S sprejetjem ragbija v olimpijsko družino bodo imele manjše države Fidži, Samoa in Tonga priložnost, da osvojijo prvo olimpijsko odličje. Foto: EPA
S sprejetjem ragbija v olimpijsko družino bodo imele manjše države Fidži, Samoa in Tonga priložnost, da osvojijo prvo olimpijsko odličje. Foto: EPA
haka
Zdajšnji svetovni prvaki Novozelandci med plesom tradicionalne maorske hake. Foto: Reuters

Ragbi je eden najbolj priljubljenih ekipnih športov na svetu. V Sloveniji se igra natanko 50 let. Leta 1962 je bila odigrana promocijska tekma. Sicer se pod Alpami ragbi ni najbolje "prijel" in tudi ni doživel pravega razvoja, toda na treningu reprezentance, ki ga je obiskal novinar RTV-ja Miha Mišič, sta člana izbrane vrste Matej Kos in Blaž Habjančič potrdila, da je zanimanje vse večje.
"Interes gledalcev je seveda pogojen s spoznavanjem športa. Tukaj smo zelo "tanki". Ragbi je enostaven. Prodira se naprej in osvaja prostor, a vseeno je treba vsaj malo poznati pravila, da lahko tekmo spremljaš," je glede priljubljenosti tega športa dodal selektor Jure Mahkota.
Razlike med najboljšimi in preostalimi ogromne
Reprezentanca po selektorjevih besedah sodi nekje v spodnji srednji razred evropskega ragbija. Trenutno je v tekmovalni skupini 2B. Habjančič je razkril, da je Slovenija enakovredna z Avstrijo in Švico, Hrvaška je nekoliko boljša, Italija, ki sodi med najboljših šest evropskih držav, pa je kar nekaj razredov nad varovanci Mahkote. V Sloveniji so ragbisti amaterji, medtem ko so v športnih velesilah igralci seveda dobro plačani profesionalci.
Primerjava z najboljšimi na svetu je tako nemogoča. Dolgoletni delavec v slovenskem ragbiju Miha Mahkota je povedal, da so razlike tako velike, ker se zadetki dosegajo po celi širini igrišča in se je tako toliko težje braniti, če si fizično in tehnično slabši od nasprotnika. Ragbi dolgo ni bil združen v eni krovni organizaciji, kar je tudi preprečevalo, da bi si že prej priboril mesto na največjem športnem dogodku na svetu.
Ragbi 15 prenaporen za olimpijske igre
Na olimpijskih igrah se bo igrala različica ragbi sedem, ki ni tako znana kot 15. Glavna razlika je v številu igralcev. Pri sedmici jih je po sedem na vsaki strani, pri "klasičnem" pa po 15. Tekma "pravega ragbija" traja dvakrat po 40 minut, medtem ko sta pri sedmici le dva polčasa s po sedmimi minutami. Finali se lahko igrajo dvakrat po deset.
"Pri klasičnem ragbiju je regeneracijska doba igralca po tekmi dva tedna. Šport je tako naporen. Enostavno se ne da izvesti turnirja v tako kratkem času, kot potekajo olimpijske igre. Pri ragbiju 7 je regeneracijska doba veliko krajša in je izpeljivo," je razlog, da je na igrah mesto dobila manj znana različica, navedel Habjančič.
Ragbi navdušil tudi Coubertina
Trenutno še ni znano, ali bodo na igrah nastopili najboljši igralci ragbija na svetu, saj v večini držav ragbi sedem velja za nekakšen drugorazredni šport. Krovna organizacija tudi še ni razkrila načina kvalifikacij za igre. O tem se bo odločalo šele po prvenstvu leta 2013. Na igrah bodo tekmovale tudi ženske.
Zanimivo je, da je član ragbijske hiše slavnih tudi "oče" modernih olimpijskih iger. Pierre de Coubertin je bil pionir tega športa v Franciji, pa tudi sodnik in celo avtor esejev o ragbiju.