Preostali športi
Sistematični doping je Ruse stal nastopa na olimpijskih igrah v Pjongčangu.
VIDEO
Janez Kocijančič kritičen...

Dodaj v

Mednarodni olimpijski komite odločno stopil na prste Rusiji

Športna zgodba Dareta Ruparja
6. december 2017 ob 09:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Mednarodni olimpijski komite je Rusiji prepovedal nastop na OI v Pjongčangu. Že na začetku naj povem, da si bo o tej vroči temi, ki je že zdavnaj ločila športni svet, sodbo sestavil vsak sam.

V torek sta oba govorca na težko pričakovanem druženju z novinarji, nekdanji švicarski predsednik Samuel Schmid, ki je vodil preiskovalno komisijo, ter prvi mož olimpijskega gibanja in nekdanji olimpijec Thomas Bach, odločno zatrdila, da ne gre za nobeno politično odločitev. Koga sta s tem prepričala, bo moral spet vsak razčistiti pri sebi. Očitno pa je, da v Rusiji kljub opozorilu, ki je le skromno zdesetkal olimpijsko odpravo v Brazilijo, tega skorajda nihče ni vzel resno.

Kot smo v torek večkrat slišali, je zdaj dokončno treba stopiti na prste tej sistemski manipulaciji, ki je vsaj po pisanju enega najbolj verodostojnih časopisov na stari celini, britanskega Guardiana, odnesla tudi nekaj življenj. Nikita Kamajev in Vjačeslav Sinev, oba sodelavca razvpitega "čivkača" Grigorija Rodčenkova, ki je do leta 2015 vodil ruski laboratorij, kjer naj bi prirejali odvzete vzorce več kot 1.000 ruskih športnikov, sta izgubila življenji.

Kamajev je ta svet zapustil zaradi nenadnih težav s srcem, Sinev pa v še vedno nepojasnjenih razmerah, ko sta umrla v razmiku nekaj dni v lanskem februarju. Ob tem ne moremo niti mimo tega, da je nekdanji prvi mož olimpijskega komiteja Leonid Tjagačev, ki je bil na čelu zelo vplivne organizacije še ob igrah v Vancouvru odkrito dejal, da ima Rodčenkov srečo, da ni živel v kakšnem drugem času sovjetskega imperija. Seveda pa je pri vsem skupaj edino razumljivo, da pač čivkačev, ki smo jim nekdaj rekli izdajalci, praviloma nihče ne mara. Toda brez njih bi tudi v nekaterih drugih razvpitih primerih uporabe nedovoljenih sredstev težko prišli do končnih razkritij in sankcij.

Samuel Schmid je v svojem poročili še posebej poudaril, da pri tokratni ostri odločitvi MOK-a le ne gre samo za Rodčenkove navedbe. Omenjal je še znanstvene zapise, pričevanja drugih prič in sestavljanje celotne dokumentacije. Čeprav se je že nekaj časa vedelo, da v Pjongčangu ne bo najmanj 23 ruskih športnikov, ki so že pred to odločitvijo dobili dosmrtno prepoved nastopanja na olimpijskih prizoriščih, pa je končna kazen, tudi s poimenskimi izključitvami vodilnih v ruskem športu, kot so Vitalij Mutko, Aleksander Žukov in Dimitrij Černišenko, precejšnje presenečenje.

Ob vsem je Mutko tudi eden vodilnih pri organizaciji svetovnega nogometnega prvenstva, ki se bo v Rusiji začelo čez dobre pol leta. V to se MOK najbrž ne bo spuščal. Odločnost, ki jo je pokazal v torek, pa kaže, da bodo v Rusiji očitno morali zares prevetriti ves svoj športni ustroj, da bodo znova spuščeni pod pet krogov.

