile v izločilne boje. Lepo bi bilo, če bi vsaj eni uspelo priti v finale. Sam potiho računam na Lampičevo.
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!