Trener Seattla Pete Carroll je tvegal in zadel. Njegov prvi podajalec Matt Hasselbeck je bil pred zadnjim krogom rednega dela lažje poškodovan, a bi lahko igral. Carroll se je odločil priložnost raje ponuditi Charlieju Whitehurstu, ki je nato ekipo popeljal do zmage nad St. Louisom, s tem se je Seattle uvrstil v končnico. Hasselbeck je medtem povsem okreval in v prvem krogu končnice vlekel prave niti. Foto: Reuters
Trener Seattla Pete Carroll je tvegal in zadel. Njegov prvi podajalec Matt Hasselbeck je bil pred zadnjim krogom rednega dela lažje poškodovan, a bi lahko igral. Carroll se je odločil priložnost raje ponuditi Charlieju Whitehurstu, ki je nato ekipo popeljal do zmage nad St. Louisom, s tem se je Seattle uvrstil v končnico. Hasselbeck je medtem povsem okreval in v prvem krogu končnice vlekel prave niti. Foto: Reuters
Marshawn Lynch
Marshawn Lynch med akcijo tekme. Prejšnji najdaljši tek Seattla v končnicah je znašal 32 jardov, kolikor jih je Mack Strong leta 2005 pretekel proti Washingtonu. Foto: Reuters
Mark Sanchez
NY Jetsi so šele drugič v zgodovini kluba dobili tekmo v končnici, ne da bi na njej dosegli zadetek po zraku. Prvič se je to zgodilo na Super Bowlu III, ko so premagali ravno Coltse. Foto: Reuters
Nick Folk
Nick Folk je bil letos deležen številnih kritik, tokrat je bil deležen le pohval. Foto: Reuters

Seattle se je v končnico uvrstil skozi šivankino uho, ob negativnem razmerju zmag 7-9 so ga številni strokovnjaki razglasili celo za najslabšo moštvo v zgodovini lige, ki se je prebila v končnico. A Seahawksi so presenetili vse in z razigranim Mattom Hasselbeckom izločili lanske junake Super Bowla.

Hasselbeck podal za štiri zadetke
Svetniki so dosegli prvih deset točk na tekmi, nato je Hasselbeck domačim pomagal izboljšati razmerje. Podal je za štiri zadetke, kar je nov klubski rekord v končnicah. Prvi dve podaji je ujel John Carlson. Ob koncu tretje četrtine so gostitelji povedli s 34:20.

Nepozaben tek Marshawna Lyncha
V napeti končnici se je New Orleansu uspelo približati na 34:30. Dobre tri minute pred koncem je sledila odločilna poteza - Marshawn Lynch se je iztrgal gostujoči obrambi in po teku, dolgem 67 jardov Seattle povedel v neulovljivo prednost 11 točk. To je bil nepozaben tek, saj ni bil le najdaljši v zgodovini Seattla v končnicah, izpostaviti velja njegovo moč, saj ga je skušalo ustaviti kar nekaj Svetnikov, a je Lynch vse napade odbil.

Seattle napredoval v divizijsko tekmo
"Predvidevam, da bodo ljudje rekli, da mi nismo zmagali, ampak je New Orleans izgubil zaradi lastnih napak. To me sploh ne zanima, zanima me le moja ekipa in smer, proti kateri gremo. To pa je divizijska tekma," je bil zadovoljen Mike Williams, ki je ujel podajo, po kateri je Seattle povedel z 31:20.

V prvem polčasu le ena akcija za dosego točk
Druga tekma večera je bila še bolj dramatična, saj so NY Jetsi šele po izteku igralnega časa in prostem strelu Nicka Folka premagali Indianapolis s 17:16. V prvem polčasu so bile točke dosežene le v eni akciji, morda najlepši na tekmi. Domači podajalec Peyton Manning je 57 jardov našel Pierra Garcona, ki je gostitelje povedel v vodstvo s 7:0.

Tomlison tekel, Vinatieri streljal
Jetse je v igri držal veteran LaDainian Tomlison, ki je pritekel kar dva zadetka, natanko deset minut pred koncem je zelene povedel v vodstvo s 14:10. Gostitelji so nato točke dvakrat dosegli s prostim strelom, Adam Vinatieri je bil natančen z 32 in 50 jardov. Zadnjič je zadel 53 sekund pred koncem tekme za vodstvo s 16:14.

Folk zadel prosti strel z 32 jardov
Gostujoči podajalec Mark Sanchez je imel na voljo malo časa, a svojega strelca je ekspresno popeljal v območje streljanje na gol. Folk tako z 32 jardov ni imel težkega dela in tako dokončal maščevanje za lanski poraz, ko so Jetsi proti Coltsom izgubili v finalu Konference AFC.

Ryan: "Vesel sem, da smo premagali Manninga"
"Letos smo se že nekajkrat znašli v podobni situaciji, ko smo imeli na voljo res malo časa za preobrat. Tokrat nam je to uspelo proti izjemni ekipi in še boljšemu podajalcu. To je pravo herkulovo delo. Lahko sem le ponosen, da sem trener te ekipe. Vesel sem za vso ekipo in ves trenerski štab, še najbolj pa sem vesel, da smo le premagali Manninga," je kar vrelo iz trenerja Rexa Ryana.

Končnica, Konferenca AFC, wild card weekend:
Indianapolis (3) - NY JETS (6)
16:17 (0:0, 7:0, 3:7, 6:10)
Podaje: Manning 225 (TD); Sanchez 189 (INT).
Tek: Addai 60; Tomlinson 82 (2 TD).
Ujete podaje: Garcon 112 (TD); Edwards 62.

Nedelja ob 19.00:
KANSAS CITY (4) - BALTIMORE (5)

New England (1) in Pittsburgh (2) sta že v konferenčnem polfinalu.

Konferenca NFC, wild card weekend:
SEATTLE (4) - New Orleans (5)
41:36 (7:10, 17:10, 10:0, 7:16)
Podaje: Hesselbeck 272 (4 TD, INT); Brees 404 (2 TD).
Tek: Lynch 131 (TD); Jones 59 (2 TD).
Ujete podaje: Stokley 73 (TD); Henderson 77 (TD).

Nedelja ob 22.30:
PHILADELPHIA (3) - GREEN BAY (6)

Atlanta (1) in Chicago (2) sta že v konferenčnem polfinalu.