Adrian Gomboc je varovanec olimpijske prvakinje Urške Žolnir. Foto: www.alesfevzer.com
Adrian Gomboc je varovanec olimpijske prvakinje Urške Žolnir. Foto: www.alesfevzer.com
V dvoboju za bron je moral premoč priznati olimpijskemu prvaku. Foto: Reuters
Gomboc v Kazanu blizu kolajni
Za začetek EP-ja peto mesto Gomboca

Izmed štirih slovenskih judoistov se je Gomboc edini prebil iz uvodnega kroga. Najprej je premagal Denisa Vieruja iz Moldavije, v osmini finala pa še Dimitrija Minkuja iz Belorusije. S četrtfinalnim dvobojem, ko je bil boljši od Portugalca Sergiuja Oleinica, si je pridobil boj za medaljo.

Po treh tesnih, a vendarle nadzorovanih zmagah v predtekmovanju, je imel mladi 21-letni Gomboc na nasprotni strani izkušenega 32-letnega Britanca Colina Oatsa, tretjega nosilca na EP-ju. Tekmeca sta se do Kazana le enkrat srečala letos na grand slamu v Düsseldorfu, kjer je z akcijo v zadnjih sekundah slavil tekmovalec z Otoka. Napet dvoboj v rednem delu ni dal zmagovalca. Dolgo je kazalo na slavje Slovenca, saj je nasprotnik že po minuti in 15 sekundah prejel kazen, a enako kazen si je 35 sekund pred koncem prislužil tudi Gomboc. Tako kot v rednem delu je bil Gomboc tudi v podaljšku podjetnejši in dejavnejši, a dvoboj so odločile izkušnje. Po minuti in 50 sekundah oziroma skupaj skoraj sedmih minutah je 32-letni Oates uspešno kontroliral poskus Gomboca in si priboril najmanj srebro.

V boju za tretje mesto je nasproti stal ruski olimpijski zmagovalec Arsen Galstjan, ki je na polovici vendarle izsilil opomin za Gomboca. A le za 20 sekund, saj je 2:06 minute pred koncem opomin prejel tudi Rus. Predtem je slovenski tabor v uvodu preživel panični trenutek, saj je kazalo, da bo Rusu uspelo narediti vzvod, ki bi Gomboca prisilil v predajo, a se je judoist iz centra Marjana Fabjana uspešno izvil. Nova kazen Gombocu je sledila 1:26 minute pred sklepnim udarcem gonga. Po tem se je Slovenec odprl, tveganje pa se je vnovič izkazalo za dvorezen meč, saj je Galstjan tik pred koncem izvedel uspešen met za "bronasti" vazari.

Zadovoljen s prvimi dvoboji
"Zelo sem zadovoljen s prvim delom. Ni bilo sicer najboljše, a boji so bili dovolj dobri za zmago. V drugem delu je bil polfinale res na nož, odločala je zlata točka in tudi to mi je nato pobralo nekaj energije. Moj tekmec je bil olimpijski prvak, domačin, ki je imel tudi nekaj protekcije, a vseeno sem zadovoljen s petim mestom,"
je po tekmi povedal Gomboc, ki je naredil velik korak k uvrstitvi na olimpijske igre.

"V prvih treh dvobojih je nadzoroval tekmece. V polfinalu proti Angležu pa se je preveč zanašal na moč, premalo ga je spravil v gibanje. Enostavno bi ga moral uničiti z napadi. Adrian je poskušal z neposrednim metom, a smo vedeli, da to ne bo šlo, odločala je tudi izkušenost Angleža. Nato se je bilo težko zbrati za naslednjo tekmo, a Adrian je šel pogumno na blazino, proti koncu pa mu je malo zmanjkalo za medaljo. V končnici je šel na vse ali nič in tekmec je prejel vazari. Upam, da se je Adrian kaj naučil, obenem pa je dosegel najvišjo uvrstitev v karieri in upam, da bo šlo še naprej," pa je tekmo videla zlata olimpijka iz Londona Urška Žolnir, ki je Gomboca spremljala med tekmovanji.

Evropski prvak je v kategoriji do 66 kilogramov postal Gruzijec Važa Margvelašvili, drugi je bil Oates, bron pa je poleg Galstjana osvojil še Italijan Fabio Basile. V isti kategoriji je Andraž Jereb klonil že v prvem dvoboju, ko je bil boljši Ukrajinec Gevorg Hačatrian.

V petek se bo borila Trstenjakova
Slovenske nastope je začela 24-letna Kristina Vršič iz Dupleka, že evropska podprvakinja do 23 let, ki jo je 20-letna Gruzijka Olga Aladošvili v uvodnem nastopu kategorije do 48 kg presenetila že po 40 sekundah, si priborila končni prijem in Vršičeva je pot na prvenstvo ob Volgi sklenila po minuti. Matjaž Trbovc iz celjskega Sankakuja je v kategoriji do 60 kg zdržal 40 sekund dlje. Trbovc se je udaril s Fincem Juho Reinvallom, ki je bil spretnejši. Po izenačenem uvodu mu je po minuti in 40 sekundah uspel met za odločilni ipon.

V petek bo nastopilo kar pet Slovencev. Prva favoritinja za visoko mesto bo Tina Trstenjak, ob njej pa bo v kategoriji do 66 kilogramov tekmovala še Nina Milošević. Anka Pogačnik bo nastopila v kategoriji do 70 kg, Rok Drakšič in Martin Hojak pa bosta tekmovala v kategoriji do 73 kg.

Gomboc v Kazanu blizu kolajni
Za začetek EP-ja peto mesto Gomboca