Dare Rupar, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
slorest
# 06.12.2017 ob 09:52
Verjetno so samo Rusi sistematično jemali doping. Norveška je znana kot država z veliko prahu, veliko astmatiki, predvsem je še bolj zanimivo, da so praktično vsi njihovi vrhunski športniki astmatiki, gdč. Johaugova je celo "pomotama" svoje žnable z napačno labelo namazala. Če se ne motim, so tudi celo finsko reprezentanco v tekih in skokih izbrisali ... ampak tisto so bili posamezniki ... Da onkraj luže sploh ne hodim, ker je pa tam morala in čistost športnikov na najvišji možni ravni. Le Armstrong je izjema ... Bojda ...
Le Courage
# 06.12.2017 ob 09:55
So (Vzhodni) Nemčiji kdaj prepovedali nastope na Olimpijskih igrah? Ne, obenem pa vsi rekordi in kolajne, ki so bili doseženi v času tistega sistematičnega dopinga še vedno stojijo. Da to ni politična odločitev, so le pravljice za otroke...
-Anubis-
# 06.12.2017 ob 09:53
Kot je napisal Slorest. Če bi bil doping sistematičen samo v Rusiji, bi morali njihovi športniki toliko bolj izstopati, ker bi pač imeli prednost pred ostalimi.
balrog
# 06.12.2017 ob 10:07
Kaznovati vse športnike s kolektivno kaznijo za krivdo nekaj posameznikov ?? Kje je tukaj pravica ? Je ni. Krivda je lahko samo individualna, ne more biti kolektivna. Ne moreš kar celotne nacije kaznovati , zaradi nekaj gnilih jabolk. Wada in Mok sta s to politično odločitvijo izgubila celotno ves razumen kapital in verodostojnost.
Kaznuj funkcionarja, trenerja, zdravnika dilerja in dopingiranega športnika, ko mu doping dokažeš, ne pa kaznovati vseh športnikov ene države.
Dejansko se je šport znašel v veliki krizi. Ampak v veliki krizi se je znašel zaradi primerov Armstrong, celotna ameriška kolesarska ekipa je bila dopingirana ! Šlo je za sistem. In ? Ali je bil zaradi tega kaznovan celoten ameriški šport ? seveda da ne. Da sploh ne vstopamo v svet ameriške atletike, kjer so bili dopingirani vsi člani olimpijskih reprezentanc, v svet ameriškega profesionalnega športa. Športne dosežka od leta 1970 do leta 2000 pa bi lahko kar izbrisali, ker so neveljavni, zaradi dopinga. Doping v evropskem nogometu je bil realnost. Rezultati pa so bili odvisni od proračunov ekip za "čudežne vitaminske napitke in pilule" ter povezav klubov s farmacevtsko industrijo. Amfetamini, steroidi so bili nujni dodatek na "jedilniku" igralcev velikih klubov in so prinašali razliko, ko so bili igralci utrujeni ali nezadostno trenirani. Ne more mi nihče reči, da so hulkovske mišice ameriškim športnikom zrasle, ker so športniki v ameriškem nogometu NFL ali NBA pojedli veliko hamburgerjev.
Bivši uporabnik
# 06.12.2017 ob 10:06
Ta tema bi morala biti v politiki, ker s športom nima blage zveze...
balrog
# 06.12.2017 ob 10:39
Zanimivo. V podaljšku ameriške administraciji, torej zelo politično odvisni proti-ruski organizaciji za kaznovanje in sataniziranje ruskih športnikov in Putina z imenom Wada ter Wadinemu satelitu z imenom Mok so proti ruskemu športu uporabili postopke, ki se jih ne bi sramoval niti zloglasni komunistični diktator Stalin. Torej najprej kupiš nekaj kobajagi skesancev, nato posnameš "dokumentarec", v katerem pokažeš tista dejstva in "dokaze", ki so tebi všeč in s katerimi podkrepiš svoje "dokaze". Nato ta dokumentarec predvajaš, "izsledke" objavijo vsi mediji, neresnico nato čim večkrat ponoviš, skličeš novinarke konference, objaviš nekaj sporočil za javnost, objaviš nekaj "neodvisnih poročil". In tako laž postane prikrojena resnica in na podlagi teh "dokazov" kaznuješ celotno športno organizacijo ene države, ki ti ni všeč zaradi tega, ker ti ni všeč predsednik te države. Seveda ne uporabiš pravnih poti, napadeni je kriv, ne da bi bil sploh obtožen, obsojen, ne da bi imel možnost ugovora, izpodbijanja obtožbe s pravnimi sredstvi, ampak je že kar dokumentarec, ki si ga posnel, "kronski dokaz" , ki ne rabi sodnega preverjanja. In tako je režiser, tožilec in sodnik v eni osebi, ki kaznuje celotne narode brez sodišč, policije, tožilstev, sodnikov ... VAU ! Človeštvo je res napredovalo v zadnjih 500 letih. NOT ! Imajo Rusi vsaj to srečo, da jih Wada in Mok ne zažgejo na grmadah "zaradi dvoma o tem, da je Zemlja ravna plošča in da se Sonce vrti okoli Zemlje".
johndeer
# 06.12.2017 ob 10:00
Demokratični zahod žvižgače enostavno utiša, ali pa morajo zbežati v Rusijo in ekvadorsko ambasado ;)
šurda
# 06.12.2017 ob 10:57
Kje so tiste dobre stare Olimpijske igre, brez sponzorjev ?
To so bile tiste prave igre, kjer se je tekmovalo ZA ČAST in ne
za ogromne količine denarja !
balrog
# 06.12.2017 ob 11:16
Pa ne samo ti dve. Seznam največjih pokroviteljev Mednarodnega olimpijskega komiteja je seznam največjih ameriških korporacij. Nehajmo se slepiti in sprenevedati, kaj je v ozadju pogroma nad ruskim športom, ameriški kapital. Same ameriške firme so sponzorji Mok. Coca Cola, McDonalds, Visa, General Electric, Procter & Gamble, Intel, Dow Chemical Company ... potem še kitajska Alibaba Group, francosko-nemški Atos, japonski Bridgestone, Panasonic in Toyota, švicarski proizvajelec Omega ter južnokorejski Samsung. Ampak največ firm je ameriških.
balrog
# 06.12.2017 ob 10:23
artfilmfan, od kdaj je "dokaz" zrežirani "dokumentarni" film, predvajan na Netflixu ?? Še španska inkvizicija je dajala videz pravičnosti, ko je imela vsaj čarovniške procese,ki so bili spektakel za množice, ampak vsaj v pravnem smislu je šlo za "sodni proces". Torej, od kdaj se v moderni parlamentarni demokraciji, utemeljeni na načelih prava in pravne države, eliminira načelo presumpcije nedolžnosti in celotne nacije kaznuje brez obtožnic, sodnih postopkov, brez možnosti pravnega in sodnega varstva, pritožbe .... ??? Ta odločitev Wade/Mok ne vzdrži pravne presoje. V primeru ruskega športnika bi šel na olimpijske igre oblečen v ruski dres, z ruskim grbom, skupaj z odvetnikom, in če bi mi prepovedali igrati, brez tega da bi mi dokazali, da sem dopingiran bi Mok tožil za milijonsko odškodnino.
Sibid
# 06.12.2017 ob 10:20
Verjetno so samo Rusi sistematično jemali doping. Norveška je znana kot država z veliko prahu, veliko astmatiki, predvsem je še bolj zanimivo, da so praktično vsi njihovi vrhunski športniki astmatiki, gdč. Johaugova je celo "pomotama" svoje žnable z napačno labelo namazala. Če se ne motim, so tudi celo finsko reprezentanco v tekih in skokih izbrisali ... ampak tisto so bili posamezniki ... Da onkraj luže sploh ne hodim, ker je pa tam morala in čistost športnikov na najvišji možni ravni. Le Armstrong je izjema ... Bojda ..

