Preostali športi
(2)
Janja Garnbret po srebru v težavnostnem plezanju zdaj meri na novo medaljo na balvanih. Foto: Luka Fonda

Dodaj v

Janja Garnbret na SP-ju prva v kvalifikacijah v balvanih

V petek polfinale, v nedeljo finale
12. september 2018 ob 08:17
Innsbruck - MMC RTV SLO, STA

Po dnevu premora se je v Innsbrucku nadaljevalo svetovno prvenstvo v športnem plezanju z ženskimi kvalifikacijami v balvanih. Najboljši dosežek kvalifikacij si lasti prva favoritinja Janja Garnbret, ki je edina osvojila vseh pet balvanskih smeri do vrha.

V polfinale, ta bo na sporedu v petek, se je od Slovenk uvrstila še Katja Kadić. Garnbretova si prvo mesto kvalifikacij deli z Japonko Akiyo Noguchi, ki je poskrbela za najboljši dosežek v drugi kvalifikacijski skupini, z osvojenimi štirimi vrhovi od petih.

Garnbretovi bo od sedmih Slovenk, ki so nastopile v kvalifikacijah, v polfinalu delala družbo le Kadićeva, ki je v kvalifikacijah z dvema balvanskima vrhovoma vpisala peti dosežek. Brez polfinala so ostale Mia Krampl (33.), Mina Markovič (37.), Urška Repušič (39.), Vita Lukan (51.) in Tjaša Slemenšek (63.).

V sredo so na sporedu še moške kvalifikacije balvanov, v katerih bodo Slovenijo zastopali Gregor Vezonik, Anže Peharc, Luka Potočar, Domen Škofic in nekdanji svetovni podprvak in zadnji zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanih Jernej Kruder.

V Innsbrucku so prejšnji konec tedna že okronali nova svetovna prvaka v težavnosti. To sta postala domačina Jessica Pilz in Jakob Schubert. Po zaslugi Janje Garnbret ima kolajno tudi Slovenija, in sicer srebrnega sijaja.

Vzporedno tudi SP za paraplezalce
Svetovno prvenstvo se je začelo tudi za paraplezalce. Slovensko paraplezalno reprezentanco pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika sestavljajo Tanja Glušič v kategoriji omejitve vida B2, Gregor Selak v kategoriji omejitve gibanja RP3 in Matej Arh v kategoriji RP1, toda on zaradi poškodbe zapestja na prvenstvu v Innsbrucku, kjer se bo pomerilo 139 paraplezalcev z vsega sveta, ne bo nastopil.

Selak iz Društva za razvoj plezalne kulture se je s svetovnega prvenstva leta 2016 v Parizu vrnil z bronasto kolajno, tretji je bil tudi lani v skupnem seštevku svetovnega pokala, letos pa se je že veselil zmage in drugega mesta. V sredo kvalifikacije čakajo gluho-slepo plezalko Tanjo Glušič (AK Ravne), ki je leta 2014 v Gijonu osvojila srebrno medaljo, prvo slovensko paraplezalno za Slovenijo, v Parizu pa ni nastopila, letos pa je prav tako dosegla eno zmago in eno drugo mesto.

Slovenski predstavnik Selak je po prvem dnevu tekmovanja na zelo dobrem tretjem mestu v svoji kategoriji z enim vrhom v prvi smeri in tretjo najvišjo višino v drugi smeri. Iz kvalifikacij se neposredno v finale uvrstijo štirje najboljši tekmovalci.

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 12.09.2018 ob 09:53
Carka!
happy schimetzky
# 12.09.2018 ob 09:48
Janja je res fenomen. Že v težavnosti je priplezala do vrha čisto vsake smeri (kvalifikacije, polfinale, finale), zlata pa ni dobila, ker je v finalni smeri bila počasnejša od zmagovalke, ki je tudi prišla do vrha in ta trend doseganja vrhov nadaljuje tudi v balvanih.
Super
Kazalo