Cameron van der Burgh je za stotinko ugnal Sprengerja. Foto: EPA
Cameron van der Burgh je za stotinko ugnal Sprengerja. Foto: EPA
Cameron Van Der Burgh in Giulio Zorzi
Giulio Zorzi (desno) je za stotinko sekunde prehitel Dugonjića in zaokrožil slavje Južnoafričanov. Foto: Reuters
Missy Franklin
Missy Franklin je na 200 m prosto ugnala Federico Pellegrini. Foto: EPA
Dugonjiću malo zmanjkalo do odličja

Srebrno medaljo je v Barceloni osvojil Avstralec Christian Sprenger (26,78), bronasto pa še en Južnoafričan Giulio Zorzi (27,04), ki je osebni rekord popravil za debele tri desetinke sekunde in za eno stotinko ugnal slovenskega šampiona, od torka tudi evropskega rekorderja, ki je bil tudi na tej tekmi najboljši Evropejec.
Za zlato najboljši letošnji izid
Van der Burgh je za zmago dosegel najboljši letošnji rezultat na svetu, polfinalni rezultat iz Barcelone je popravil še za tri stotinke. Dugonjiću bo na koncu iz polfinala ostal tretji najboljši letošnji rezultat na svetu.
Štiri stotinke so ga ločile od dveh bronov
"To je še malce večje razočaranje kot na 100 metrov. Trudil sem se na vso moč, bil sem sproščen. Ne vem, zakaj nimam malo več sreče. Plavam dobro, spet sem dosegel dober izid, a tako pač je. Razočaran sem. Štiri stotinke so me ločile od dveh bronastih medalj. Če potegnem črto pod prvenstvo, sem plaval najboljše izide v življenju, dva finala, a to seveda zdaj boli. Tudi samo plavanje se mi je zdelo v redu. Videl sem tekmeca, potrudil sem se na vso moč, a se ni izšlo," je v palači Sant Jordi pojasnil Dugonjić.
Tekmeci imajo boljši štart
Videti je bilo, kot da je Dugonjić na štartu malo zamudil in nato lovil nasprotnike. "Tekmeci imajo dober štart, še boljšega od mene," je še dodal visokorasli plavalec ravenskega Fužinarja in o medalji dodal: "Res sem si jo zelo želel in glede na vse tudi zaslužil."
"Zdaj sem dobil dokaz, da lahko pridem na sam vrh v prsnem plavanju, da lahko rušim tudi svetovne rekorde in se povzpnem na sam vrh. Pokazalo se je, da mi manjka še čisto malo, a zaradi tega treniram in se veliko stvarem odrekam. Tukaj sem mislil, da lahko osvojim medaljo, a potrebuješ tudi srečo. A na prvenstvu sem pustil pečat," je sklenil najboljši slovenski plavalec.
Še vedno brez medalje v samostojni Sloveniji
"Dugi" je imel izjemno priložnost, da postane šele tretji slovenski plavalec, ki bi na svetovnem prvenstvu osvojil medaljo. Pred njim je to še v času Jugoslavije uspelo le bratoma Petrič na 1.500 metrov prosto. Borut je bil drugi v Berlinu leta 1978, Darjan pa štiri leta pozneje v Guayaquilu v Ekvadorju bronast.
Lani že postal evropski prvak
Dugonjić je v Barceloni zablestel že na 100 metrov prsno, kjer je osvojil odlično četrto mesto. Pol krajša razdalja je njegova paradna, saj je lani v Debrecenu postal evropski prvak. V polfinalu je dosegel drugi čas in izenačil evropski rekord, za svetovnim pa zaostal za vsega 16 stotink sekunde.

Večjih napak ni bilo
"Večje napake ni bilo. Morda je bila želja prevelika, zato je bila frekvenca nekaj višja in zaveslaj nekaj krajši. A s plavanjem ni bilo nič narobe, bilo je skoraj identično kot v polfinalu, tudi skok, odstopanja so bila res malenkostna. Še eno vrhunsko plavanje in še en vrhunski izid. Nismo imeli sreče, a na 50 prsno je vedno tesno. Vsega skupaj štiri stotinke in Damir je namesto dveh medalj dobil dve diplomi," je povedal trener Matija Medvešek.

"Damir je plaval še enkrat super in dosegel super izid. Velikih napak ni bilo in o napakah se sploh ne bi pogovarjali, če bi bil bronast. Sreča se vrne, če bo še naprej delal tako kot zdaj. Pomembno je, da je dokazal, da v dveh disciplinah sodi med najboljše na svetu," je dodal slovenski selektor Miha Potočnik.

Franklinova ugnala Pellegrinijevo
Prireditelji so razdelili še tri komplete medalj. Kitajec Jang Sun, olimpijski prvak na 400 in 1.500 metrov prosto je ubranil naslov na 800 prosto iz Šanghaja. Olimpijski prvak Chad le Clos je bil najboljši na 200 delfin, čeprav sta ga v končnici močno ogrožala Poljak Pawel Korzeniowski in Kitajec Vu Peng, ki sta osvojila srebro in bron.

Na 200 m prosto je Missy Franklin ugnala Italijanko Federico Pellegrini. Američanka je osvojila že svoje tretje zlato. Dvorano Palau Sant Jordi je na noge dvignila Španka Melanie Costa Schmid, ki je bila dolgo v boju za medaljo, na koncu pa je bila peta.

50 m prsno (M):                       
 1. C. VAN DER BURGH JAR         26,77
 2. C. SPRENGER      AVS         26,78
 3. G. ZORZI         JAR         27,04
 4. D. DUGONJIĆ      SLO         27,05
 5. J. GOMES         BRA         27,20
 6. G. SNYDERS       NZL         27,21
 7. J. SKAGIUS       ŠVE         27,48
 8. M. PESCE         ITA         27,53
200 m delfin (M):                     
 1. C. LE CLOS       JAR       1:54,32
 2. P. KORZENIOWSKI  POL       1:55,01
 3. P. VU            KIT       1:55,09
                                      
200 m prosto (Ž):                     
 1. M. FRANKLIN      ZDA       1:54,81
 2. F. PELLEGRINI    ITA       1:55,14
 3. C. MUFFAT        FRA       1:55,72
 
800 m prosto (M):                      
 1. J. SUN           KIT       7:41,36 
 2. M. McBROOM       ZDA       7:43,60 
 3. R. COCHRANE      KAN       7:43,70 

Dugonjiću malo zmanjkalo do odličja