Se strinjam z zgoraj zapisanim, ne smemo pozabiti na Heidi / Andreas Krieger
in one podobnemu.
Korošec
# 06.12.2017 ob 12:03
Že ko pogledaš ameriške športnike, vse naravno hehe
moj komentar
# 06.12.2017 ob 12:42
OI so dokončno izgubile svoj pomen. Postale so ameriški peskovnik za politično izsiljevanje.
Kolektivno kaznovanje neke države se lahko enači z vojno napovedjo.
Voly
# 06.12.2017 ob 12:37
Zaza
Voly se pravi Goran Dragić je po tvoje tudi dopingiran.

Tega seveda ne vem, tvoje sklepanje pa je zlonamerno. Bi pa bilo pošteno, da bi tudi NBA košarkarje, ko pridejo na OI stestirali, se ti ne zdi? Zakaj dvojna merila?
J@st
# 06.12.2017 ob 11:20
razvpitega "čivkača" Grigorija Rodčenkova, ki je do leta 2015 vodil ruski laboratorij, kjer naj bi prirejali odvzete vzorce več kot 1.000 ruskih športnikov, sta izgubila življenji.
------------------
Rodčenkov je sam silil športnike v jemanje dopinga in ko so ga rusi ujeli in sprožili postopek, je zbežal v Ameriko.
V zameno za čivkanje je dobil stanovanje in drag avto.
In na podlage besed kriminalca, Mok odstranjuje od tekmovanja celotno ekipo.
Perverzno)))
generacija56
# 06.12.2017 ob 13:07
Že samo objavljanje novic o tej zadevi pove veliko.
Skrivate članek, da bi se pozneje lahko sklicevali nanj, a kritikom vse zadeve sploh ne pride na oči... Sramota! Ves zahod pada vsak dan na morali, kar se medijske objektivnosti tiče!
Niče ne zanika, da so napake bile storjene, a resničen vzrok je tam, kjer je denar!
To pa je PONOVNO preko Atlantika!
johnsmith
# 06.12.2017 ob 12:54
Razlika med ZDA in Rusijo je le v tem, da so imeli Rusi centalni laboratorij, v ZDA ima pa skoraj vsak posameznik svoj laboratorij.
tour2012
# 06.12.2017 ob 12:22
"Olimpijada" postaja rieliti šov na katerem se ve kdo mora zmagat.
Rusi so dopingirani tako kot je imel Sadam WMD.
Tudi za ameriško-zionističnno rit raste (velikaaa) palica.

