Začrtana smer vzpona na Mustagh Tower. Foto: Planinska zveza Slovenije
Začrtana smer vzpona na Mustagh Tower. Foto: Planinska zveza Slovenije
Dejan Miškovič, Pavle Kozjek in Grega Kresal
Odpravo so začeli trije, a jo je Grega Kresal zaradi bolezni prejšnji teden zapustil. Foto: Planinska zveza Slovenije
Pogovor z Miškovičem

Dejan Miškovič je ujet na približno na 5.000 metrih nadmorske višine pod goro Mustagh Tower. Nižje se ne more spustiti, saj je pod njim nevaren in povsem razbit ledenik, zato je odvisen od helikopterja ali reševalcev, ki bi se povzpeli do njega. Z alpinistom so izgubili stik, saj se mu je najbrž izpraznila baterija v satelitskem telefonu. Po besedah Vikija Grošlja naj bi bil dobro oblečen, nahajal pa naj bi se na razmeroma varnem prostoru, okoli njega naj bi bilo dovolj prostora, da lahko z gibanjem ohranja telesno toploto.

Kozjek omahnil v prepad
Miškovič je v ponedeljek skupaj z enim najbolj znanih slovenskih alpinistov Pavletom Kozjekom poskušal osvojiti vrh 7.273 metrov visoke gore. Ko sta izplezala z najtežjega dela stene, sta se razvezala, nato se je pod Kozjekom udrla snežna tvorba in 49-letni alpinist je padel v prepad.

Grošelj stavi na odpravo K-7
Grošelj je za Radio Slovenija povedal, da zaradi neugodnih vremenskih razmer Tomaž Humar in Aleš Koželj ne moreta priti niti do baznega tabora. "Največ upanja polagam v skupino slovenskih alpinistov z odprave K-7," pravi Grošelj. Ta odprava je ravno končala svoje plezanje v bližini, njihova prednost pa je v tem, da so že aklimatizirani in zelo izkušeni.

Miškovič v dobri fizični in psihični pripravljenosti
"Miškovič je za svojo rešitev največ naredil sam, saj se je v težkih razmerah spustil za več kot tisoč metrov nadmorske višine. Zdaj je nekje na 5.400 metrih, kjer pa je reševanje s helikopterjem veliko lažje, kot če bi ostal dober kilometer višje," je Grošelj pohvalil alpinista. "Mislim, da je v dobri fizični in psihični formi. Na tej višini je tudi zrak nekoliko boljši, zato tam lahko zdrži tudi tri dni. Seveda pa upam, da se bo reševalna akcija čim prej začela," je še dodal.

Grošelj ohranja kanček upanja
Šele potem, ko bodo rešili Miškoviča, bodo skušali poiskati tudi Kozjeka. Alpinist, ki je prvi in edini Slovenec, ki mu je uspelo stopiti na Mt. Everest brez kisika, in edini, ki je v petih dneh osvojil dva osemtisočaka, naj bi padel približno 2.000 metrov nižje. Grošelj opozarja: "Za dobro misleče bom dejal, da je Kozjek pogrešan, in ne umrli. Upanja je le za trohico, a moramo ostati dobro misleči. Morda se je kje zaustavil."

MZZ sodeloval pri urejanju vizumov
Grošelj je ob tem še pohvalil zelo dobro sodelovanje ministrstva za zunanje zadeve, na čelu z ministrom Dimitrijem Ruplom in državnim sekretarjem Andrejem Šterom, ki sta opravila veliko delo pri zagotovilu vizumov slovenski odpravi. Ta je v Pakistan odpotovala takoj, ko je izvedela za nesrečo. Pakistanske oblasti so vzorno sodelovale že pred tremi leti, ko je tamkajšnji helikopter v izjemno težkih razmerah iz stene Nanga Parbata rešil ravno Tomaža Humarja.

S. J.

Pogovor z Miškovičem