Teja Belak je z odličnima skokoma zmagala v Lukni. Foto: MMC RTV SLO
Teja Belak je z odličnima skokoma zmagala v Lukni. Foto: MMC RTV SLO

18-letna Belakova, ki je prikazala dva težka skoka, je konkurenco na 45. Šalamunovem memorialu ugnala z oceno 13,900 točke. Najboljša je bila že v petkovih kvalifikacijah, kljub mladosti pa se je najboljša slovenska telovadka znala spopasti s pričakovanji in tudi v finalu nastop oddelala po načrtih.
Premagala je tudi dve finalistki s preteklega evropskega prvenstva v Bruslju, kjer so telovadki Zelene jame do preboja med najboljšo osmerico zmanjkale manj kot tri desetinke točke. "Občutki so res super! Vedela sem, da sem zelo dobro pripravljena, ampak pred petkovimi kvalifikacijami nisem vedela, kam lahko posežem. Punce so bile zelo dobre, konkurenca res izjemna in šele včeraj po kvalifikacijskih nastopih sem videla, da imam možnost tudi za medaljo," je po drugi zmagi na svetovnem pokalu v karieri povedala Belakova.

"Prehitela sem tudi telovadki, ki sta bili na evropskem prvenstvu v finalu, kar mi največ pomeni, poleg tega sem za skoka, ki ju izvajam, prejela najvišje povprečje doslej," je še povedala 18-letna Ljubljančanka.

Svojo varovanko je pohvalil tudi trener Andrej Mavrič: "Tejin nastop je bil kar dober, čeprav je imela pri obeh skokih malo težav pri doskoku. Ampak je pa skoka zelo dobro izpeljala v nasprotju s tekmicami, kjer se je videlo, da jih je malo zdelala trema. Dobro je unovčila izkušnje z velikih tekmovanj, svoje naredila po pričakovanjih in pokazala, da je tukaj najboljša."

Šilc peti na parterju
Izkazal se je tudi Žiga Šilc, ki je v finalu parterja zasedel peto mesto (14,050). "Vaja mi je danes zelo dobro uspela. Morda sem pričakoval še malenkost višjo končno oceno, sploh glede na včerajšnji nastop, vendar sem z današnjim nastopom zadovoljen," je dejal Šilc.

Bertoncelj padel s konja
Sašo Bertoncelj
po bolezni, ki mu je preprečila dober nastop že na EP-ju v Montpellieru, še ni povsem okreval. Poskusil je izvesti težjo vajo, a je padel s konja: "Že pred nastopi sem povedal, da naj se name ne računa na tej tekmi, saj se res slabo počutim in ni mi lahko telovaditi. Zame je bil uspeh že to, da sem se v tako močni konkurenci včeraj prebil v finale. V bistvu sem že osmič zapored nastopil v finalu Maribora." Bertoncelj je po današnjem nastopu odpovedal tudi svetovni pokal prihodnji teden v Gentu.

Na krogih je nastopil tudi Gregor Saksida in po padcu pri seskoku zasedel osmo mesto.

Petkovšek bo nastopil v nedeljo
V nedeljo bodo slovenske barve v finalih po orodjih zastopali Mitja Petkovšek in Alen Dimic na bradlji, Belakova na gredi ter Adela Šajn in Saša Golob na parterju.

Parter:       
 1. R. MORALES         PRT     14,500
 2. O. SUPRUN          UKR     14,375
 3. R. OLIVEIRA        BRA     14,350
...
5. Ž. ŠILC SLO 14,050 Konj z ročaji: 1. P. SELLATHURAI AVS 15,725 2. L. SMITH VB 15,625 3. K. BERKI MAD 15,525
... 6. S. BERTONCELJ SLO 13,375 Krogi: 1. A. ZANETTI BRA 15,575 2. T. RAMOS PRT 15,275 3. F. MOLINARI ARG 15,200 ...
8. G. SAKSIDA SLO 11,675 Preskok: 1. T. BELAK SLO 13,900 2. D. BOCZOGO MAD 13,850 3. T. TKALČEC HRV 13,650 Dvovišinska bradlja: 1. C. VAN GERNER NIZ 14,450 2. M. PIHAN-KULESZA POL 14,000 3. V. PEREYRA ARG 13,600