Pač ne bom zgubljal časa s takimi neumnostmi kot je spremljanje olimpijade.

Poglejte si raje mehanični doping kolesarske ekipe Sky in kaj se jim je zgodilo - nič slabega
šurda
# 06.12.2017 ob 11:00
SUGS
Ljubitelj dežele Coca~Cole in hamburgerjev nimaš pojma !
In točno ti dve koropraciji sta med glavnimi sponzorji tudi Olimpijskih
iger !
generacija56
# 06.12.2017 ob 13:04
Mednarodni olimpijski komite je samo dokazal, da hlapčuje Ameriškemu kapitalu.
Čisto nič drugega.
Koliko Ameriških športnikov je omadeževalo šport, je absolutno neprimerljivo s tem, kar sedaj Ameriški podkupljeni mediji razpihujejo.
Prepričan sem, da bi vas vse morali biti sram, če bi se pogledali v ogladalo!
Nihče namreč ni brezmadežen.
Sedaj ste samo spustili politiko v šport!!!!
Voly
# 06.12.2017 ob 11:27
SUGS
"Odločna kazen MOK" je povsem nepravična do tistih ruskih športnikov, ki z dopingom nimajo prav nič in to je Kocjančič tudi lepo povedal. Če misliš, da se sistematično dopingirajo samo Rusi, si res hudo naiven. Zakaj pa košarkarjev iz NBA lige ne smejo kontrolirati glede dopinga? To je šele škandal! In zato, dokler ne bo enakih meril za vse športnike, bodo te kazni brez veze in nepravične!
Osebno sem za kaznovanje vseh športnikov, ki se dopingirajo, zraven pa je treba kaznovati tudi njihove trenerje, ki jih v večini primerov sploh ne obvestijo, da je njihov varovanec jemal poživila.
To je šele absurd, kajti zelo redki so športniki, ki bi jemali doping na svojo roko, v to sem prepričan.
boro007
# 06.12.2017 ob 10:46
Tako ruse smo disciplinirali... Ok gremo dalje, naslednji.

