Foto: EPA
Foto: EPA

To sta le dve od množice omejitev, ki jih je Mednarodni paralimpijski komite (IPC) postavil za udeležence iz obeh držav. Ti bodo sicer preverjeni, tekmovali pa bodo kot nevtralni paraolimpijski športniki, poroča DPA.

Športniki in spremljevalno osebje, ki so dejavno podpirali vojno v Ukrajini, ne bodo upravičeni do prijave na paraolimpijske igre kot tudi ne tisti, ki so pogodbeno zaposleni v ruski ali beloruski vojski in agencijah za nacionalno varnost.

Mednarodni paralimpijski komite IPC

Ekip ne bo
"Upravni odbor Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) je pripravil stroga merila primernosti, ki jih morajo ruski in beloruski športniki ter podporno osebje izpolnjevati in se jih držati, da lahko kot nevtralni udeleženci sodelujejo na paraolimpijskih igrah v Parizu 2024. Ob upoštevanju popolne skladnosti s predpisi bosta komiteja Rusije in Belorusije lahko prijavila svoje licencirane, primerne in kvalificirane športnike ter spremljevalno osebje na paraolimpijske igre. A to velja samo za posameznike, ekip ne bo," so zapisali pri IPC-ju.

Osvojenih medalj ne bodo beležili
Na paraolimpijskih igrah v Parizu 2024 bodo ti posamezniki nastopali kot nevtralni športniki in tekmovali v dresih, ki jih je odobril IPC in ne bodo smeli vsebovati nobenih nacionalnih barv, zastav, imena države ali državnega emblema, simbola ali oznake. Osvojene medalje ne bodo upoštevane na lestvici medalj paraolimpijskih iger v Parizu 2024. Če bo nevtralni športnik osvojil zlato medaljo, bodo zaigrali paraolimpijsko himno.

Aktivna podpora vojni v Ukrajini pomeni rdečo luč
IPC je v postopku imenovanja neodvisnega zunanjega organa za ocenjevanje primernosti športnikov in spremljevalnega osebja. "Športniki in spremljevalno osebje, ki so dejavno podpirali vojno v Ukrajini, ne bodo upravičeni do prijave na paraolimpijske igre, kot tudi ne tisti, ki so pogodbeno zaposleni v ruski ali beloruski vojski in agencijah za nacionalno varnost," še sporočajo iz IPC-ja.

Nevtralni športniki bodo tekmovali pod črno zastavo z belimi črkami, ki označujejo nacionalni komite, njihova uporaba na televizijskih in športnih predstavitvenih grafikah ter med podelitvijo medalj pa bo omejena.