Ker če mislimo da so samo rusi tako organizirani, ostali pa ne... Smo pozabili na olimpijske igre ko je bila nemčija še deljena? Smo pozabili vesoljsko tekmo? ... V teh bojih za prestiž ni pravil, in prav vsi jih kršijo. Pričakujem nadaljevanje iskanja še po ostalih reprezentancah.
donkey
# 06.12.2017 ob 10:25
@artfilmfan Tukaj imaš še Netflixov dokaz, da so Bele čelade čisti humanitarci in da je Assad poosebljen hudič ...
donkey
# 06.12.2017 ob 10:22
Zanimivo, da po odstotku "grešnikov" niso niti blizu vrha. Pa recimo imajo samo 5 takih, ki imajo "medical reasons", medtem ko jih imajo američani daleč največ, kar 43. Človek bi na koncu koncev pomislil, da je vse skupaj politično, pa saj ne more bit ...
http://www.sportsintegrityinitiative.com
/15-countries-top-russia-doping-positives-percent-tests/
Uomo Tigre
# 06.12.2017 ob 09:55
Stari komunist Kocka je zgledal čisto poklapan na Odmevih.
šurda
# 06.12.2017 ob 10:52
Nova politična odločitev MOK-a, zadaj so ZDA kot
vedno so njihovi športniki in športnice vedno izvzeti iz
pravih pregledov, tako kot tudi Ameriški vojaki !
Manos de Piedra
# 06.12.2017 ob 10:49
To je vse zgolj politično. Protidopinške organizacije so največje leglo korupcije v športu in preganjajo samo določene športnike.
čak mal noris
# 06.12.2017 ob 10:34
Vsakemu ljubitelju športa neudeležba Rusije ne more biti po godu.
Po drugi strani pa DRŽAVNO VODEN DOPING dandanes res ne sodi več nikamor. To je, kakorkoli obrneš, ogromna blamaža, kazen pa, to pa ZAGOTOVO, tepe tudi povsem nedolžne. Če je to "generalno sporočilo" Rusom, da ne morejo na vseh živih področjih početi, kar se jim zaljubi...ok. Fer? Presodite sami.
oggle
# 06.12.2017 ob 10:34
@artfilmfan ce bi gledal Icarus malo manj obremenjeno bi videl se eno stvar iz zacetka... Kdo je bil clovek, ki je bil najprej pripravljen pomagati avtorju Icarusa pri njegovi poti k "zmagi na Haute route"? In kaj je bila njegova funkcija? Toliko o "state sponsoring" dopingu ;)
PS: Kako se odlocitev spanske vlade in njihovih sodisc da je potrebno uniciti dokumentacijo ki bi povezala Fuentesove kode s pravimi imeni iz nogometa in tenisa imenuje? Nevmesavanje drzave in vlade v doping? Ali pa mogoce tudi state sponsoring doping system? ;)
doba
# 06.12.2017 ob 14:40
Kot kaže, bo odslej na Olimpijskih igrah dovoljeno samo še korporativno sponzoriranje dopinga, državno pač ne več.
stanolio
# 06.12.2017 ob 13:55
Barabe Olimpijske, da jih ni sram. Samo amerikance naj pogledajo kdo vse med njimi je že sam povedal, da se je dopingiral. A mislite da ameriške antidoping komisije tega niso vedele, so vedele enako kot Ruske ion so enako kot Ruske lagale. Odločit ev je politična in mislim, da Rusov kar nekaj časa ne bo na igrah. Medalje brez njih pa ne veljajo nič, ker ni konkurence popolne. Če bi majnkali iz Konga se to nebi tako poznalo. Žalostno, da smo morali to doživeti.
J@st
# 06.12.2017 ob 11:11
SUGS
# 06.12.2017 ob 10:50
Prijavi neprimerno vsebino
Ko FSB naskrivaj a z državnim blagoslovom menja urinske vzorce, veš, da je zadeva SISTEMSKA.
--------------------
Mimobežnik
Ne podcenjuj inteligenco uporabnikov.
Fsb nima drugih zadev s katerimi bi se ukvarjala?
Kako ste smešni.
oggle
# 06.12.2017 ob 11:09
SUGS in kako ves da je to delal FSB? Ker je Rodchekov tako rekel? Ker ni opcije, da bi nekdo sam uspel odpreti b-sample na tak nacin? No "raziskovalcu" MOKa je to uspelo v 14 dnevih (MOK sam pravi tako v svojem sporocilu), medtem ko je cel FSB po Rodchenkovih navedbah potreboval par mesecev... . ;) Tako da mogoce res ni cisto vse kar pravi Rodchenkov 100% res, vse pa temelji izkljucno na njegovem pricanju. Pa poleg tega je se par drugih nelogicnih stvari, vkljucno z njegovim "Dutches list". Pac zaenkrat se ni dopinga, ki bi delal za vse od dvigovalcev utezi, sprinterjev na 100m do maratoncev... no razen seveda njegovega koktajla iz konjaka in steroidov. ;)
povzetek
# 06.12.2017 ob 10:47
Prepovedati oglaševanje sponzorjev na športnih prireditvah, pa bo takoj red.
donkey
# 06.12.2017 ob 10:24
Še povezava.
miket
# 06.12.2017 ob 10:04
Oba čivkača sta umrla in ta wannabe novinar piše, da zaradi te afere, čeprav potem sam navaja da zaradi bolezni. Kako lahko človek naredi povezavo, katero sam takoj v naslednjem stavku ovrže, le zato da demonizira eno stran zgodbe? Poden od novinarstva. Med tem pa niti ne navaja, kateri bodo imeli možnost nastopov in kateri športi bodo najbolj prizadeti.

Moralo bi iti za novinarski prispevek, nastal je pa tabloidski.
jaz jaz
# 06.12.2017 ob 15:15
Saj se strinjam, da je treba kaznovat tistega, ki goljufa. Pa vseeno, če je šlo za sistemski doping, ki je bil voden s strani države, potem bi se moralo kaznovat državo kot inštitucijo (torej odstopi vodilnih v ruskem športu). Ne zdi se mi prav, da bodo zaradi tega kaznovani vsi športniki, krivi ali pa ne krivi. Dvomim, da so sploh imeli kakšno izbiro (če so Kamejeva tko hitro odstranili, ko je hotu knjigo o tem izdat, res ne bi bil problem še kakšnega neposlušnega športnika?).

je pa vprašanje koliko bi se o tem govorile če ne bi šlo ravno za Ruse... druga odmevna afera je sicer bila ameriška, ko so se spravili na Armstronga in ga edinega kaznovali, čeprav so imeli priznanja njegovih sotekmovalcev, če se prav spomnim pa tem niso brisali rezultatov, jih vlačili po sodiščih in prepovedali športno udejstvovanje?

kakorkoli, za moje pojmo ne eno (Rusija), ne drugo (Armstrong) ni bilo pošteno. škoda, da je šport ratal tak biznis. če ne bi bil, bi blo verjetno precej manj goljufanja in dopinga.
ti-ne
# 06.12.2017 ob 15:04
Sramota da eni podpirajo zastrupljanje športnikov od strani države. Čisti državni terorizem.
M_K
# 06.12.2017 ob 14:26
Nekaj se šušlja da naj bi tudi nogometno ekipo za sp 2018 suspendirali in naj bi namesto nje vskočila slovenija....
moj komentar
# 06.12.2017 ob 12:26
Menda je Rodčenko od Američanov prejel precej keša za lažno pričanje.
A ni to podkupovanje in korupcija?
drop dead
# 06.12.2017 ob 09:53
Breaking news:
Ruska hokejska reprezentanca je pisala Putinu, da želijo zaigrati na OI in, da ne podpirajo bojkota. Članek je na siolu.
bolfenk92
# 06.12.2017 ob 12:07
Mednarodni olimpijski komite odločno stopil na prste Rusiji....po komentarjih zgleda da je odločno stopil tud na Slovenijo...
Zaza
# 06.12.2017 ob 11:51
Voly se pravi Goran Dragić je po tvoje tudi dopingiran.
ti-ne
# 06.12.2017 ob 12:46
Danes so vsi športniki na umetnih substancah. Razlika je ta, da so Rusi jemali nedovoljene in da je to bilo sistemsko.
Mimobeznik
# 06.12.2017 ob 11:54
Tako da, še zmeraj jim ostanejo lokalna tekmovanja, kjer je to očitno zaželeno ali kaka skupna liga z Belorusijo.
SUGS
# 06.12.2017 ob 10:50
Ko FSB naskrivaj a z državnim blagoslovom menja urinske vzorce, veš, da je zadeva SISTEMSKA.

Tukaj ne more biti milosti.
Škoda predvsem čistih ruskih športnikov, ki bodo vseeno nastopili pod olimpijsko zastavo.

Veliki Putin oz. njegova falanga ni naredila Rusije velike, kot kriči kremeljska propaganda, ampak majhne, ničvredne barabine (A. Stare)
Mimobeznik
# 06.12.2017 ob 11:51
Narobe razumejo lokalnk in globalno okolje, če je v Rusiji pogoj za uspeh biti dopingiran, še ne pomeni, da bodo povsod drugod to tolerirali.
Sci-fi
# 06.12.2017 ob 09:58
kaže da so jih res dobili s prsti v marmeladi, prva slika je verjetno iz dokaznega gradiva, kako pripravljajo doping
artfilmfan
# 06.12.2017 ob 10:13
Kako krivda posameznikov, če je bilo pa sistemsko vse skupaj. Poglej si dokumentarec "Icarus" , je na slovenskem netflixu. Drugim pa zaenkrat ni bilo nikoli dokazano da bi cel sistem, cel državni vrh stal za dopingom in ga blagoslovil. V primeru Putina in Rusije pa to drži, in so tudi dokazi (video in drugi) kako so funkcionarji hodili in zamenjevali vzorce urina ipd.
drop dead
# 06.12.2017 ob 09:51
bodo v Rusiji očitno morali zares prevetriti ves svoj športni ustroj, da bodo znova spuščeni pod pet krogov.

Če se držijo včeraj zadanih pravil za Pjongčang, bo kazen avtomatsko dvignjena že marca.
Kazalo